Flora en fauna
- Krentenboompje
- Spreeuw - holenbroeder

Natuurnieuws
- Brabants Goud in het Groene Woud
- Duurzame oevers

Natuur Uit en Thuis
- UIT:
knuffelen
- THUIS: rennen en zwemmen

Boekennieuws
- Baardman en boterkontje


Natuur kort
- Maak grijs groener

- Eerste kievitsei
- Bastaardsatijnrups
- Rivierkreeften

Natuurexcursie
- Geen

Websites van de maand
- Biodiversiteit

Dieren in weerspreuken (april)
- 10 spreuken


Natuur Plus
-
Rietvogels van Klarenbeek

Bomenweetjes
- Europese boom van 2021
- Plataan

Uit-tips
-
Eva Jospin - Paper Tales
- Tulp Festival Amsterdam
- Landschaptriënnale 
NB. De links in onderstaande tekst zijn vet gedrukt en hebben een groene kleur.
 

 
       
   
   Krentenboompje (Amelanchier lamarckii)

Het spreekwoord zegt: Iemand die niets uitvoert zit op z’n krent, haalt de krenten uit de pap als hij het beste voor zichzelf wil en is krenterig als hij niets met anderen wil delen. Die krenterigheid geldt zeker niet voor het krentenboompje. De bladeren ontluiken in april en zijn paarsig waardoor ze een prachtige combinatie vormen met de massa witte bloempjes die tegelijkertijd verschijnen met de blaadjes, die dan nog met fijne, witte zilverhaartjes zijn bezet.

De witte bloemen hebben lange smalle blaadjes en geuren heerlijk. Tegen eind april, begin mei valt het krentenboompje vooral op in houtwallen, heide en bosranden (ook langs snelwegen). Het wordt ook wel juni-boom genoemd omdat in juni de vruchten (krenten) rijpen. Tijdens het rijpingsproces zitten groene, donkerrode en blauwzwarte vruchten door elkaar. Blauwzwarte (of donkerpaarse) krenten zijn van nature zoet en heel geschikt om jam van te maken of te laten drogen. Amelanchier is een woord uit Savoie (Frankrijk) en betekent mispeltje. Het is een bron van vitamine A en de smaak lijkt op die van de bosbes.

Wanneer ze voor eventueel eigen gebruik niet afgedekt worden met gaas, dan zijn er meerdere kapers op de kust want merel, lijster en spreeuw zijn verzot op de zoete vruchtjes. In de zomer is het krentenboompje vrij onopvallend, maar in de herfst kunnen we genieten van de prachtige oranje-gele bladeren.


Spreeuw - holenbroeder

Een spreeuw is een echte holenbroeder, dus zoekt hij een geschikte holle boom, een oud spechtengat, een schoorsteenpijp of een paar dakpannen.         
In maart gaat hij zelf de oude nesten schoonmaken. Hij versiert ze soms met groene bladeren en bloemblaadjes, meegenomen van planten vol met insecten. Dan gaat hij zingen in de buurt van een van de nesten.
Met opgezette veren en geflapper van zijn vleugels probeert hij de aandacht te trekken van een vrouwtje. Als dat lukt inspecteert ze de woning en kiest al of niet voor het nest, en daarmee voor de man. Zelf maakt ze het nest af door er veertjes, draadjes en andere zachte materialen in te leggen. Spreeuwen broeden van april tot juni. Het legsel heeft gemiddeld 5 lichtgroen-blauwe eieren. Na 12 dagen kruipen de jongen uit het ei.   

Hun snavelranden zijn helder geel, hun kelen fel oranjerood. Die kleurcombinatie schijnt de ouders te prikkelen het voedsel, dat voor hun jongen vooral uit insecten bestaat, af te staan. De jongen worden nog drie weken in het nest gevoerd. Bekend als nestgelegenheid zijn ook de spreeuwenpotten. De pot hangt aan een oor en rust dan met de afgeplatte zijde tegen de muur en is vaak voorzien van een zitstokje. Op het zitstokje kan de spreeuw plaatsnemen om de nestholte te inspecteren of in een latere fase zijn jongen te voeren.


terug naar boven >>

   
       
   
   


Brabants Goud in het Groene Woud

Nationaal Landschap Het Groene Woud (tussen Tilburg, Eindhoven en 's-Hertogenbosch) bestaat uit heiden, moerassen, vennen en bovenal bijzondere natte bossen op leemgrond.

De natuurkern van Het Groene Woud is ongeveer 7.500 hectaren groot en ligt in de provincie Noord-Brabant. Samen met Brabants Landschap bracht ARK Natuurontwikkeling hier in 2017 het edelhert terug na ruim anderhalve eeuw afwezigheid, in een gebied aan weerszijden van de natuurbrug over de A2 tussen Best en Boxtel.Onder de noemer 'Brabants Goud in Het Groene Woud' wordt gewerkt aan het realiseren van een netwerk van al bestaande, maar ook nieuwe natuurgebieden die met elkaar verbonden zijn.

Er ontbreken nog veel belangrijke natuurgebieden en verbindingen. Door het oplossen van deze ontbrekende verbindingen kunnen dieren zich gemakkelijker verplaatsen tussen verschillende natuurgebieden en worden de leefomstandigheden voor planten en dieren bevorderd.

Bron: ARK

terug naar boven >>

 


Duurzame oevers

Waterschap Zuiderzeeland rondt in 2021 het versneld aanleggen van duurzame oevers af. Het waterschap heeft dan sinds de start in 2017 in totaal ruim 102 kilometer oevers ingericht.

Na de aanleg voldoet het waterschap eind 2021 aan de verplichting om voor de Europese Kaderrichtlijn Water langs 40% van de oevers van de tochten in Flevoland duurzame oevers aan te leggen. Bij de aanleg wordt de bestaande oeverconstructie opnieuw ingericht met een ruime plasberm van 2 meter aflopend tot een diepte van 40 centimeter.

Dit bevordert de mogelijkheid voor planten en dieren om zich te ontwikkelen, verbetert de waterkwaliteit en de verbreding van het wateroppervlak draagt bij aan het beperken van peilstijgingen bij extreme neerslag. In 2020 heeft het waterschap 18 kilometer duurzame oevers in de Noordoostpolder en in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland aangelegd. In 2021 worden in deze polders de laatste 25 kilometer afgerond.

Bron: Waterschap Zuiderzeeland

   
       
   
   


Elke maand schrijf ik een stukje over iets wat ik in de afgelopen maand heb gezien tijdens een van mijn wandelingen.
UIT: ergens in het land.
THUIS: Maasland (ZH) en omstreken.

Tiny van der Meer


NATUUR uit: knuffelen

Genietend wandel ik over het houten bruggetje in de route ‘Slikkenberg en Broekeling’ (Esbeek, NB), die in maart extra mooi is door de afwisseling van het rood van gagel en het geel van riet en pijpenstro.

Het is windstil, de zon schijnt. Ik loop langs een mooie, inmiddels met water gevulde zandput waar tot ± 1960 wit zand werd uitgegraven voor o.a. woningbouw. Twee mensen hebben een romantisch schiereilandje aan de overzijde uitgekozen voor een picknick. De ‘Baadsters in Broekeling’ (kunstwerk van Hannes Verhoeven) malen niet om warmte en zon. Weer of geen weer, ze zijn er altijd.

Wie wel graag profiteren van warmte zijn de padden en bruine kikkers. In een door de zon opgewarmd poeltje wordt er druk ‘geknuffeld’. En na zoveel liefde ben je natuurlijk niet te beroerd om je partner met watervrees een lift te geven naar de overkant van het ven.

Via een sprookjesachtig bos met prachtig licht loop ik nog even langs ‘mijn’ knuffelboom voor ik weer voor een paar maanden afscheid neem van deze voor mij favoriete route (https://www.mooisteroutes.nl).


NATUUR thuis: rennen en zwemmen

Waar is het feestje? Daar is het feestje! Feest? Met dit weer? Het is half maart, er staat een pittige koude noordwestenwind. Maar als je rent heb je geen last van de kou. De hazen maken er in elk geval een dolle boel van! 

Ik sta achter de rietkraag, geniet van dit flitsende schouwspel, probeer foto’s te maken, maar oh, wat zijn ze snel! Soms komt er eentje met een noodgang uit het riet tevoorschijn en zit opeens naast me op het wandelpad. Schrikken! Snel terug naar de groep! Ik zou uren kunnen blijven staan, want ze zijn onvermoeibaar. Maar ik duik diep in m’n kraag en vervolg m’n pad over het wandel/fietspad tussen weiland en vlietlanden. Een fietsende vrouw wijst naar het water, zegt tegen haar dochtertje: ‘Ik zie een bever!’ Maar ze heeft een muskusrat gezien. Bevers hebben Maasland (gelukkig) nog niet ontdekt, er valt hier trouwens weinig te knagen. Oplettend speur ik het water af.

Daar zwemt hij! Vrij dicht langs de oever. Duikt regelmatig even onder. Ik probeer hem voor te blijven, schat in waar hij weer boven zal komen. Hij zwemt snel! Maar een moment kijken we elkaar recht aan.

Ik maak m’n foto, hij duikt weer snel onder en verdwijnt via een duiker naar het plas-dras gedeelte aan de andere kant van het fietspad. Een vlaggetje, neergezet door de muskusrattenvanger, verraadt al dat zich daar de ingang naar een muskusrattenhol bevindt. Een vlag, oranje nog wel, maar helaas voor de muskusrat dus geen reden voor een feestje.

terug naar boven >>

   
 
   
   
   


Baardman en boterkontje - De vogel en zijn naam

Heet de fuut fuut omdat ie 'fuut' roept? Houdt de ijsvogel van ijs en kan de putter putten? Dit soort vragen houdt vogelliefhebbers en taalliefhebbers bezig.

In dit boek verklaart Toine Andernach in informatieve en soms hilarische verhalen de herkomst van raadselachtige vogelnamen voor vogel- en taalliefhebbers en verweeft die met zijn persoonlijke ervaringen. De verhalen zijn voorzien van prachtige 18de en 19de-eeuwse prenten en bijzondere foto's. Toine Andernach is een enthousiaste vogelaar met passie voor taal (of een taalkundige met passie voor vogels).

Hardcover 1e druk
Afmeting: 23,7 x 17,9 x 1,7 cm
Inhoud: 126 pagina's met illustraties
Auteur: Toine Andernach
Uitgeverij: Noordboek
Prijs: € 17,50

terug naar boven >>

   
 
   
   
   


Maak grijs groener

De lente is begonnen, het is tijd om de handen uit de mouwen te steken voor meer biodiversiteit! Maar niet iedereen weet wat je allemaal kunt doen voor meer groen in je tuin, op je balkon of in je straat. Ben je benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan een groenere, meer biodiverse omgeving?

Ga dan naar www.maakgrijsgroener.nl en doe de Biodiversiteitswijzer! Op basis van zes korte vragen ontvang je tips die bij jouw situatie en persoonlijkheid passen. Ook vind je meer informatie hoe je met deze tips aan de slag kunt gaan. Daarnaast zie je meteen of er bij jou in de buurt groene projecten zijn waarbij je kunt aansluiten.

Filmpje: klik hier


Het eerste kievitsei

Op 5 maart is in Wilnis in de Utrechtse gemeente De Ronde Venen het eerste kievitsei van 2021 gevonden in polder Groot Mijdrecht door Otwin Nonnekes van vrijwilligersgroep De Ronde Venen. De vondst is iets later dan in de afgelopen twee jaar.

In 2020 werd het eerste ei op 2 maart gevonden in Maasdriel. In 2019 gebeurde dat op 28 februari in de gemeente Fryske Marren. In jaren 2018 en daarvoor was de vondst van het eerste kievitsei vrijwel altijd later dan 5 maart.

Bron: LandschappenNL  

Heel belangrijk om honden in broedgebieden (broedseizoen van 15 maart tot 1 juli) aan te lijnen om deze toch al kwetsbare broedende weidevogels, zoals kievit, grutto, tureluur, scholekster en wilde eend niet te verstoren. Nog beter om hier in het broedseizoen helemaal niet te gaan wandelen met een hond!
terug naar boven
>>

 


Bastaardsatijnrups

In het duingebied bij Ter Heijde (gem. Westland), is de bastaardsatijnrups, die overwintert in de duindoornstruiken, al in februari gezien.
De rupsen zorgen in het strandseizoen voor veel overlast door hun brandharen als ze vanuit de duinen naar het strand kruipen. Om dit te voorkomen worden de spinselnesten uit de duindoornstruiken weggeknipt en afgevoerd. Bastaardsatijnvlinders vliegen vanaf eind mei tot augustus. De rupsen overwinteren in de duindoornstruiken. De bastaardsatijnrups geeft dezelfde soort klachten als de eikenprocessierups. Contact met de brandharen van de rups kan heftige jeuk en huiduitslag veroorzaken. Het kan ook leiden tot irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Bron: Hoogheemraadschap van Delfland.


Rivierkreeften

Het Hoogheemraadschap van Delfland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn een innovatietraject gestart voor het wegvangen van rivierkreeften. Deze exotische dieren zijn door hun gedrag een bedreiging voor de waternatuur. Ze kennen weinig natuurlijke vijanden.

Het dier knipt waterplanten af waardoor leven verdwijnt uit sloten, plassen en vijvers en graaft holen waardoor de oevers beschadigd raken. Het is een alleseter. Hij eet plantaardig materiaal maar is ook een vleeseter en eet kleine kreeftachtigen, zoetwaterslakken kleine vissen en insectenlarven.


De kreeftenbox van bedenker en prijswinnaar van de rivierkreeften-challenge Martijn Schiphouwer zal daadwerkelijk worden ontwikkeld. Het is een vangtuig waarbij kreeften, aangetrokken door aas, tegen een helling oplopen en door een gat in de bovenkant toegang hebben. Een aantal prototypes zullen worden getest in proefsloten van Wageningen University & Research. Daarna volgt een pilot, te starten met het intensief afvangen van exotische rivierkreeft in het werkgebied van het hoogheemraadschap.

Bron: Hoogheemraadschap van Delfland.

   
 
   
   
   


In verband met corona zijn alle excursies voorlopig afgelast.

terug naar boven >>


   
 
   
   
   


https://www.samenvoorbiodiversiteit.nl/projecten

In Natuur kort hebt u al kennis kunnen maken met maakgrijsgroener. Op deze website staan heel veel projecten: Op tal van plekken in Nederland wordt gewerkt aan biodiversiteitsherstel. Met dit overzicht worden deze mooie projecten letterlijk in kaart gebracht om elkaar te inspireren en van elkaar te leren.

De afname van de rijkdom aan dieren en planten gaat in Nederland erg snel. Zichtbaar en onzichtbaar. Want die afname heeft net zoveel impact boven als onder de grond en onder het wateroppervlakte. De biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving. Natuurorganisaties, boeren, wetenschappers, banken en bedrijven zijn zich bewust van dit probleem en hebben de handen ineen geslagen. In 2018 verenigden 19 partijen zich in ‘Samen voor Biodiversiteit’ om samen te werken aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.


terug naar boven >>

   
       
   
         
   


terug naar boven >>


   
       
   
   


Rietvogels van Klarenbeek
door Hans Doorenbosch

Hoezo een rietstrook in Klarenbeek. Toen de oprichters van Natuurvereniging de Ruige Hof rond 1990 het terrein tussen het volkstuincomplex de Vijf Slagen en het nog in te richten park de Hoge Dijk toegewezen kregen, bleek er schuin doorheen een zandlichaam in het veen te zijn aangebracht voor kabels en leidingen ten behoeve van kantoren en industrie in de Zuidoost. Het plan was om het terrein in te richten als kleinschalig cultuurlandschap met hooiland, schapenweide, een houtsingel en grienden. De zandstrook werd ingericht als rietstrook met het idee dat het water dat bij droogte soms noodgedwongen ingelaten moest worden, daardoor gefilterd zou worden.

Rietvogels houden van stevig riet dat jaren staat. Overigens, riet is een overgangsfase van water naar land. Om te voorkomen dat deze rietstrook dichtgroeit met wilgen en verlandt, wordt ieder jaar een derde gemaaid en worden de wilgen verwijderd. In de loop der jaren zijn er een zevental soorten vogels waarvan het aannemelijk is dat zij in het rietland broeden.

Winterkoning
Om te beginnen geen echte rietvogel maar een die je daar het hele jaar door hoort. Al voor zonsopgang zingt hij zijn lied met rollertjes. Een klein bruin fijngetekend vogeltje dat graag zijn staart omhoog zet. Hij strekt maar 9 cm en weegt 10 gr. Dat is twee A4tjes.

Het is een vogel die in de winterniet wegtrekt. Dat is ook zijn gevaar want de winterkoning leeft alleen van insecten en in de winter kan daar een groot gebrek aan zijn. Hij kruipt zelfs onder sneeuw om ze te vinden.

In het voorjaar bouwt het mannetje een aantal nesten, meestal laag in struikjes, het vrouwtje kiest en stoffeert het nest, legt vier eieren die niet groter zijn dan het laatste kootje van je pink. Ze broedt ze ook uit in twee weken terwijl het mannetjealweer vrouwtjes naar de andere nesten lokt.

De jongen worden naakt geboren. Ze worden vooral door het vrouwtje gevoed en kunnen na twee weken vliegen. Daarna begint het vrouwtje aan een tweede nest; soms geholpen door haar jongen. De meeste worden niet ouder dan 1 jaar, zelden twee jaar.
Overigens: katten eten winterkoning wel maar roodborst niet.

Rietgors
De volgende vogel die half februari vaak al arriveert in het riet is de Rietgors (15 cm 15 - 22gr). Hij heeft een zwarte kop met een boa om zijn nek en een bruin lijfje met witte staartranden. Dat zie je als het mannetje hoog in een rietstengel zijn kleine liedje zingt. Dat doet hij vaak. Vrouwtjes, minder gekleurd, leiden een verborgen leven. De rietgors komt niet van ver. In de winter verblijft hij langs de Atlantische kusten tot in Frankrijk. De rietgors eet zaden.

Alleen dejongen worden met insecten gevoerd. Dat is gelijk de reden dat vogels hier komen broeden omdat hier in een bepaalde periode in het voorjaar de overvloed aan insecten is die nodig is om de jongen mee te voeden. Boven: winterkleed rietgors.

In april maakt vooral het vrouwtje een nest op de laag omgevallen riet (kniksellaag). Ze legt beige eieren met een mooie tekening erop. Na twee weken broeden worden de uitgekomen jongen door beide ouders in twee weken gevoerd tot vliegvlugge vogels. De oudste rietgorzen worden 12 jaar.

Blauwborst
Dan komt eind maart van net iets verder de Blauwborst (13 cm - 17gr). Een kleurverschijning die ieder steeds weer boeit. Er broeden een of twee paartjes in de rietstrook. Blauwe borst met een witte ster en roodoranje in de staart, althans het mannetje.
Het vrouwtje is, net als de rietgors, vooral bruin en leeft verborgen. De blauwborst begint vaak wat aarzelend te zingen maar wordt steeds driftiger en klimt daarbij omhoog in het riet of hoger in een struik. Tenslotte maakt hij een baltsvluchtje en daalt met gespreide vleugeltjes weer neer in het riet. Het mannetje komt als eerste in het land. Blauwborsten komen meestal met een paar tussenstops van ten zuiden van de Sahara: de Sahel. Hier stromen de Senegalrivier en de Niger, die soms hele vlakten onder water zetten en waar deze vogels het grootste deel van het jaar doorbrengen. Ze steken de Sahara in een keer over: 1500 km. Met 40 km per uur is dat bijna twee dagen vliegen. Tevoren vetten ze op tot bijna tweemaal hun gewicht maar niet te veel want dan is opstijgen en vliegen te zwaar. Ook is het met dat gewicht moeilijker om aan roofvogels te ontkomen.

Als de voedselsituatie in de Sahel of onderweg niet gunstig is dan halen velen de terugtocht niet. Met de klimaatverandering lijken sommige in Zuid-Europa te overwinteren. Meer kennis wordt tegenwoordig verworven door kleine apparaatjes (0,65 gr) op de rug van de vogel te plakken die tijd en daglengte waarnemen. Als de vogel het jaar erna opnieuw gevangen wordt, kan men daaruit afleiden waar die verbleven heeft.

Blauwborsten broeden liefst in verruigend rietland maar soms ook in koolzaad. Het voedsel bestaat dan ook uit meer dan insecten, want vaak eten ze ook bessen en zaden. Het nestje vlakbij de grond wordt door het vrouwtje bekleed met een laagje pluisjes. Ze legt vier groenige eieren met roodbruine stippen. Ook zij broedt ongeveer twee weken en de jongen worden door beide ouders twee weken op het nest gevoerd waarna de jongen vliegvlug zijn. In Nederland worden ook wel roodsterblauwborsten gezien met een rode vlek op de blauwe borst, een zeldzame doortrekker uit vooral Scandinavië.

Rietzanger
Intussen is het april en komt de Rietzanger (13 cm -12 gr) ook uit de Sahel terug. Ook dit mannetje klimt tijdens het zingen van afwisselend krakende maar ook heldere tonen omhoog en eindigt met een baltsvluchtje. Een echt rietvogeltje dat alleen leeft van insecten en spinnetjes. Er broeden enkele paartjes in de rietstrook. Ook hier het nestje dicht bij de grond op de kniksellaag.

Vooral het vrouwtje broedt de vier eieren uit (grijsgroen met bruine vlekjes). Door droogte in de Sahel vorige eeuw is deze vogel hier bijna afwezig geweest maar is nu weer ruimschoots aanwezig.

Kleine Karekiet
En dan verschijnt half april de Kleine karekiet (12,5cm - 15-20 gr). De bekendste vogel in het riet met zijn eindeloze ‘karekarekiet’. Geen zangvluchtje voor dit vogeltje en het leeft veel meer verborgen.
Ze blijven vaak zingen tot in augustus en vooral ook ‘s avonds en ‘s nachts. Daarna vertrekken ze weer richting het zuiden. Hoe later de vogelsoort arriveert, van hoe verder weg ze komen. De kleine karekiet gaat nog voorbij de Sahel naar de mangrovebossen aan de oceaan.

Ze leven alleen van insecten en spinnetjes en vinden die hier juist in de maanden met lange dagen volop in het riet om hun jongen te voeden.
Het vrouwtje weeft een diep komvormig nest (foto rechts) liefst boven water en hangt het als enige tussen een aantal rietstengels.

De broedduur is 11-14 dagen. De jongen zitten 9-13 dagen op het nest. Na het uitvliegen worden ze nog een tijdje verzorgd door de ouders. De meeste kleine karekieten worden vier jaar maar er is er wel een van elf jaar gevonden.

Cetti’s zanger
De Cetti’s zanger (13 cm - 12 gr) is het afgelopen jaar ook hier opgedoken. Er is een langzame opmars gaande vanuit zuidelijker streken. Deze soort blijft het hele jaar op dezelfde plek; alleen de jongen verspreiden zich iets. De zang is explosief en zeer luid. Het (rood)bruin vogeltje dat de staart graag omhoog steekt, maar erg verborgen leeft, eet alleen insectjes.
Ook dit vogeltje, dat roodbruine eieren legt, bouwt een nestje bij de grond. Het niet wegtrekken is riskant voor deze vogel in de winter, waardoor de populatie plotseling kan terugvallen.


Waterral

Als laatste de Waterral (22 - 28 cm). Soms hoor je een speenvarkenachtig gegil uit het riet. Dat is de wat geheimzinnige waterral. Hij is verwant aan het waterhoen dat bij meer mensen misschien beter bekend is. Hij is overwegend bruin gestreept met gestreepte flanken, een blauwgrijze onderzijde en een opvallende lange rode snavel. Hij leeft met zijn smalle lijf verborgen tussen de rietstengels, blijft ook het hele jaar op dezelfde plek en eet van alles: kikkers, slakken, insecten, plantjes tot kleine vogeltjes.
De waterral broedt vlakbij of boven het water in dikke vegetatie. Ze legt wel 10 eieren en gaat pas broeden als alle eieren gelegd zijn, zodat de jongen tegelijk uitkomen.

De jongen zijn nestvlieders en verlaten al snel het nest om zelf voedsel te zoeken. Als ze klein zijn hebben ze nog geen vleugels en gebruiken de stompjes als armpjes om terug het nest in te klauteren. Ze kunnen wel 9 jaar worden.

Geen van bovengenoemde vogels staat op de rode lijst

En dan leven er nog veel vogels in het riet maar broeden er niet: Wilde eend, Waterhoen, Fuut, Meerkoet, Blauwe reiger, Watersnip (hemelgeit). Roodborst, Fitis en Sprinkhaanzanger. En sommige soorten zouden we graag willen: Baardman, Roerdomp, Bruine kiekendief.

Tot slot is er nog de Koekoek die op geheimzinnige wijze zijn eieren in het nest van de Kleine karekiet of de Rietzanger legt. Maar dat is een verhaal apart en leest u in een van de volgende uitgaven van NatuurNetNieuws.

Klarenbeek is onderdeel van Natuurvereniging de Ruige Hof, gelegen aan de Abcouderstraatweg in Amsterdam en wordt onderhouden door vrijwilligers. In het terrein van 6 hectare is het goed wandelen en vogels kijken, lopend over onverharde paden. Eens in de paar weken op zondagochtend is er een vogelwandeling over Klarenbeek en het park de Hoge Dijk.


Zie voor verdere info de website
: www.deruigehof.nl

terug naar boven >>

   
 
     
   
 Europese boom van 2021

De Milennium steeneik van Lecina is Europese Boom van het jaar 2021 geworden.

Met ruim 104.000 stemmen is de Milennium steeneik in de Spaanse provincie Aragon verkozen tot Europese boom van het jaar. De Nederlandse inzending, de Moeierboom in Etten-Leur kwam op de 6e plaats met ruim 34.000 stemmen. De Europese boom van het jaar verkiezing gaat over bomen met interessante verhalen. Op de website van de organisatie zijn die verhalen te lezen en te bekijken op Youtube filmpjes.

Het verhaal achter de Milennium steeneik gaat over de tijd dat heksen het Guara-gebergte bevolkten en de tijd dat ze dansten en feestvierden rond de steeneik. Duizend jaar later is deze band tussen de boom en de mensen de reden waarom de steeneik nog steeds leeft en staat in het kleine stadje Alto Aragón met slechts 13 inwoners.
De inwoners kozen de boom en blijven de boom gebruiken als plek voor hun feesten. Het is verrassend hoe dicht de huizen bij de steeneik staan terwijl het zo’n oude boom is en hij zo vitaal is.


Plataan

Rond 1825 zijn bij kasteel Keppel drie platanen geplant die vergroeid zijn tot één boom en nu de op één na dikste plataan van Nederland vormen.

Bij de laatste meting in juli 2019 door Joost Bakker en Jeroen Philippona bleek de stamomtrek op 875 cm uit te komen.

De plataan is ten opzichte van de controle daarvoor ook weer een meter gegroeid en nu 38 meter hoog. De conditie van de boom is nog altijd goed.
Foto: Jeroen Philippona


terug naar boven >>

   
   
       
   
   


Eva Jospin - Paper Tales

13 maart t/m 19 september 2021

Ontdek de sprookjesachtige werelden van Eva Jospin. Met simpel bruin karton creëert Jospin indrukwekkende monumentale installaties. Je waant je in een wereld vol bomen, struiken en fantasierijke bouwsels die een mysterieuze sfeer oproepen. Het werk van de internationaal rijzende ster is voor het eerst te zien in Nederland.

De sculpturen zijn niet alleen indrukwekkend vanwege hun omvang maar juist ook door de aandacht voor details van Eva Jospin. Elk blad, elke bloem en elke tak zijn met precisie uitgesneden. In een secuur proces van knippen, uitsnijden en over elkaar heen leggen verandert het karton onder Jospins handen in rotsen, stenen en planten. De kunstenaar daagt je uit verder te fantaseren over je eigen luchtkastelen.

Foto rechts: Elisabeth Dannenmüller

Woordkunstenaars gezocht!
De dromerige sprookjesachtige wereld van Eva Jospin prikkelt je fantasie. Als je door haar wereld vol bomen, struiken en fantasierijke bouwsels loopt, schieten woorden vaak tekort. Daarom organiseert Het Noordbrabants Museum in samenwerking met literair productiehuis De Nieuwe Oost/Wintertuin een schrijfwedstrijd: Woordkunstenaars gezocht. Iedereen mag meedoen en je mag schrijven in de breedste zin van het woord. Een gedicht, een verhaal, een rap, of wat dan ook. De hoofdprijs? Jouw tekst op de wand van de tentoonstelling van deze internationaal rijzende ster. Ben jij een echte woordkunstenaar?

Adres: Het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, 's-Hertogenbosch
Meer info: klik hier


Tulp Festival Amsterdam
april 2021

Opnieuw zorgt Tulp Festival Amsterdam komend voorjaar voor een kleurrijke hoofdstad. Honderdduizend tulpen, verspreid over de stadsdelen, zetten Amsterdam in bloei gedurende de hele maand april. Fleurige rijen kuipen en schalen met tulpen verlevendigen prominente plekken in de stad, verbindingsstraten, bruggen, pleinen en winkelcentra.

Diverse parken en tuinen van musea en hotels verrassen met fraaie tulpenperken. In woonstraten en op buurtpleintjes zal de vlammend oranje 'Flair' te zien zijn in geveltuintjes en rond bomen. Tulp Festival verbindt de stad en nodigt uit tot een ontdekkingstocht, die elk jaar weer nieuwe verkenningen oplevert. Volg het nieuws en actuele gegevens over de bloeiperiodes gedurende het festival via de website www.tulpfestival.com, Facebook: tulpfestivalamsterdam en Instagram: @tulpfestival.

Foto: John Lewis Marshall

Afhankelijk van het weer komen in de loop van april de tulpen in de volle grond tot bloei. Een markante locatie is in het Vondelpark waar onder meer 30.000 tulpen rond het monument zijn geplant. 
In de openbare binnentuin van museum Hermitage, aan de Amstel,  komt een unieke expositie tot leven van 100 tulpensoorten. In de 100 kuipen met 100 verschillende soorten tulpen zijn historische en bijzondere eigentijdse tulpensoorten bijeengebracht.

Het tulpfestival is de hele maand april.
Organisatie: Gemeente Amsterdam


Landschaptriënnale
van 1 t/m 30 april

Van 1 t/m 30 april vindt de vijfde Landschaptriënnale plaats met als thema ‘High Green – Innovating the Landscape’. Het landschap van het Van Gogh Nationaal Park in Noord-Brabant verandert in een groot laboratorium waarin oplossingen verkend worden, opgaven gecombineerd en duurzame landschappen ontworpen: klik hier

Door verschillende Landschapslaboratoria zijn er ook activiteiten in het landschap ontwikkeld, zoals wandelingen, audiotours en kunstroutes, die individueel te ondernemen zijn en ook na april beschikbaar blijven.
Op 1 april wordt de Landschaptriënnale geopend op het terrein van toekomstig Brabants Buiten museum Out Herlaer. Het meest up-to-date programmaoverzicht, met alle, in verband met de huidige COVID-richtlijnen, voornamelijk online onderdelen kunt u vinden op www.landschapstriennale.com.
De vijfde editie van de Landschapstriënnale vindt plaats in Van Gogh Nationaal Park. In dit gebied in Noord-Brabant werken meer dan 50 partners samen aan een mooie, gezonde en groene leefomgeving. Met groen tot in het hart van de steden en dorpen.

Meer info: klik hier
Organisatie: Stichting Landschapstriënnaleterug naar boven
>>


   
   
       
   
   


Reageren op NNN

Voor reacties op de inhoud van NatuurNetNieuws, uw waarnemingen, natuurnieuws en vragen over de natuur, mail naar: tiny@groen-natuurlijk.nl
Voor het wijzigen van uw e-mailadres (vermeld ook uw oude e-mailadres!) of afmelden voor de nieuwsbrief mail naar: info@groen-natuurlijk.nl

Voor het aanmelden als abonnee op NatuurNetNieuws kijk op: https://groen-natuurlijk.nl/natuurnieuwsbrieven/
U kunt NatuurNetNieuws doorsturen aan belangstellenden. Ook overnemen van informatie is toegestaan, mits u duidelijk vermeldt: Bron: NatuurNetNieuws, uitgave van platform GROEN!natuurlijk:
www.groen-natuurlijk.nl

Behalve voor u is er ook een nieuwsbrief (NatuurNetNieuwsJunior) voor uw (klein)kinderen in de basisschoolleeftijd met een verhaaltje, veel informatie over dieren en/of planten (handig voor een spreekbeurt) en uittips voor kinderen.


Net zoals u gratis abonnee bent van NatuurNetNieuws, kunt u of kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws Junior. U hoeft alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl

Natuur Net Nieuws Junior komt zes keer per jaar uit!

terug naar boven >>


   
   

Volg ons ook op Facebook

O
nze Nieuwsbrief verwijst soms naar websites van derden. We hebben geen controle over de aard, de volledigheid noch de juistheid van de informatie op deze websites en zijn daarom niet aansprakelijk voor de inhoud van deze sites.
 

 

 
 
 
     
' .