Uitgave:
Samenstelling:
Vormgeving:
Website:
E-mail:


mei/juni 2018
Tiny van der Meer
Hans Steinfort

www.groen-natuurlijk.nl
info@groen-natuurlijk.nlInhoud


1. Koen-Roeien
2. Hommels en bijen
3. Bijenweetjes
4. Knutsel
5. Hebben we bomen nodig?
6. Uit
7. NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

 
 
 

 


   


1 Koen - Roeien

Plons... plons. Plons... plons. Nee..., Koen banjert niet dóór het water, hij zit óp het water. OP het water? Hoe kan dat nou..! Haha...dat lukt wel hoor, maar er zit wel een bodem tussen hem en het water. De bodem van een roeibootje. De roeispanen plonzen steeds opnieuw in het water. Koen zit op een smal plankje tegenover opa. Opa kan heel goed roeien. Als het mooi weer is zegt hij vaak tegen Koen: ‘Ik ga roeien, ga je mee?’ Nou, dat hoeft opa geen twee keer te zeggen! Want er is niets mooiers dan roeien in het voorjaar. De ganzen, meerkoeten, waterhoentjes en wilde eenden zitten op hun nest. Er scharrelen zelfs al jonge gansjes rond.

Overal zingen kleine karekieten, rietzangers en rietgorzen hangend aan lange rietstengels en er staan aalscholvers op de rand van het vlietland. Ze zijn helemaal niet bang van de roeiboot, want opa roeit heel rustig en het bootje maakt geen lawaai. Toch is het een herrie van jewelste als opa en Koen langs een meertje varen. Vroeger hadden de mensen klei nodig voor het ophogen van de kades waardoor er een put ontstond die vol liep met water. Daarom heet dit meertje de Kleiput. Voor de Kleiput liggen dikke balken. Niemand mag er in, ook opa en Koen niet, maar ze kunnen wel heel mooi zien dat er eilandjes zijn gemaakt van surfplanken voor de visdiefjes. Die zijn net weer terug in Nederland en willen graag gaan broeden. Maar dat valt niet mee, want ook kokmeeuwen hebben de eilandjes ontdekt en die spelen graag de baas! Het zijn geen lieverdjes, ze krijsen dat horen en zien je vergaat. Zelf onder elkaar maken ze ruzie!

Arme visdiefjes. Maar soms lukt het toch om de ‘woonruimte’ met elkaar te delen. Opa en Koen hopen dat het dit jaar ook weer lukt.

Ze varen door. Koen moet opa helpen ‘sturen’. Af en toe zegt hij: ‘Kijk uit opa, iets naar links, want er steekt een paaltje uit het water!’ Opa heeft geen ogen in zijn rug en is ook geen uil die zijn kop 270 graden kan draaien. Dus hij is blij dat Koen goed oplet. Maar Koen ziet zo veel bijzondere dingen dat hij wel eens vergeet om op te letten... Hij gaat staan, want vlak langs de waterkant zit een heel dikke gans. Ze zit op haar nest en kijkt heel boos! Net of ze wil zeggen: ‘Waag het niet om nog dichterbij te komen!’
‘Boem!’ klinkt het opeens. De boot stoot met een schok tegen een paalje. Koen kukelt bijna overboord. Is me dat schrikken! Hij kan zich nog net vastgrijpen aan de rand... Pffff. Zou hij toch nog bijna echt óp het water zitten, en dat gaat niet lukken zonder heel erg nat te worden!

Terug naar boven >>

   

   


2 Hommels en bijen

Het is al weer mei, volop lente, de bloemen bloeien en er komen allerlei insecten tevoorschijn. Dat is best weer even wennen, want wie wil nou dat er een vette vlieg op z’n boterham met jam landt of een wesp die uit je glas limonade komt drinken... Maar toch zijn al die vliegende, brommende, stekende, zoemende diertjes best nuttig, al weten wij lang niet altijd wat ze doen.

Van de hommelkoningin weten we dat wel, die is al weer een maand druk in de weer om nectar te verzamelen uit bloemen die heel vroeg bloeien, zoals de krokus, groot hoefblad, wilg en narcis.

(hommel op krokus, links)

Als je de hommelkoningin nog een extra handje wilt helpen, vraag dan aan je ouders of ze hommelplanten willen planten in de tuin of op het balkon!  Munt, kattenkruid, viooltjes, smeerwortel, helmkruid, salie en vingerhoedskruid zijn planten met een goede nectar- en stuifmeelbron voor de hommel. (hommel op vingerhoedskruid, rechts)

Aardhommels zijn vriendelijke brommende insecten met alleen maar nuttige eigenschappen zoals het bevruchten van bloemen. De aardhommel heeft vergeleken met soorten als de akkerhommel en de tuinhommel een korte tong. Als de aardhommel niet bij de nectar kan komen bijt hij aan de onderkant van de bloemkroon een gaatje.

Van alle hommels komt de aardhommel het meeste voor, en zijn ook het eerste actief: In maart en april gaat de koningin een nieuw nest zoeken. Dit nest wordt in een hol gemaakt in zandgrond. Deze nesten liggen oppervlakkig onder de grond. Ook worden er wel eens muizennesten gebruikt. Aardhommelnesten in de tuin hoeven niet weggehaald te worden, hommels hebben geen belangstelling voor mensen.

Maak eens een nest voor de aardhommel: klik hier

Hommels zijn beschermde dieren en dat is maar goed ook, want het is een nuttig diertje. Ze bestuiven planten en fruitbomen, zodat wij hier vervolgens van kunnen eten. Ze worden ook speciaal gekweekt voor het bestuiven van fruitsoorten, tomaten en paprika’s.

Niet alleen hommels maar ook bijen maak je blij als er een bijenhotel, een kast of nestblokken in de tuin staan. Je kunt ze kant en klaar kopen maar zelf maken, met hulp van een paar handige grote mensen, kan natuurlijk ook en is misschien wel veel leuker!

Kijk ook eens bij de uittips!
Daar vind je informatie over de expositie: ‘Nederland Zoemt - een wilde bijen expositie’
Deze expositie duurt van 14 april t/m 16 september 2018.

Als je nog meer wilt doen voor de wilde bijen, kijk dan eens hier:


Terug naar boven >>
 

   


3 Bijenweetjes

Een honingbij leeft voornamelijk van nectar en stuifmeel die door planten wordt gemaakt. De werkster zoekt voedsel van de vroege morgen tot laat in de avond, maar dan moet het niet te koud zijn, minstens 10° Celsius.

Een bij vindt soms zo veel voedsel dat ze dat best wil delen met haar nestgenoten. Ze geeft dan de locatie door op een heel bijzondere manier! Ze voert een ritmisch dansje uit, dit wordt wel de bijendans genoemd. Kijk hier.

Een bij kan tijdens een vlucht op zoek naar voedsel heel lange afstanden afleggen. Meestal maakt ze zo’n 15 vluchten per dag, maar soms wel 150! Ze bezoekt dan wel 1000 bloemen. Door het zware werk en de enorme afstanden die ze aflegt, slijten haar vleugels snel, ze vliegt op sommige dagen wel 250 km! Na ongeveer 800 km vliegen zijn haar vleugels versleten. Ze verhongert dan of valt ten prooi aan roofdieren.

De jaarlijkse volksverhuizing van bijen wordt ‘zwermen’ genoemd. De eerste bijenzwerm bevat meestal 10.000 tot 20.000 bijen. In het gehalveerde volk komen binnen enkele dagen nog verschillende koninginnen uit en telkens verlaat de oudste, met de helft van het resterende volk, de kast om een nieuwe woning te zoeken.

Op deze manier splitst het bijenvolk zich op in 3 à 6 volken. De volken beginnen in hun nieuwe woning direct met het bouwen van raten, de nieuwe koninginnen maken na ongeveer 3 à 15 dagen hun bruidsvlucht.

Terug naar boven >>
 

   


4 Knutsel - voeten / handen

Nodig:

Stevig papier
Kwast(je)
Verschillende kleuren vingerverfKleur, als je de vogeltjes wilt maken eerst de ondergrond van het papier. Als dat droog is maak je een mooie tak. Ook die eerst goed laten drogen. Dan kies je een mooie kleur uit voor het lijfje van de vogeltjes en ‘stempel’ met je blote voet precies op de goede plek een afdruk of twee of drie, wat je wilt… waar je later, als alles weer droog is, het buikje, de snaveltjes, oogjes en pootjes bij schildert.

Hetzelfde kun je doen met het bijtje of de rups (alleen je tenen insmeren) en je hebt vast nog wel meer ideetjes met voeten of handen…

Succes!

Terug naar boven >>   

   


5
Hebben we bomen nodig?

Wist je dat algen en bomen 5 miljard jaar geleden de eerste bewoners op aarde waren? Hebben we bomen nu nog steeds nodig? Nou en of! Want samen met de algen in zee produceren bomen het grootste gedeelte van onze zuurstof. En zonder zuurstof kunnen wij niet leven.

Iedere keer dat wij adem halen, ademen we zuurstof in en koolstofdioxine uit. Er is geen oneindige hoeveelheid zuurstof, maar daar heeft de natuur wat op gevonden: bomen, planten en algen ademen overdag stikstof in en zuurstof uit.
’s Nachts neemt de boom of plant zuurstof op en ademt koolstofdioxide uit.

En wist je dat bomen een flink deel van alle fijnstof die de mensen produceren, uit de lucht filteren? Daardoor wordt de lucht gezonder. Maar dat is nog niet alles. Eén boom geeft leven aan wel meer dan 250 plant- en diersoorten, en draagt zo bij aan de biodiversiteit. Met zijn stuifmeel kunnen bijen bijvoorbeeld gewassen bestuiven, die zich daardoor kunnen voortplanten. En verder zorgen bomen voor verkoeling, een goede afwatering, houden ze wind tegen… én ze maken mensen gelukkiger! Want als we bomen om ons heen hebben zijn we creatiever, socialer en actiever. En ook lachen we dan meer en zijn we minder vaak ziek.

Wat zijn bomen toch eigenlijk gewéldig!
Steeds meer mensen begrijpen hoe belangrijk bomen zijn voor een gezond veilige en aantrekkelijke leefwereld. Een wereld die zonder groen niet kan bestaan! Wat ga jíj doen om onze leefwereld verder te vergroenen?

Bekijk het filmpje! https://bit.ly/2GT6r6n

Bron: Boomkwekerijen M. van den Oever & Zonen B.V. / Willem Wever


Terug naar boven >>

   

   


6 Uit

Avonturenboerderij Molenwaard

Op 30 maart 2018 heeft  Avonturenboerderij Molenwaard haar houten deuren geopend. 

Beleef met de hele familie het Hollandse landleven: van koe melken en bootje varen tot pony rijden en verdwalen in het wilgendoolhof. Knuffel de dieren, ontdek de oude ambachten en proef de (h)eerlijke streekproducten. Behaal je boerderijdiploma en geniet van de vrolijke, educatieve shows van o.a. tv-idolen Fien & Teun. Kijk hier.


Bezoekadres: Avonturenboerderij Molenwaard, Wilgenweg 3, 2964 AM Groot-Ammers
Meer info: www.avonturenboerderij.nl


Nederlands Bakkerijmuseum

Op zaterdag en tijdens de schoolvakanties staat het museum in het teken van de jeugd. Kinderen kunnen op deze dagen onder begeleiding van een echte bakker zelf aan de slag. 

Dagelijks stelt het museum aan de jongste gasten graag een speurtocht ter beschikking. 
Het Bakkerijmuseum heeft een uitgebreid activiteitenprogramma. Houdt hiervoor de agenda in de gaten.

Adres: Nederlands Bakkerijmuseum Hattem, Kerkhofstraat 13, 8051 GG Hattem
Meer info: https://www.bakkerijmuseum.nl


Natuurhistorisch Museum

Voordat je het museum bezoekt moet je eigenlijk eerst een dagje de natuur in gaan met je ouders of opa en oma. Zoek naar een natuurvondst, iets waar jij je over verwondert en wat je mee kunt nemen.

Elke eerste woensdagmiddag van de maand kun je naar het Natuurspreekuur (14:30-15:30) in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam waar je je vondsten aan een expert kan laten zien. Dit mag van alles zijn, misschien vind je wel uilenballen, mooie veertjes of aparte stenen.

Neem ze mee en stel je vragen! De rest van de dag kun je lekker rondkijken tussen de skeletten van tijgers en olifanten, tussen de schelpen en de insecten en kijk wat voor moois er in de natuur allemaal te zien is.

Op woensdagen mogen kinderen gratis naar binnen!


Ook in dit museum! 

Nederland Zoemt - van 14 april t/m 16 september 2018.

Een leven lang graven, schuieren, braken, behangen en tussendoor: bestuiven. Véél bestuiven. Wilde bijen spelen een heel belangrijke rol in de bestuiving van onze landbouw- en fruitgewassen. Hoogste tijd dus voor een ode aan de wilde bij! 

'Nederland Zoemt - een wilde bijen expositie' staat vanaf medio april 2018 in elf natuurmusea, verspreid door het land. Je leert er alles over het leven van de bij en dus ook dat het niet goed met ze gaat. Gelukkig geeft de expositie ook ideeën over hoe je in actie kan komen om de wilde bij te helpen.

Adres: Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Westzeedijk 345, 3015 AA Rotterdam
Meer info: http://www.hetnatuurhistorisch.nl

Terug naar boven >>

   

   


7 NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

Behalve voor jullie is er ook een nieuwsbrief (NatuurNetNieuws) voor grote mensen zoals bijvoorbeeld jullie ouders of oudere broers en zussen.

Net zoals jullie gratis abonnee zijn van NNNjunior, kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws. Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl


NatuurNetNieuws komt ook nog eens elke maand uit!
Niet vergeten te vertellen hoor!

Terug naar boven >>

   

   


Einde

Nog meer leuke dingen in en over de natuur kun je lezen op www.groen-natuurlijk.nl, kijk daar dan maar op de kinderpagina.

Tot de volgende keer!

Tiny van der Meer
Hans Steinfort

Terug naar boven >>