Flora en fauna

- Kleine sneeuwroem / stinzenplanten
- Boom van het jaar
- Kleine wintervlinder

Natuurnieuws
- Getijdenpark
- St. Pietersberg

Natuur Uit en Thuis
- UIT: Grote zaagbek

- THUIS: Aalscholver
Natuur kort
- 'Nederlandse minibossen'

- Beaver deceivers
- De Wilde Stad

Website van de maand
-
www.vogelkijkhut.nl

Haibun
- Aalscholver

Excursies
- Lente op landgoed Duivenvoorde


Bomenweetjes
- Bomenvrouw van Zwolle
- Ondergrondse boomverankering
- Populetum Horsterwold

Uit-tips
- En toen kwam de sneeuw
- 'Water, land en poldervogels'
- 'De terugkeer van de vogels’
- Doorgelicht

NB. De links in onderstaande tekst zijn vet gedrukt en hebben een groene kleur.

 
       
   
   


Kleine sneeuwroem / stinzenplanten

Kleine sneeuwroem is een in de 19e eeuw uit Klein-Azië ingevoerd bolgewas.
Ze is op buitenplaatsen als stinzenplant aangeplant en vandaar langzaam verwilderd.
Kleine sneeuwroem bloeit in maart/april. De bloeiwijze is een tros van 4 tot 12 bloemen, die min of meer aan dezelfde kant van de bloeistengel zitten. Ze zijn blauw en hebben 6 bloemdekbladen (geen aparte kroon- en kelkbladen), die aan de basis 3 tot 4 mm met elkaar vergroeid zijn. Ze hebben een klein wit of bleekblauw hartje.

Stinzenplanten
Wat is het voorjaar een heerlijke tijd, als we de eerste bloemen weer zien bloeien! Geen wonder dat vroeger op landgoederen onder bomen en struiken allerlei vroegbloeiende bol- en knolgewassen werden aangeplant. Deze bloeien voordat het blad aan de bomen komt en het bos te donker voor deze planten wordt. Stinzenplanten hebben hun natuurlijke groeiplaats in de landen rond de Middellandse zee. Door de Friese adel werden ze aangeplant in de tuinen bij hun woonstede, de stins. De term stinzenplanten werd rond 1830 geintroduceerd door de botanicus Botke die onderzoek deed naar deze planten. Hij constateerde dat zij vooral groeiden bij de Friese stinzen en in de volksmond stinzeblomkes genoemd werden.

Voor bijen hebben vroegbloeiende planten een grote betekenis: zij vormen vaak de enige nectarbron als ze in het vroege voorjaar voor het eerst uitvliegen. Veel stinzenplanten gebruiken mierenbroodjes voor de verspreiding van het zaad dat is omgeven door een vettige stof, daardoor slepen de mieren het zaad mee naar hun nest. Alle stinzenplanten zijn volledig winterhard. Bekijk hier een aantal stinzenplanten.Boom van het jaar 2018


Boomkwekers hebben de Junglans regia ofwel de okkernoot of walnoot gekozen tot Boom van het Jaar. De uitslag van de verkiezing is bekend gemaakt tijdens de Boomkwekersdag in Echteld. Het thema van de Boom van het Jaar was deze keer: bomen met voedsel, eetbaar voor mens en dier.

Een jury met deskundigen uit de boomteeltsector had naast de okkernoot, ook de tamme kastanje en de witte moerbeiboom genomineerd voor Boom van het Jaar. De okkernoot had veruit de voorkeur van de boomkwekers. De tamme kastanje eindigde als goede tweede.

 


Kleine wintervlinder

De eitjes van Kleine wintervlinders worden in de winter gelegd maar ontwikkelen zich pas eind februari. Het is heel belangrijk voor de rupsen om op het goede moment uit hun eitjes te komen. De rupsen leven namelijk van de heel jonge blaadjes van de eik. Wanneer ze uitkomen voordat de eik blaadjes heeft, zal een groot deel het niet overleven. De spanrupsjes, trekmaden geheten, krommen bij het voortkruipen hun rug.

Soms hoor je het ‘ruisen’ van het geknaag van de rupsen. Eind mei - begin juni laten de volgevreten rupsen zich aan een spinsel naar de grond zakken om zich daar te verpoppen. In de tweede helft van oktober, zodra de eerste koude nachten zijn ingetreden, komt de vlinder uit de pop, maar ook nog vrij laat in de winter komen er wel wijfjes uit de grond om de 'tocht' naar boven te aanvaarden.


terug naar boven >>


   
       
   
   


Getijdenpark


De gemeente Rotterdam werkt met diverse partijen samen aan 'Rivier als Getijdenpark': de terugkeer van getijdennatuur in Rotterdam. Langs de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg worden een aantal nieuwe parkgebieden ontwikkeld. Door meer groen en natuur aan de rivier ontstaat een aantrekkelijk nieuw getijdenpark. Het ontwikkelen van nieuwe parken aan een rivier met eb en vloed is bijzonder in Nederland. Het Eiland van Brienenoord is een van de weinige locaties waar ruimte is voor een flinke oppervlakte getijdennatuur.

Het Eiland van Brienenoord ligt in de Nieuwe Maas bij Oud-IJsselmonde in de luwte van de Van Brienenoordbrug. Het eiland is nu al rijk aan natuur. Uit onderzoek van het Zuid-Hollands Landschap blijkt dat er al opvallende soorten vogels broeden, zoals ijsvogel, krakeend en dodaars. Ook zijn liefhebbers van oude bomen aanwezig zoals uilen, groene specht en gekraagde roodstaart. Ook de vroege glazenmaker (een bijzondere libel) en het bruin blauwtje (een vlinder van de rode lijst) zijn gezien. Een kleine kudde Schotse Hooglanders doet het groenbeheer: ze eten veel brandnetels, bramen en twijgen en maken een netwerk van spannende paadjes in het bos.

Het eiland is 21 hectare groot en is ontstaan op een zandplaat in de Nieuwe Maas. Het natuurgebied, met grote bomen, poelen en een getijdengeul maakt onderdeel uit van de Ecologische HoofdStructuur van Nederland. Sinds kort is er ook een natuurspeeltuin. Er is een insectenmuur en er zijn perken met planten voor jonge volkstuinders

Bron: Nature Today

Meer info: klik hier

terug naar boven >>

 


St. Pietersberg

In 2018 wordt de Sint-Pietersberg definitief terug gegeven aan de natuur. Vanaf medio 2018 zal de ENCI geen mergel meer winnen en kan er worden begonnen aan de laatste fase van de herinrichting van de enorme groeve.

Er is de afgelopen jaren al veel gebeurd. Niet alleen op en rondom de Sint-Pietersberg zelf maar ook in de directe omgeving. Natuurmonumenten heeft zich met name gericht op de herinrichting van de natuurlijke omgeving en het toegankelijk maken van de groeve.
Onder andere met het indrukwekkende uitzichtplatform dat je na 215 treden bereikt.

Omliggende gemeenten hebben zo’n 15 jaar geleden de handen ineen geslagen om de regio rond de Sint-Pietersberg, het riviertje de Jeker en natuurlijk de Maas aantrekkelijker te maken voor wandelaars en fietsers. Er vaart een pontje over de Maas naar het schiereiland Lanaye, er zijn fiets- en wandelpaden aangelegd, landschappen hersteld zoals in het Jekerdal en musea ingericht. Inmiddels is er meer dan 120 km aan wandelroutes en 80 km aan fietsroutes uitgezet. Naast de Sint-Pietersberg met haar ENCI-groeve is ook de ‘canyon’ die het Albertkanaal maakt bij Kanne een hoogtepunt.

Onder de naam
‘Sint-Pietersberg tussen Jeker en Maas’ vind je informatie over de wandel- en fietsmogelijkheden in de omliggende gemeentes.

Meer info: klik hier


   
       
   
   


Elke maand schrijf ik een stukje over iets wat ik in de afgelopen maand heb gezien tijdens een van mijn wandelingen. UIT: ergens in het land. THUIS: Maasland (ZH) en omstreken.

Tiny van der Meer


Natuur uit: grote zaagbek

Als ik nog maar net ben gestart met de route ‘Fort de Roovere’ in Halsteren en langs een grote waterplas loop, zie ik tussen de vele wilde eenden een paar ‘buitenbeentjes’. Grote zaagbekken! Ze zijn schuw, maar gelukkig zwemmen ze niet direct weg en kan ik ze fotograferen. Ik zie geen mannetjes, maar de vrouwtjes zien er heel sierlijk uit met hun vrij dunne snavel en mooi gekleurde kop.

De grote zaagbek leeft van vis, die hij duikend uit het water vist, de rijen kleine tandjes zorgen er voor dat de gevangen vis niet kan ontsnappen. De grote zaagbek is geen broedvogel in Nederland. Wij hebben helaas geen uitgebreide oude bossen met grotere wateren ertussen. Grote zaagbekken broeden veel noordelijker o.a. in gaten in oude bomen. In de winter bezoeken de in Noordwest-Europa levende grote zaagbekken Nederland. Bijna een kwart van de populatie bevindt zich dan binnen onze landsgrenzen. Je zou ze ‘s winters dus vrij gemakkelijk moeten kunnen zien, maar ik ben al heel blij met mijn eerste waarneming!

Mannetje en vrouwtje verschillen behoorlijk van uiterlijk. Het mannetje heeft een donkergroene kop zonder kuif, veel witte delen en streepjes grijs. Het vrouwtje heeft een bruinoranje kop met kuif, een witte keelvlek en veel grijze tinten op haar rug en buik en een witte borst.
Als ik daarna ook nog een boomklever zie, die rustig op een tak van het zonnetje zit te genieten en de indrukwekkende nieuwe (theater)uitkijktoren op het Ford zie staan, is deze winterse, zonnige wandeling helemaal geslaagd!


NATUUR thuis: aalscholver

Ook al voel ik het nog niet echt aan de temperatuur, ik hoor en zie aan de dieren dat we de winter toch langzamerhand gaan verruilen voor de lente! Niet alleen de heggenmus brengt zijn prachtige kristalheldere liedje steeds vaker ten gehore, ook de koolmezen gaan af en toe behoorlijk uit hun dak om maar niet te spreken van de ‘rammelende’ hazen, die elkaar in het weiland achterna zitten.

Als ik langs de Trekkade loop, zie ik aan de overkant van het water op een balk een aalscholver in zijn gebruikelijke houding. Hij heeft niet zo’n goede waterafstotende vetlaag als andere watervogels. Daarom moet hij na elke duik zijn gespreide vleugels laten drogen. Aan wind geen gebrek, dus dat drogen lukt wel.

Maar wat is hij al mooi! Hij ziet er met zijn opvallende witte dijvlek, witte halsveren en oranjerode huid tussen zijn snavel en oog schitterend uit. Dit is zijn balts- of bruidskleed. De vrouwtjes raken er van onder de indruk, net als van alle capriolen die het mannetje uithaalt om bij een vrouwtje in de gunst te komen. Dat hij behalve schollevaar ook wel pastor of dominee wordt genoemd vind ik niet zo vreemd...

terug naar boven >>

   
       
   
   

 

Beaver deceivers

Waterschap Aa en Maas gaat in een aantal beverdammen beaver deceivers plaatsen. Deze moeten ervoor zorgen dat de beverdam de doorstroming van water niet belemmert.

Bevers zijn een beschermde diersoort en komen ook in de Brabantse natuurgebieden steeds vaker voor. De dieren zitten op meer dan 30 plekken in het zuidoosten van Brabant. Op plekken waar het kan, zijn bevers meer dan welkom. Het komt echter ook voor dat de beverdammen wateroverlast veroorzaken.Een beaver deceiver is een buis die ervoor zorgt dat het water afgevoerd kan worden en tegelijkertijd de beverdam kan blijven zitten. De buis is van pvc, heeft een diameter van circa 30 centimeter en beschikt over perforaties met een gaaswerk zodat de bever de buis niet dicht kan maken met zand en/of klei.

Bron: Waterschap Aa en Maas

 


De Wilde Stad

De natuurfilm De Wilde Stad speelt zich af in Amsterdam. De huiskat Abatutu vormt de rode draad tussen allerlei stadbewoners zoals, ratten, slechtvalken, vossen en blauwe reigers.  

     
De film draait vanaf donderdag 1 maart in verschillende bioscopen in Nederland.

Meer info: http://www.dewildestad.nl
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=PYGJQx_WFZM'Nederlandse minibossen'

IVN Natuureducatie ontvangt een donatie van 1,85 miljoen euro van de Postcode Loterij voor het project 'Elke buurt zijn eigen minibos'. De komende drie jaar wil IVN in Nederland 100 kleine bossen realiseren samen met buurtbewoners en basisschoolleerlingen. Het gaat daarbij om een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan.

Een minibos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Onderdeel van elk minibos is een buitenlokaal waar kinderen kunnen leren over de Nederlandse natuur. Het minibos stimuleert biodiversiteit en biedt kansen om klimaatproblemen tegen te gaan.

IVN volgt de Miyawaki-bosbouwmethode van Shubhendu Sharma. Het gebruik van inheemse planten en een speciaal bodembewerkings- en beplantingsplan maken het mogelijk bossen sneller te laten groeien dan traditioneel aangeplante bossen. Met het gratis te downloaden handboek kan iedereen met de methode aan de slag.

Bron: IVN Natuureducatie

terug naar boven >>

   
       
   
   


https://vogelkijkhut.nl

Vogelspotten en vogelen zijn populair. U bent lekker buiten en geniet van de natuur, de rust en de kans om (bijzondere) vogels waar te nemen. Een mooie combinatie van spanning én ontspanning!

Foto boven: De ‘kiekkaaste’ bij de Reuselse Moeren (NB)

Foto rechts: Vanuit een vogelkijkhut in Wissenkerke (Zld)

Nederland is uitermate geschikt om vogels te kijken. Wilt u weten waar in Nederland vogelkijkhutten, vogelschermen en uitkijktorens staan, kijk dan op vogelkijkhut.nl. Vogelkijkhut.nl is ontwikkeld door Waarneming.nl. Sinds 2012 is Vogelkijkhut.nl een samenwerking tussen Waarneming.nl en Vogelbescherming Nederland.

terug naar boven >>

   
       
 

 
   


haibun
door Jannie HarmsenAls ik een wandeling langs de meren ga maken, kijk ik steeds naar ze uit en ben ik teleurgesteld als ik ze niet op hun stek zie zitten. Het zijn verwoede vissers, maar toch heb ik ze nog nooit in actie gezien. Ze fascineren me op een andere manier. 

Er is geen paraplu nodig om hemelwater af te weren, want het is normaal voor deze vissers om nat te worden, een duik in het water gebeurt herhaaldelijk. Een hengel is uit den boze, behalve dan in sommige delen van Azië, want daar fungeren sommigen van hen zelf als hengel, met slechts een schrale opbrengst voor hun hongerige maag die onder normale omstandigheden wel zo’n 500 gram kan verwerken. Beter dus in vrijheid de nodige vis zien te verschalken! 

En wanneer de maag voldoende gevuld is kan er een goed plekje gezocht worden om in rust de vis te laten verteren. Dit vindt plaats op een droge ondergrond in de nabijheid van water en met het lichaam in de wind. 


terug naar boven >>
 
       
   
   

Woensdag 21 maart 2018 - Lente op landgoed Duivenvoorde

We gaan samen met gids Ria Hoogstraat (IVN Den Haag en omstreken) genieten van bloeiende stinzenplanten en zingende vogels in het kasteelpark van landgoed Duivenvoorde in Voorschoten.

Start om 14.00 uur vanaf parkeerplaats, Laan van Duivenvoorde. De wandeling duurt anderhalf uur. Tip: Neem een verrekijker mee. Toegang 1 euro, te pinnen bij de automaat of contant bij de gids. Sinds de nieuwe kaartjesautomaat bij de stenen brug staat is de toegang 1 euro en dat kan alleen gepind worden (behalve bij wandelingen met gids). Ook in het bezoekerspaviljoen de Hof van Duivenvoorde kan alleen met pin betaald worden. Bereikbaar met bus 45 en 46, halte Kniplaan.


terug naar boven
>
>

   
       
   
   Bomenvrouw van Zwolle


Bernadet van der Veen is dé bomenvrouw van Zwolle. Deze natuurgids heeft zich verdiept in de geschiedenis van allerlei groen. Zo weet zij welke bomen de duurste zijn van Zwolle of wat het heilige hout is, dat bij de basiliek groeit.

De enorme plataan is rond 1800 geplant. Men vraagt zich af of Napoleon, een liefhebber van platanen, verantwoordelijk is voor de aanplant van deze en andere platanen. Ze gaven goede schaduw voor het voetvolk en deden later dienst als wensboom waar zakdoekjes in konden worden geknoopt.

Meer info: klik hier

Bron: binnenstebuiten.kro-ncrv.nl


Ondergrondse boomverankering

Op de Rozenburgse Landtong houdt het Havenbedrijf Rotterdam een proef met ondergrondse boomverankering. Daar worden iepen geplant die door biologisch afbreekbare touwen en boomankers op hun plaats worden gehouden. Daardoor zijn er geen boompalen meer nodig. Ondergrondse boomverankering past in het beleid van het Havenbedrijf om het onderhoud van de haven te verduurzamen.

Foto: Ries van Wendel de Joode

"Het touw zit om de kluit en is verbonden aan 5 boomankers van ieder een decimeter die een meter onder de kluit zijn bevestigd", legt beheerder Jan Putters uit. “Door het aantrekken van het touw zetten de ankers zich muurvast in de grond. Die verankering houdt de boom op zijn plaats en maakt boompalen overbodig. Na het planten en verankeren van de boom is geen onderhoud aan de verankering nodig."

Bron: Havenbedrijf Rotterdam


Populetum Horsterwold

Begin jaren ‘80 is in het Horsterwold in Zeewolde een Populetum aangeplant om de beste populierenklonen voor de pas drooggelegde IJsselmeerpolders te zoeken: bomen die in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk hout opbrachten en zo snel mogelijk een volwassen bos opleverden. Vorig jaar zijn de restanten van dit oude Populetum opgeruimd.

Staatsbosbeheer legt nu samen met Wageningen Environmental Research een nieuw Populetum aan. "Wij hebben 8 populierenklonen geselecteerd uit ons veredelingsprogramma," zegt onderzoeker Paul Copini. "Deze hebben we samen met de bekende populierenrassen Koster en Robusta geplant in het Populetum".

Het gaat om Canadese populieren, kruisingen tussen de Amerikaanse populier en de Europese zwarte populier, die van oudsher veelvuldig in Nederland zijn aangeplant. Staatsbosbeheer richt dit vernieuwde Populetum in om ook voor de toekomst in het kader van genenbewaring de beste klonen veilig te stellen. Er wordt 20 hectare met populier aangeplant en 1 hectare met wilg. In totaal worden er 95 verschillende klonen aangeplant.

Bron: Wageningen Environmental Research

terug naar boven >>


   
       
   
   En toen kwam de sneeuw
tot 25 maart 2018

De Biesbosch was voor schilder Teus Verhoeven, overleden in 2017, zijn lust en zijn leven en vormde een bijzondere inspiratiebron voor zijn vele schilderijen. Hij maakte verschillende decors voor het eerste Biesbosch museum dat in 1984 aan de Spieringsluis de deuren opende. Ook in het museum aan de Hilweg was hij actief betrokken (wisseltentoonstelling over de herdenking van 50 jaar watersnood in 2003).

Teus was enthousiast over het vernieuwde museum op het Biesbosch MuseumEiland. Er was al met hem gesproken over een wisselexpositie van zijn werk in dit museum. Deze expositie komt helaas op het moment dat hij er zelf niet meer is. De tentoonstelling werd geopend door Lammert Verhoeven, de zoon van Teus. 
Wie zijn speech wil nalezen kan dat hier doen.

Adres: Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2, 4251 MT Werkendam
Meer info: http://www.biesboschmuseumeiland.nl


'Water, land en poldervogels'
di 17 april t/m zo 13 mei
2018

Expositie Erik van Ommen & Harald van Noordt

Erik van Ommen publiceerde onder meer boeken over de bijeneter, dwerggans, grauwe kiekendief, boerenzwaluw, kluut en ijsvogel. In 2013 verscheen het boek Het Waddenatelier. In 2015 kwam hij met zijn tweeëndertigste boek: Mijn reigerparadijs, waarin voor het eerst videofilms zijn opgenomen. Voor het Vara-programma Vroege Vogels ontwierp hij het logo van de grutto, Nederlands nationale vogel.

POLDERVOGELS (maart 2018), het nieuwe boek van Erik van Ommen, toont het vogelleven in de polders bij het Zuidlaardermeer. In 2017 was hij bijna dagelijks in de polder om vogels te schilderen.

Rechts, Zeearend: © Erik van Ommen

Rode draad in het verhaal is de zeearend, die daar voor het eerst een jong voortbracht. Daarnaast komen vele andere soorten aan bod. Het resultaat is een prachtige impressie in woord en beeld.

Harald van Noordt woont en werkt in Amsterdam.
De Sorgue is een rivier van de bron. Daarom is zij ook een stroom van kracht – haar krachtige wateren zijn helder, sterk, oorspronkelijk. Aan het andere uiteinde is er een langzame stroom – één van de ‘breede rivieren die traag door oneindig laagland gaan’. De rivier de Amstel, de rivier van Amstelredam – zo traag dat het bijna geen rivier meer is, nauwelijks te onderscheiden van een gracht. Net zoals de Sorgue nooit lijkt te beginnen, zo lijkt de Amstel nergens te eindigen – hij verliest zich in de eindeloze windingen van de grachten. Twee rivieren dus – één aan de bron, één aan het einde.

En tegelijk maakt hun vermenging alles anders. Deze elkaar verwaterende wateren kunnen niet langer gescheiden worden. En toch is het hier (in Amsterdam, in deze schilderijen en tekeningen van Harald van Noordt) dat de vermenging van wateren plaatsvindt – ver van de bron.

Toegang vrij, open: van 11 tot 17 uur, maandag gesloten

Adres: Stroomhuis, Van Pallandtweg 1, 4182 CA Neerijnen'De terugkeer van de vogels’
za 12 mei t/m ma 21 mei 2018 (tweede Pinksterdag)

Expositie in het kader van Nationale Vogelweek 2018

Na zijn bad springt een kievit in de lucht om de laatste waterdruppels uit zijn veren te slaan.
Foto ©: Jacques van der Neut

Stroomhuis viert de terugkeer van de lente in de nationale vogelweek! (12 t/m 20 mei) met een foto-expositie van Jacques van der Neut over trekvogels.
Dagelijks van 11 tot 17 uur, m.u.v. maandag 14 mei

Adres: Stroomhuis, Van Pallandtweg 1, 4182 CA Neerijnen
Meer info: https://www.stroomhuisneerijnen.nl


Doorgelicht - röntgenkunst van Arie van ’t Riet
t/m 8 april 2018

Arie van ’t Riet maakt röntgenfoto’s van natuurtaferelen. Sinds 2010 bouwt hij in zijn werkplaats met dode dieren en verse planten een schouwspel op een röntgenfilm. Vervolgens maakt hij met röntgenstraling van verschillende energieën een foto.

Als technisch natuurkundige weet hij als geen ander zowel een flinterdun boomblaadje als het skelet van een vogel op dezelfde film in beeld te brengen. Na inscannen van de analoge röntgenfilm en met minimale digitale beeldbewerking - inverteren, kalibreren en wat kleur in de planten - ontstaan verrassende dierenfoto’s die met nadruk op het binnenste letterlijk anders belicht zijn.Ingekleurde röntgenfoto’s. (Arie van 't Riet)

Het Natuurhistorisch maakte een selectie uit deels niet eerder gepubliceerde röntgenkunst van Arie van ’t Riet, waaronder een vliegende uil, een zingende merel, kronkelende palingen en een gravende mol. Preparaten uit de museumcollectie completeren de expositie.

Adres: Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Westzeedijk 345 (Museumpark), 3015 AA Rotterdam
Meer info: http://www.hetnatuurhistorisch.nl/het-museum.html


terug naar boven >>


   
       
   
   


Reageren op NNN

Voor reacties op de inhoud van NatuurNetNieuws, uw waarnemingen, natuurnieuws en vragen over de natuur, mail naar: tiny@groen-natuurlijk.nl
Voor het wijzigen van uw e-mailadres (vermeld ook uw oude e-mailadres!) of afmelden voor de nieuwsbrief mail naar: info@groen-natuurlijk.nl

Voor het aanmelden als abonnee op NatuurNetNieuws kijk op: www.groen-natuurlijk.nl/natuurnetnieuws.html
U kunt NatuurNetNieuws doorsturen aan belangstellenden. Ook overnemen van informatie is toegestaan, mits u duidelijk vermeldt: Bron: NatuurNetNieuws, uitgave van platform GROEN! natuurlijk:
www.groen-natuurlijk.nl

Behalve voor u is er ook een nieuwsbrief (NatuurNetNieuwsJunior) voor uw (klein)kinderen in de basisschoolleeftijd met een verhaaltje, veel informatie over dieren of planten (handig voor een spreekbeurt) en uittips voor kinderen.


Net zoals u gratis abonnee bent van NatuurNetNieuws, kunt u of kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws Junior. U hoeft alleen maar een mailtje te sturen naar:
 info@groen-natuurlijk.nl

Natuur Net Nieuws Junior komt zes keer per jaar uit!

terug naar boven >>


   
   


Onze Nieuwsbrief verwijst soms naar sites van derden. We hebben geen controle over de aard, de volledigheid noch de juistheid van de informatie op deze websites en zijn derhalve niet aansprakelijk voor de inhoud van deze sites.