Uitgave:
Samenstelling:
Vormgeving:
Website:
E-mail:


juli/augustus 2018
Tiny van der Meer
Hans Steinfort

www.groen-natuurlijk.nl
info@groen-natuurlijk.nlInhoud

1. Koen-Strandjutten

2. Meeuwen

3. Ballonnen

4. Weekdieren

5. Knutselen

6. Uit

7. NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar


 


   


1 Koen - Strandjutten

Het is vakantie! Koen logeert samen met zijn vriend Teun bij oma. Maar mooi warm weer...? Nee, dat is het even niet. Daar trekt Koen zich niets van aan. Het waait hard en Koen heeft een superplan bedacht. Oma woont niet zover van het strand. Vandaag gaan ze uitwaaien en strandjutten!

Ze hebben een jutterstas voor de grote spullen en een doos voor mooie schelpen. Er zijn bijna geen mensen op het strand maar op zee zijn stoere mannen aan het brandingvaren! Dat is pas een gave sport! Teun en Koen spreken af dat ze dat als ze later groot zijn, samen ook gaan doen. Maar nu houden ze eerst een wedstrijdje rennen in de branding en dan gaan ze toch echt zoeken naar ‘schatten’. En die zijn er genoeg!
Koen zoekt de mooiste dingen bij elkaar en doet ze voorzichtig in zijn doos. ‘Hé Koen, zegt Teun, we zouden toch gaan strandjutten! We hebben hout nodig voor het bouwen van een echte strandjuttershut!’ Maar er ligt bijna niets. Veel mensen laten heel veel afval liggen op het strand en als het stormt, spoelt er ook veel rommel aan uit de zee. Dus elke avond wordt het strand schoongemaakt.Maar al hun andere vondsten zijn ook mooi en die hut bouwen ze dan wel een andere keer in het bos. De vakantie duurt nog lang!
Oma heeft broodjes en drinken bij zich, maar als Koen een hap wil nemen, schrikt hij... Weg broodje!! Een brutale meeuw gaat er mee vandoor! Koen is helemaal verbouwereerd. Oma ziet zijn beteuterde gezicht. Ze schiet in de lach. ‘Nou Koen, dát is pas een echter strandjutter! Hier heb je een nieuw broodje, maar uitkijken hoor, want je weet nu dat er kapers op de kust zijn!’

Terug naar boven >>

   

   


2 Meeuwen

Meeuwen zijn nieuwsgierige en intelligente vogels, ze zijn vrij groot, meestal grijs of wit en ze kunnen behoorlijk hard krijsen. Vaak is dat de zilvermeeuw, de (kleine) mantelmeeuw of de stormmeeuw.

Er zijn zoveel grote meeuwen die op elkaar lijken dat het best moeilijk is om te weten welke meeuw je ziet. Omdat mensen die soorten niet zo goed uit elkaar kunnen houden noemen ze diverse meeuwensoorten ook wel gewoon 'zeemeeuw'.
De zilvermeeuw is waarschijnlijk een van de bekendste meeuwen van Nederland. Deze forse meeuw dankt zijn naam aan de zilvergrijze rug en bovenkant van de vleugels. Met z'n felle gele ogen ziet de zilvermeeuw er venijnig uit. Z’n poten zijn vleeskleurig , tussen de drie tenen zitten zwemvliezen. Jonge zilvermeeuwen zijn bruin en het duurt wel een paar jaar voordat ze er net zo uitzien als hun ouders.

Meeuwen worden ook wel eens de ratten van de zee genoemd. De meeste soorten verlaten de kust zelden. Hun voedsel bestaat onder andere uit vis, weekdieren, jonge vogels en eieren. Bij het stelen van eieren en jongen van andere vogels, die ze ook eten, gaan ze op een uitkijkpunt zitten om de afwezigheid van de ouders af te wachten. Bij warm weer worden meeuwen soms in zwermen op grote hoogte gezien: ze eten zich dan vol met vliegende mieren.
Zilvermeeuwen eten vrijwel alles, ook brood en patat. Dat gebeurt met veel lawaai en gekrijs. Mensen moeten meeuwen niet voeren, want dan komen ze steeds terug om nog iets lekkers te ‘pikken’. Ze zijn gulzig omdat ze denken dat er later geen voedsel meer over zal zijn. Soms eten ze zoveel dat ze niet meer kunnen vliegen. Het zijn niet alleen echte alleseters, ze hebben ook veel technieken om aan voedsel te komen. Ze bezoeken vuilnisbelten en ‘spitten’ naar wormen. Misschien heb je wel een gezien dat ze met hun zwemvliezen op de grond stampen. Daardoor gaat de grond trillen en komen wormen en kleine insecten naar boven. Hap, slik, weg worm...Rechtsboven: jongen van de kleine mantelmeeuw

Meeuwen broeden in grote, drukke en lawaaierige kolonies. In april worden er twee of drie gespikkelde eieren gelegd in een nest dat op de grond wordt gemaakt van plantaardig materiaal. De jongen zijn nestvlieders (kunnen direct lopen). Pa en ma voeren de jongen tot eind juni, begin juli.
Op de gele snavel zit een rode vlek, waartegen de jongen pikken om de ouder voedsel op te laten braken. Een belangrijk broedgebied is de Kop van de Beer (Rozenburg ZH). Daar zitten wel 25.000 broedparen en is daarmee de grootste kolonie kleine mantelmeeuwen en zilvermeeuwen van West-Europa. Na het vierde jaar zijn de jongen volwassen en zoeken ze een partner. Het mannetje maakt met een paringsdans het vrouwtje het hof. Dan sluiten ze een ‘huwelijk’ tot de dood hen scheidt. Er is een geval bekend van een zilvermeeuw die 49 jaar werd.
De vijanden van de zilvermeeuw zijn roofvogels, vossen en kraaien. Deze dieren roven ‘s nachts de eieren uit de nesten, maar sperwers en havikken grijpen ook de jonge dieren. De meeuw is in Nederland beschermd door de flora- en faunawet en mag niet worden bejaagd. In de Middeleeuwen stond de meeuw vaak op het menu. Hij werd gekookt en vervolgens gevuld met veel kruiden zoals peper, saffraan en kaneel.

Terug naar boven >>
 

   


3 Ballonnen

Op dit moment liggen er meer dan, schrik niet, 50.000 resten van ballonnen op onze stranden!! Waarom? Omdat ballonnen bij feestelijkheden massaal de lucht in gaan en richting de zee waaien.

Uiteindelijk spoelen ze weer aan op het strand. Uit de tellingen blijkt dat er per 100 meter strand gemiddeld 12 ballonnen of ballonresten liggen. Met 451 kilometer kustlijn kom je dan uit op ongeveer 54000 stuks. Het gaat hier om een ruwe schatting, maar zelfs de helft zou al heel erg veel zijn. Eigenlijk is elke ballon al te veel!

Vissen, zeezoogdieren en zeevogels zien de rubberresten namelijk aan voor voedsel en raken verstrikt in de touwtjes. Hoog tijd dat hier iets aan gedaan wordt.

(Bron: Stichting Noordzee).

Terug naar boven >>
 

   


4 Weekdieren

Dieren die schelpen maken heten 'weekdieren'.
Ze leven langer dan een week hoor!
Die naam komt van hun zachte, weke lichaam.
De schelp is eigenlijk hun skelet aan de buitenkant.

Aangespoelde schelpen zijn vaak leeg. Het dier is al lang dood.

Terug naar boven >>   

   


5
Knutselen

Maak iets moois van schelpen
Als je een mooie of bijzondere schelp hebt gevonden op het strand of iets heel anders
dan kun je er met wat fantasie vast wel iets moois van maken.    

Lukt dat niet, dan kijk je maar even op de site www.gejut.nl. Daar vind je allerlei leuke ideetjes. Bij de uittips lees je meer over ‘Gejut’ in Egmond aan zee, waar je je kunt opgeven om te jutten en een mooi werkstuk kan maken.

Vouw een zeester
1.    Neem een a4 papier en vouw het dubbel (op de stippellijn)
2.    Draai om, met de vouw bovenaan, en vouw nog een keer in het midden (paarse lijn), maar niet 
       stevig, vouw deze laatste 'vage vouw' weer terug.
3.    Vouw de punt rechtsboven omlaag (rode pijl), tot iets boven de 'vage vouw'
4.    Nu heb je deze vorm.
5.    Vouw de punt linksboven omlaag (rode pijl).
6.    Nu heb je deze vorm.
7.    Vouw de linkerkant om, op de zwarte stippellijn (zie rode pijl)
8.    Nu heb je deze vorm.
9.    Knip ongeveer vanaf de 'vage vouw' (geel stippellijntje) omhoog, let op:  hoe smaller de
       afgeknipte driehoek wordt (langs de roze lijn) hoe puntiger de armen van de zeester worden.
       Knip je langs de rode lijn dan worden de armen breder, langs de roze lijn smaller.
10.  Pak de afgeknipte driehoek, vouw hem open.
11.  Openvouwen: A,B.C enzovoorts.
12.  De opengevouwen zeester is klaar!!

Kijk eens op de website van Anemoon, daar lees en zie je veel meer bijzondere dingen over de zee, het strand en de dieren die er leven: http://www.anemoon.org/projecten/kids

Terug naar boven >>

   

   


6 Uit

Swim, Fish, Swim! - t/m 28 oktober 2018

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam laat met de expositie en het spel Swim, Fish, Swim! zien hoe waterveiligheid en herstel van natuur hand in hand gaan en hoe de kwaliteit van leven van mens en dier samenhangt.

Welkom terug haring, steur en zalm! Expositie en spel gaan na oktober, net als trekvissen, op reis door Europa.

Adres: Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Westzeedijk 345 (Museumpark), 3015 AA Rotterdam
Meer info: klik hier


Drielandenlabyrint

Op het Drielandenpunt in Vaals, het hoogste punt van Nederland, bevindt zich het Drielandenlabyrint met een geheel nieuw entreegebouw mèt vlinderdak en een spectaculair waterspeelplein!

In het labyrint is het eindeloos dwalen en verdwalen! Tijdens de dwaaltocht door het labyrint, passeer je spontaan spuitende watermuren, die telkens voor nieuwe verrassingen zorgen.

Van 1 april tot 1 november is het Labyrint dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur.

Adres: Drielandenpunt, Viergrenzenweg 97, 6291 BM Vaals
Meer info: klik hier


‘Gejut’

Lopen langs het strand, schatten zoeken en van alles wat je vindt iets blijvends maken. Kom het zelf ervaren; ontvang een jutterstas en ga op pad. 
In Egmond aan zee, staat een winkeltje: ‘Gejut’.

In dit winkelpandje liggen allerlei gejutte spullen verzameld in grote viskisten. 
Al het 'strandafval' krijgt een tweede leven. Hieruit worden vogels, vissen, beelden, lijstwerken, een sieraad, een windgong, een tas of een kaars uit zelf gejutte paraffine gemaakt.

Maak je eigen souvenir en ga ‘Jutten’ bij Gejut in Egmond aan zee. 
Van alle gevonden voorwerpen kun je een mooi werkstuk maken onder het genot van drinken en jutterskoek. Voor elke jutter is er ook een ‘echte haaientand in een doosje’!
Kijk even op de website als je je wilt opgeven.

Adres: Gejut, Ankerstraat 13, 1931GL , Egmond aan zee, http://www.gejut.nl/welkom-bij-gejut/
Meer info: klik hier

Terug naar boven >>

   

   


7 NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

Behalve voor jullie is er ook een nieuwsbrief (NatuurNetNieuws) voor grote mensen zoals bijvoorbeeld jullie ouders of oudere broers en zussen.

Net zoals jullie gratis abonnee zijn van NNNjunior, kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws. Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl


NatuurNetNieuws komt ook nog eens elke maand uit!
Niet vergeten te vertellen hoor!

Terug naar boven >>

   

   


Einde

Nog meer leuke dingen in en over de natuur kun je lezen op www.groen-natuurlijk.nl, kijk daar dan maar op de kinderpagina.

Tot de volgende keer!

Tiny van der Meer
Hans Steinfort

Terug naar boven >>