Uitgave:
Samenstelling:
Vormgeving:
Website:
E-mail:


september/oktober 2018
Tiny van der Meer
Hans Steinfort

www.groen-natuurlijk.nl
info@groen-natuurlijk.nlInhoud

1. Koen - Kriebelen

2. Springspinnen

3. Spinnentelling 2018

4. Schaduwdieren raden

5. Bodemdierendagen 2018

6. Knutsel

7. Uit

8. NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

 


   


1 Koen - Kriebelen

De vakantie is bijna voorbij, maar wat was het heerlijk! Wel héél warm, maar bij het vakantiehuisje van Koen lag een grote recreatieplas waar hij zo vaak hij maar wilde op het zandstrandje en in het water kon spelen! Nu logeert hij nog een nachtje bij oma. Oma heeft een grote tuin, een beetje wilde tuin met spannende paadjes en stiekeme doorgangetjes. Koen sluipt als een struikrover door de tuin... Opeens kriebelt er iets over zijn wang! Koen veegt langs zijn gezicht, het kleeft. Brrr... spinnenrag!

De spin, die net zo is geschrokken als Koen maakt dat hij wegkomt! Dan ziet Koen nog veel meer spinnenwebben. Hij krijgt een idee! Hij loopt naar de grote schuur van opa. ‘Opa!’ Heb je ijzerdraad? Natuurlijk heeft opa dat, maar als hij hoort waarvoor Koen het wil gebruiken heeft hij nog een beter idee. ‘Hier Koen’, zegt hij, ‘gebruik dit maar’. Opa knipt een stuk electriciteitsdraad voor hem af. Daar buigt Koen een ovaal schilderijtje van. Hij draait de uiteinden van de draad om elkaar heen zodat hij het goed kan vasthouden.

Hij ‘vangt’ er voorzichtig spinnenwebben mee, zodat het goed stevig en plakkerig wordt. Dan verzamelt hij bloemblaadjes en plakt ze op het kleverige rag. Nog een paar spinnenwebben er over heen zodat ze er niet afvallen en klaar is zijn cadeautje.

Oma vindt het prachtig als ze ziet wat Koen voor haar gemaakt heeft. Het is net een schilderijtje! Ze geeft hem een High Five, want van zoenen... neeee, daar houdt een struikrover niet van! :-)

Terug naar boven >>

   

   


2 Springspinnen

Springspinnen zijn grappige diertjes die goed te herkennen zijn aan de korte, stevige poten en de grote ogen die als koplampen voor in hun kop staan. Ze hebben vier ogen, waarvan de twee middelste ogen het grootst zijn. 

Foto: Jan Coolen (Janco Grave)

Ze zijn best nieuwsgierig en kijken je soms uitgebreid aan als je dichterbij komt. Springspinnen kunnen heel goed zien.

Rondom huizen komen twee springspinnen voor, de huiszebraspin en de schorsmarpissa. Ze maken geen web om hun prooien te vangen, maar besluipen hun slachtoffers en proberen die met een sprong te overmeesteren. Als ze springen, spinnen ze wel een draad, zo hebben ze een reddingslijn waarmee ze altijd weer terug kunnen naar hun vertrekpunt. Ze leven graag op huismuren, waar ze jagen en schuilen in de gaatjes. Er zijn veel insecten die, als de zon schijnt, zich opwarmen op diezelfde muren. Tafeltje-dekje voor de springspinnen! 

Bange spinnen
Gelukkig zijn spinnen bang voor mensen. Als dat niet zo was, en als spinnen mensen zouden lusten, dan zouden wij heel bang moeten worden voor spinnen. Biologen hebben uitgerekend hoeveel alle spinnen op aarde samen eten. Dat is per jaar meer dan 400 miljard kilo aan insecten! Stel je voor dat spinnen mensen lekker zouden vinden, dan zag het er slecht voor ons uit, want alle mensen samen wegen minder dan al die door spinnen opgegeten insecten...! Wees maar blij dat spinnen banger zijn voor jou dan jij voor spinnen. Of vind je spinnen stiekem toch een beetje eng?

Terug naar boven >>
 

   


3 Spinnentelling 2018

Welke spinnen zitten er in jouw tuin?
Op 8 en 9 september is er weer Nationale Spinnentelling!


Hoe werkt het?

Ga op 8 en/of 9 september op zoek naar spinnen in je tuin. 
In Nederland komen zo'n 640 spinnensoorten voor. Op de spinnenzoekkaart staan enkele van de meest voorkomende spinnen.


Rechts: komkommerspinnetje

Tellingen doorgeven

Geef het aantal exemplaren dat je hebt gezien door.
Klik hier maar op : 

Terug naar boven >>
 

   


4 Schaduwdieren raden

Hiervoor heb je nodig:

een zaklamp,
een witte muur,
twee handen,
fantasie

Maak om de beurt figuren op de muur en raden maar...
Wie maakt de beste eland, spin of slak? Welk dier tover jij op de muur?

Voorbeelden uit een heel oud boek. Best moeilijk... Proberen maar!


Terug naar boven >>


   

   


5
Bodemdierendagen 2018

Welke 'bodemschatjes' leven er allemaal in jouw tuin?
Vorig jaar waren het niet de pissebedden die in de meeste Nederlandse tuinen zijn gezien maar stonden de spinachtigen op nummer 1, op de voet gevolgd door de regenwormen.

Voor een safari hoef je niet naar Afrika! Duik gewoon je tuin in en ontdek hoeveel er leeft in de grond. Van loopkever tot miljoenpoot, en van mier tot regenworm. Ook dit jaar gaan we weer op zoek in het hele land, en wel van 27 september tot en met 4 oktober 2018. 'Meegraven' kan in je tuin, op je balkon of op het schoolplein. Je kunt trouwens ook het 'weerexperiment' doen dat op deze site staat (de Keukenpapierproef). Klik dan hier.

Duik ook eens in de 'raar-maar-waar' weetjes.
Zoals: was een naaktslak altijd al naakt...?

Welke bodemdieren houden van zon en welke van regen? Wat gebeurt er bij storm of bij kou? Ontdek het hier.Meer info: https://nioo.knaw.nl/bodemdierendag

Terug naar boven >>

   

   


6 Knutsel

Nodig:

- wit tekenvel
- wasco
- zwart krijt
- scherp voorwerp
- blad als voorbeeld

Kleur het witte vel helemaal in met verschillende kleuren wasco. Ga nu met zwart krijt (of zwarte verf) over de wasco heen. Nu ga je met een scherp voorwerp in de zwarte laag tekenen/krassen.
De kleurtjes komen er nu doorheen. Het is leuk om in het blad de nerven en patronen te tekenen.
Tip: je kunt zo ook een leuk spinnenweb maken.

Terug naar boven >>

   

   


7 Uit

Oktobermaand-kindermaand

Gratis naar museum, theater of dansschool? Dit kan tijdens Oktobermaand Kindermaand!
Alle zaterdagen en zondagen in oktober kun je gratis super leuke activiteiten bezoeken.
In het theater, in de molen, lekker buiten in het bos of in het museum.
Neem je je vader, moeder of opa en oma mee?

Voor ieder wat wils: van prinsessenballet voor de allerjongsten tot huttenbouwen voor stoere kinderen tussen 7 en 12 jaar. In Drenthe, Groningen en Friesland kun je mee doen aan workshops, spannende speurtochten lopen en heel veel voorstellingen bezoeken.

Oktober: een maand vol met kunst en cultuur!

Meer info: http://www.kindermaand.nl/kindermaand

 


Speelpolders

Speelpolders zijn natuurspeelplekken voor kinderen van 4 tot 12 jaar in de polder. Je kunt er vrij spelen en er is altijd wat te beleven. Kom je spelen als je durft?

Zo kun je er slootje springen, vlotten en hutten bouwen, klauteren over boomstammen, beestjes bestuderen, in modder roeren, vissen, op je rug liggen en naar boven kijken en nog veel meer. Ouders en grootouders kunnen er lekker bij gaan zitten of meespelen. 
Meer weten? 
Kijk op speelpolders.nl om te zien waar de speelpolders liggen. Je ziet ook meteen of er een hooimiddag is, je er vogelnestjes kunt gaan bouwen of meedoen met een blubberfotowedstrijd. De speelpolders zijn ook te vinden op Facebook


Speeltuinen

Tegenwoordig denken we bij een uitje met de (klein)kinderen vaak aan grote pretparken. Hartstikke leuk natuurlijk, maar vaak ook erg druk en duur! Bestaan ze nog, die kleinschalige, “ouderwetse” speeltuinen waar kinderen net zo veel plezier kunnen hebben? Jazeker wel!

Zeven leuke speeltuinen op een rij.
En ook niet onbelangrijk: de entreeprijs ligt onder de 2,50 euro per kind.

Meer info: klik hier


Schateiland

Avonturiers opgelet! Pak je schatkaart en ga mee op expeditie in de Gouden Eeuw naar Schateiland Boerhaave. Stap driehonderd jaar terug in de tijd en ga mee op een spannende ontdekkingstocht.

De spannende doe-tentoonstelling zit vol verrassende avonturen. Maak kennis met de scheepsarts, vaar mee op het schip en beland op een onbekend eiland waar je vreemde dieren en planten vindt. Verzamel tijdens je reis zoveel mogelijk stempels op je schatkaart. Door de juiste koers te zetten bereik je het schateiland. Pas onderweg op voor monsters en rotsen!  Er zijn schatkaarten voor 8-9 jaar en 10-12 jaar. En ook kleinere kinderen hebben hier plezier, bijvoorbeeld bij het maken van hun eigen fantasiedier.

Adres: Rijksmuseum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, 2312 WC Leiden
Meer info: https://rijksmuseumboerhaave.nl/bezoek/

Terug naar boven >>

 

   

   


8 NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

Behalve voor jullie is er ook een nieuwsbrief (NatuurNetNieuws) voor grote mensen zoals bijvoorbeeld jullie ouders of oudere broers en zussen.

Net zoals jullie gratis abonnee zijn van NNNjunior, kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws. Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl


NatuurNetNieuws komt ook nog eens elke maand uit!
Niet vergeten te vertellen hoor!

Terug naar boven >>

   

   


Einde

Nog meer leuke dingen in en over de natuur kun je lezen op www.groen-natuurlijk.nl, kijk daar dan maar op de kinderpagina.

Tot de volgende keer!

Tiny van der Meer
Hans Steinfort

Terug naar boven >>