Flora en fauna
- Grote rupsendoder
- Rupsendoder

Natuurnieuws
- Goudjakhals
- Toekomst paardenkastanje
- Omgevallen bomen
- Kap duizenden bomen

Natuur Uit en Thuis
- UIT: wind en warmte
- THUIS: onwillige dames


Natuur kort
- Kreeftencollector
- Zorgen over groen in Zuid-Holland
- Vertrek Schotse Hooglanders

Natuurexcursie
- Nazomeren in Park Schakenbosch

Website van de maand
- Ontdek Nederland

Citaat van de maand
-
Christina Rossetti


Boekennieuws
- De bionische vogel

Natuur Plus
- Tweede lente

Bomenweetjes
- Wilde bomen en struiken

Uit tips
- Regenerate

- Stoep onder de loep
- Glas uit de Oude Horn
- INSECT!

 
NB. De links in onderstaande teksten zijn vet gedrukt en hebben een groene kleur.
 

 
   
   
   


Grote rupsendoder (Ammophila sabulosa)

Tijdens een wandeling op de Tongerense heide en landgoed Welna (Gld) zag ik opeens een insect met de toepasselijke naam ‘grote rupsendoder’ driftig slepen met de grote rups van de dennenuil (Panolis flammea).

De grote rupsendoder ontvoert zo’n rups als voedsel voor haar jongen. Wanneer het vrouwtje bevrucht is, graaft ze een nestkamer waarin een loodrechte gang van soms wel 20 cm lang uitmondt en sluit de ingang af met een steentje. Daarna gaat ze op jacht. De gevangen rups, die vaak veel groter en zwaarder is dan de wesp zelf, wordt verlamd door een paar steken aan de buikzijde, voordat ze hem naar het nest sleept. Na inspectie van de omgeving van het nest gaat ze naar binnen, draait zich om in de nestholte en komt weer gedeeltelijk naar buiten, om vervolgens, achteruit kruipend, de verlamde rups naar binnen te trekken. Als de rups in de nestkamer is, legt de wesp haar ei en verlaat het nest. Ze sluit de nestingang dit keer af met een groter steentje en camoufleert het met zand.
Wanneer het eitje uitkomt, begint de larve zich vol te eten met het vet van de dan nog steeds levende rups. Eenmaal volwassen voedt de rupsendoder zich vooral met suikerrijke nectar. Foto rechts, Grote rupsendoder: Saxifraga-Frits Bink

De grote rupsendoder is een opvallende wesp: ze is behoorlijk groot, tot 2,5 cm, en valt op door de lange ‘steel’ waarmee het achterlijf, waarvan het voorste deel opvallend oranjerood is, aan het overwegend zwarte borststuk is verbonden. Deze graafwesp vliegt uit van mei tot oktober.

De grote rupsendoder heeft een naamgenoot. Geen wesp maar een paddenstoel.


Rupsendoder (Cordyceps militaris)

De rupsendoder is een minuscuul helder oranje gekleurde knotsvormige zakjeszwam, die er een heel bijzondere levenswijze op na houdt. Het is namelijk een vleesetende paddenstoel.

De parasitaire zwam vormt 2 tot 5 centimeter hoge vruchtlichamen die (meestal in de herfst) uit de ondergrondse poppen opschieten. Als je voorzichtig gaat graven, kom je erachter dat de paddenstoel niet op dood hout of een levende plant groeit, maar op een begraven vlinderpop! Hij gebruikt de pop van grote nachtvlinders als voedselbron. In de duinen zijn het vaak de poppen van het Bont grasuiltje.

© Fotograaf: gerritoost

Natuurliefhebber Piet Schuttelaar legt uit hoe dat werkt: "Vlinders leggen eitjes, daaruit verschijnen rupsen, die, nadat ze zijn uitgegroeid tot volwassen rupsen, gaan verpoppen. De rups kruipt daartoe soms onder de grond, kan dan besmette schimmeldraden eten en metamorfoseert in een verharde cocon. De schimmeldraden van de paddenstoel groeien in en om de geïnfecteerde pop heen die uiteindelijk sterft. Uit die ondergrondse schimmeldraden groeit bovengronds het vruchtlichaam".

Het oranjekleurige knotsje is aan de buitenzijde bedekt met een weefsellaag (het stroma). De top van het vruchtlichaam is stomp. Het onderste deel is fijn ruw en bleek oranje. Het bovenste deel is fijn bultig. De kleine, fel oranje vruchtlichamen zijn half ingezonken in het oppervlak. Op de detailfoto rechts zijn ze als wratvormige knobbeltjes te zien.
Volgens het 'Overzicht van de Paddenstoelen in Nederland' (1995) komt de rupsendoder voor in matig of niet bemeste graslanden, loof- of gemengde bossen en lanen op voedselarme, droge zand- of leembodem, vaak tussen echt haakmos.

terug naar boven >>

   
 
   
   


Goudjakhals

De goudjakhals is in opkomst in Nederland. Het dier is al gesignaleerd in Drenthe, Groningen en Friesland. Natuurbeheerders weten door DNA-onderzoek dat er een jakhals zit. In het overige oostelijke deel van Nederland gaan ze er vanuit dat het slechts een kwestie van tijd is voor de goudjakhals ook daar opduikt.



Goudjakhals: Saxifraga-Jan Nijendijk

De organisatie 'Wolven in Nederland' ziet alleen in Limburg al circa 300 mogelijke territoria voor roedels. In tegenstelling tot een wolf heeft een goudjakhals niet veel ruimte nodig. Als er genoeg eten is, kan dat zelfs al een vierkante kilometer zijn. De dieren eten kleine zoogdieren, maar ook fruit, aas en afval. Een goudjakhals ziet eruit als een wolf en leeft ook in roedels, maar qua gedrag en habitat lijkt het dier meer op een vos. Het is een opportunist, die zich prima redt in talloze omgevingen. In landen waar de goudjakhals al langer vertoeft wordt veel minder schade aan vee gemeld dan schade aangericht door bijvoorbeeld wolven of honden. Staatsbosbeheer, verantwoordelijk voor het Lauwersmeer, wijst daarnaast op de voordelen van een extra predator in een gebied. Die kan de muizenstand in toom houden.

Bron:
Dagblad van het Noorden


Toekomst paardenkastanje in Nederland

De afgelopen twee decennia is het aantal aangetaste en afgestorven kastanjebomen door de kastanjebloedingsziekte toegenomen. Toch blijkt uit onderzoek door Wageningen University & Research dat de paardenkastanje toekomst heeft in Nederland. Met een speciaal ontwikkelde methode hebben de onderzoekers een grote en diverse collectie kastanjes gescreend op gevoeligheid voor de bacterie die de kastanjebloedingsziekte veroorzaakt.

De bomen werden kunstmatig met de bacterie geïnfecteerd waarna de symptoomontwikkeling in het jaar erna werd gevolgd. Daarbij blijkt dat er grote verschillen in gevoeligheid voor de kastanjebloedingsziekte bestaan tussen kastanjes onderling.

Een aantal minder bekende soorten heeft er duidelijk minder last van. Nog belangrijker is dat er ook tussen individuen van één soort duidelijke verschillen zijn waargenomen; zelfs binnen de zeer gevoelige gewone paardenkastanje blijken individuen voor te komen die duidelijk minder gevoelig zijn voor deze ziekte.

Bron: Wageningen University & Research



Omgevallen bomen

In het Rijsterbos in het Gaasterland liggen nog een aantal omgevallen bomen en takken op de grond. Het resultaat van storm Poly is er nog goed zichtbaar. It Fryske Gea vindt dat totaal niet erg. De aanwezigheid van dood hout is goed voor de biodiversiteit.
Nadat een boom omgevallen is duurt het nog geen dag voordat spechten en andere dieren het hout hebben ontdekt. Voor insecten of vogels is het van veel waarde om schuilplaatsen in te maken. Daarnaast geeft het hout bruikbare stoffen terug aan de grond.

In vrijwel alle Nederlandse bossen is meer dood hout welkom. Nederland heeft vrijwel alleen aangelegde bossen, en die hebben beheer nodig.

Om een gezond bos te verkrijgen, dat gevarieerd is, is ongeveer 30 kuub dood hout per hectare nodig.
Niet alleen voor insecten en andere dieren is het goed dat er nu en dan een boom omvalt, ook de andere flora heeft er baat bij. Als een boom omvalt, ontstaat er een open plek. De zon kan dan weer bij de grond komen en andere bomen krijgen wat meer ruimte.

It Fryske Gea ziet het liefst dat een storm ervoor zorgt dat ongezonde bomen automatisch omvallen. Soms grijpt de organisatie in door bomen om te zagen of door ze te ringen. Dat laatste betekent dat de schors van een boom in een ring wordt weggehaald waardoor de sapstroom onderbroken wordt en de boom doodgaat.

Bron: Omroep Fryslân


Kap duizenden bomen

Bij Bergen aan Zee wil beheerorganisatie PWN in een gebied van circa 16 hectare 13.000 grove dennen kappen om het duinzand weer te laten stuiven. Dat zou de conditie van het duingebied bij het kustdorp moeten verbeteren. Het plan werd vorig jaar oktober gepresenteerd door PWN. "De dennen die we gaan kappen komen hier niet van nature voor. We willen terug naar inheemse natuur", aldus Niels Hogeweg van PWN.
De Duinstichting en de Fietsersbond verzetten zich tegen de bomenkap, maar de gemeente wijst hun bezwaren af en heeft een kapvergunning verleend.

Door de bomen weg te halen ontstaat er een grotere doorgang voor de wind richting het achterliggend duingebied. Dat is belangrijk voor de meer dan 60 hectare duinnatuur bij het kustdorp stelt PWN. Daar komt nu te veel stikstof in de bodem en te weinig zand en zout vanaf de kust.

De Duinstichting protesteerde tegen de plannen en wijst er op dat zeven jaar geleden voor het duingebied bij Schoorl, nog geen 10 kilometer naar het zuiden, een soortgelijk voorstel werd gedaan. Daar zou volgens de oorspronkelijke plannen zelfs bijna 100 hectare dennenbos moeten verdwijnen om plaats te maken voor stuifzand. Het aantal hectares dat gekapt wordt bij Schoorl is uiteindelijk aanzienlijk teruggebracht. Maar de bezwaren zijn niet veranderd. De stichting meent dat het kappen juist ten koste gaat van de aanwezige flora en fauna. Daarnaast is het behoud van bossen van belang met oog op het binden van CO2. De gemeente Bergen stelt dat uit onderzoek is gebleken dat er geen gronden zijn om een kapvergunning te weigeren. In principe wil PWN dit najaar met het werk beginnen. De beheerder zegt de 16 ha. dennenbos elders te compenseren met nieuwe aanplant. Illustraties: voor (links) en na (rechts) de werkzaamheden - PWN 

Bron: NOS

terug naar boven >>

   
   
   
   


Elke maand schrijf ik een stukje over iets wat ik in de afgelopen maand heb gezien tijdens een van mijn wandelingen.
UIT: ergens in het land.
THUIS: Maasland (ZH) en omstreken.

Tiny van der Meer


NATUUR uit: wind en warmte

Hoog in een boom fluit een winterkoning urenlang zijn prachtige riedeltje, terwijl hij zijn pootjes stevig om een tak klemt.

De hevige storm van 5 juli probeert hem weg te blazen, maar hij weet van geen wijken terwijl een appelboompje in de tuin spontaan omwaait en moet worden gestut in de hoop dat hij het overleeft. Een dag later is de rust weergekeerd en spiegelen de bomen zich in het stille water op de Tonnenberg (Gld.) waar ik de gelijknamige route van de mooisteroutes.nl loop. Alleen een uitgesleten veegspoor in het zand, veroorzaakt door een laaghangende dennentak, herinnert nog aan de woeste wind van de vorige dag.

Ik loop over uitgesleten zandpaden en kronkelpaadjes in de hei, langs een stormbestendige beuk, zijn enorme wortels stevig verankerd in de bosbodem en langs een liggende boomstam die bedekt is met het minuscule Gewoon ijsvingertje.

Deze slijmzwam wordt ook wel IJspegeltje genoemd maar van smelten is geen sprake ook al is het 29º. Op de Tongerense heide en landgoed Welna proberen schapen een schaduwplekje te bemachtigen onder de bomen. Maar er wordt ook hard gewerkt!

Voor m’n voeten zie ik opeens een Grote rupsendoder. Ze sleept met een enorme prooi: de rups van een dennenuil. Wat ze daarmee van plan is vertelde ik in het hoofdstukje Flora & Fauna. Voor m’n vertrek naar huis loop ik vanuit mijn logeeradres over de dijk door het weiland nog even naar de prachtige IJssel.

Ook daar lopen veel schapen met nog heel jonge lammetjes. En als je dan als drieling opeens allemaal tegelijk dorst hebt, is moeder dichtbij en kan ik rustig alle pootjes tellen.



NATUUR thuis: onwillige dames

Het is stil in de natuur. Geen koe of schaap te bekennen in het weiland waar ik doorheen loop. Er ligt alleen een dood haasje langs het kerkenpad en een Amerikaanse rivierkreeft kruipt traag uit een poldersloot. Aan de overkant poetsen pa, ma en vijf kinderen knobbelzwaan zittend in het gras uitgebreid hun veren. Maar in een andere polder bespeur ik opeens toch beweging…

Koeien rennen achter elkaar aan… waarom? Bij de boom, die als enige is overgebleven van wat ooit ‘het hoge bosje’ werd genoemd en waar de boer waarschijnlijk vroeger zijn geriefhout vandaan haalde, staan ze stil, kijken een beetje om zich heen en lijken te wachten op wat komen gaat. Er staan een man en een vrouw in het weiland. Ze wachten op de boer. Zij vertelt mij dat er een aantal koeien naar de boerderij moet worden gebracht omdat ze binnenkort gaan kalven. De boer heeft zijn eerste vrachtje zwangere dames al weggebracht. Nu het tweede nog…

Er wordt weleens beweerd dat koeien altijd precies het tegenovergestelde doen van wat de mens wil. Maar hier gaat alles er vrij rustig aan toe. Er is een lijntje uitgezet in het weiland, zodat ze in elk geval niet alle kanten uit kunnen rennen, toch is het een hele toer om ze zover te krijgen dat ze naar het hek lopen waar de tractor staat.

Maar als er een gaat lopen volgt de rest ook. Met zachte drang worden ze steeds een stukje richting de aanhanger geloodst. Uiteindelijk gaan de uitverkoren dames zonder tegensputteren de loopplank op. En als de boer vertrekt staan alle achterblijvers bij het hek, net of ze een paar vriendinnen uitzwaaien… of gewoon omdat koeien nu eenmaal erg nieuwsgierig zijn.



terug naar boven >>

   
 
 
   
   

Kreeftencollector

Sinds 2021 ontwikkelt onafhankelijk milieuadviesbureau ATKB de kreeftencollector die helpt bij het efficiënt en duurzaam beheersen van kreeftenpopulaties.



Deze invasieve exoten vormen een toenemende bedreiging voor de Nederlandse biodiversiteit. De uitheemse rivierkreeften, zoals de rode Amerikaanse rivierkreeft, worden, zonder bijvangst, gevangen in verschillende vangtuigen en naar een centrale opvanglocatie geleid.

Met de kreeftencollector verzamelen kreeften zich over een lengte van meer dan 300 meter oever in één opvangbak. Dat zorgt voor minder werk bij het ophalen en leging van de vangst. De kreeftencollector is daarmee, naast de kreeftengoot van ATKB een waardevol hulpmiddel om de negatieve effecten van de uitheemse rivierkreeft te beteugelen.

Bron: ATKB

 


Zorgen over groen in Zuid-Holland

Nadat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten er op wees dat uit een inventarisatie blijkt dat Zuid-Holland de Nederlandse provincie is met het kleinste aandeel groene ruimte, willen vijf fracties (D66, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Volt) in de Provinciale Staten van Zuid-Holland van het college van Gedeputeerde Staten, weten wat de plannen zijn om het aandeel groen uit te breiden.

Ze willen dat het college ook een beroep gaat doen op de Zuid-Hollandse gemeenten. Veel gemeenten zijn al bezig met plannen voor meer groen. Niet alleen door extra bomen te planten, maar ook door de aanleg van kleine geveltuinen te stimuleren en buffers te maken die beter water vasthouden.

Het college van Zuid-Holland deed in juni al een oproep om plekken aan te dragen waar bomen kunnen worden geplant die daar minstens honderd jaar oud kunnen worden.

Bron: AD



Vertrek Schotse Hooglanders

De Schotse hooglanders die al sinds 1992 in het gebied Groenendaal bij Heemstede grazen, gaan daar vertrekken. De verwachting was dat de begrazing een positief effect op de natuur zou hebben, maar in de praktijk blijkt dit niet het geval.

De gemeente Heemstede zegt daarom de overeenkomst over de inzet van de grote grazers op. De gemeente heeft de dieren ooit in het gebied Groenendaal geplaatst om de biodiversiteit te stimuleren en om de esdoornplaag te bestrijden. Dat is niet gelukt.

De runderen eten liever andere planten dan de esdoorn, hierdoor moet deze plaag toch nog met de hand bestreden worden. Bovendien vertrappen de dieren beschermde planten waarvan het juist de doelstelling is om ze uit te breiden.

Bron: NH Nieuws

terug naar boven >>


   
 
 
   
   


Nazomeren in Park Schakenbosch - 13 september 2023

Op woensdag 13 september gaat IVN Natuurgids Ria Hoogstraat op stap in de natuur. We maken een wandeling door het mooie park Schakenbosch in Leidschendam en gaan genieten van de geuren en kleuren, vruchten en zaden. Misschien zijn er al paddenstoelen.

U vindt hier bijzondere bomen zoals de moerascypres en tulpenboom, maar ook bomen die thuis horen op deze venige grond zoals els, es en wilg.
De wandeling duurt ca anderhalf uur en deelname is gratis. Kinderen zijn van harte welkom, zij krijgen extra aandacht van de gids.

We verzamelen om 14.00 uur bij de hoofdingang van GGZ Haagstreek/Rivierduinen aan de Veursestraatweg 185, Leidschendam.  Auto’s en fietsen kunt u parkeren bij de voormalige kapel. 
Bereikbaar met bus 45 of 46 halte GGZ Haagstreek.

Info tel. 06 - 1822 5941 of www.ivndenhaag.nl.

terug naar boven >>

   
   
   
   


Ontdek Nederland

https://www.holland.com/be_nl/toerisme/ontdek-nederland.htm

Bekijk alle steden van A tot en met Z en ontdek meer over de wereldberoemde steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, de kaassteden Gouda en Alkmaar en de authentieke plaatsen zoals Volendam en Delft. Daarnaast kunt u ook meer lezen over de provincies in Nederland en verschillende regio’s als de Veluwe, de Waddeneilanden en de bollenvelden. Kortom ontdek de mooiste plekjes van Nederland!

https://www.holland.com/be_nl/toerisme/vind-je-weg/interesses/natuurgebieden.htm

Bezoek de mooiste natuurgebieden van Nederland en geniet van de rust, ruimte en unieke flora en fauna. Nederland telt maar liefs eenenveertig natuurreservaten, waarvan 22 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen. Ieder natuurreservaat heeft een of meerdere unieke karakteristieke kenmerken en tezamen vertellen zij het verhaal van Nederland. Ga op zoek naar edelherten, dassen, bevers en zeehonden en beleef de natuur van heel dichtbij!

terug naar boven >>

   
   
 
 
 
   

 


terug naar boven >>

   
       
   
   


Boek - De bionische vogel

Wat kunnen vogelsnavels, vleugels en zwermen ons leren over handig gereedschap, duurzame materialen en samenwerken? Wat heeft een ei met een pleister te maken, of een vogelnest met vloerverwarming? In het boek ‘De bionische vogel’ laat Annemarit van Broekhoven lezers van 12 tot 120 zien dat het vogelrijk een onuitputtelijke inspiratiebron is om onze uitdagingen aan te vliegen en de wereld gezonder en mooier te maken.

'De bionische vogel' neemt je mee door een gevederde wereld vol kansen en vondsten. Het boek laat zien wat de leefregels van de natuur zijn en welke slimmigheden van vogels al vertaald zijn naar duurzame oplossingen voor de mensenwereld.

Het is een ontdekkingstocht waarbij je op een andere manier naar de natuur gaat kijken. Wie dat eenmaal onder de knie heeft, zal zien dat er overal om ons heen ideeën en oplossingen te vinden zijn. Want of vogels nou zwemmen, vliegen, fladderen of waggelen, de vogelwereld is een onuitputtelijke bron van inspiratie om onze uitdagingen aan te gaan en onze wereld gezonder en mooier te maken.

19 vogelverhalen rondom het thema natuur, techniek en duurzaamheid.
Duurzame oplossingen: een opgewekt en inspirerend geluid in onrustige tijden.
Interessant voor onderzoekende lezers van 12 tot 120 jaar.

Auteur: Annemarit van Broekhoven
Illustraties: Margot Westermann
Uitvoering: De bionische vogel (Hardcover)
Prijs: € 22,95
ISBN: 9789050118910

terug naar boven >>

   
   
   
   


Tweede lente

Van september tot begin oktober lijkt er een tweede lente te beginnen, die in tegenstelling tot de eerste, vooral voor vogels, zorgeloos en ontspannen is. De jaarlijkse voortplanting is vervuld, jonge dieren zijn opgegroeid en overal verschijnen er vruchten en bessen aan bomen en struiken. Nog even relaxen voor de wintertijd aanbreekt.

De nazomer en de vroege herfst vertonen veel overeenkomsten met het voorjaar.

Bloemen zoals de toorts, de dotter en de teunisbloem, komen nogmaals voorjaarsachtig tot bloei, planten maken frisgroene scheuten en uit de boomkruinen klinken plotseling vrolijke geluiden van vogels die zich in de afgelopen maanden niet lieten horen.



Na het voorjaar, waarin alle vogels het hoogste lied zingen en je ’s morgens heel vroeg, nog in de ochtendschemer, gewekt kan worden door een uitbundig koor van vogels, is langzamerhand het gejubel verstomd. De meeste zangvogels worden al stiller zodra ze gepaard zijn en met broeden beginnen.

Om een territorum hoeft niet of nauwelijks meer te worden gestreden en aan de nesten met jongen hebben de ouders hun handen vol. Alleen vogels die nog met hun tweede of derde broedsel bezig zijn, zoals merels, zingen af en toe nog.

De jongen zijn uitgevlogen. Na de enorme inspanning om ze groot te krijgen is er nog geen tijd om weer even een vrolijk deuntje ten gehore te brengen. Het verenkleed van de ouders is versleten en hoognodig aan vervanging toe. De thuisblijvers moeten zorgen voor een nieuw warm verenpak als de winter invalt en de trekvogels hebben voor hun aanstaande, zware reis naar het zuiden ook gloednieuwe veren nodig.

Sommige vogels zoals bijvoorbeeld de zanglijster, heggenmus en roodborst die in het voorjaar nog zo opvallend waren met hun uitbundige zang, lijken van de aardbodem te zijn verdwenen. Het zijn nu zeer verborgen levende vogels want in de maand juli, als de dagen korter worden, gaan zij, zoals vrijwel alle vogels, in de rui. Omdat het zo veel energie kost, ruien vogels als ze hun jongen hebben grootgebracht, maar voordat er schaarste aan voedsel ontstaat.

Het vervangen van hun verenkleed neemt zes tot zeven weken in beslag. Ook de vliegveren worden vervangen en de vogels zijn daarom kwetsbaar. Ze zijn in die periode niet erg snel en proberen zo min mogelijk aandacht te trekken door niet te zingen om geen vijanden te lokken.

Veel eten doen vogels in die periode wel! Eten, eten en nog eens eten als voorbereiding op de herfst en winter, zodat ze met voldoende brandstof hun lange reis naar het zuiden kunnen volbrengen. Ook voor het overwinteren in eigen land moeten ze flink opvetten en bouwen hun vetreserve op tot ze soms wel twee keer zo zwaar zijn als normaal en alle energie uit het voedsel hebben opgeslagen als vet. En nog steeds is er geen tijd om te zingen.

Maar dan… zingen ze nog één keer uit volle borst. Hun verenpak zit weer goed, de vetreserves zijn voldoende, dus eindelijk is er tijd voor gezang. In de bossen en parken lijkt het weer heel even lente en dat laten ze met hun onverwachte afscheidslied luid en duidelijk merken.

Lang duurt deze zorgeloze tijd niet voor de vogels. Stuk voor stuk gaan ze op de vleugels naar het zonnige zuiden op zoek naar geschikt voedsel dat hier ’s winters ontbreekt.

Ook de thuisblijvers worden steeds stiller. De weersomstandigheden worden er niet beter op en ook het voedsel wordt steeds schaarser. Standvogels houden zich kalm om hun reserves niet onnodig aan te spreken.

In de winter is het stil… en is het wachten op de nieuwe lente.



terug naar boven >>

   
   
   
   
   
   
 

 

 

 

 


Wilde bomen en struiken

Van Maria van de Looverbosch ontvingen wij onderstaande informatie:

‘Voor onze leefomgeving en ook bij de klimaatproblematiek is met name ecologisch erfgoed enorm van waarde en belang. Al ruim veertig jaar doet onder andere de ecoloog en cultuurhistoricus Bert Maes daar onderzoek naar. Ik wil graag verwijzen naar zijn publicaties, met name de ATLAS uit 2021 die hij samen met een hele reeks deskundigen op dat terrein uitbracht.

Als ecologe ben ik vooral doende in oostelijk Brabant en in Utrecht, maar dankzij het goede contact, over vele jaren inmiddels, met Bert Maes die werkelijk een zeer grote kennis heeft van het 'oude groen' word ik steeds op de hoogte gehouden van ook positieve, hoopgevende situaties.
Zaak is dat nu ook met de klimaatproblematiek juist het goed beheren en behouden van ecologisch erfgoed essentieel is, (dus oud natuurlijk landschap). Daar kan niet vaak genoeg aandacht voor gevraagd worden.
Zie verder ook het bericht van Bert Maes afgelopen mei in DE LEVENDE NATUUR. (Zie bijlage.)'

Vriendelijke groet,
Maria van de Looverbosch
(Dra. M.W.H.C. van De Looverbosch MEd
namens de Stichting NatuurvanVroeger NU
Centrum voor HISTORISCH landschap & natuur)

Op 10 mei jl. werd een symposium over dit onderwerp georganiseerd en verzorgden Maes, Van Loon en Van Kemenade een excursie naar het Lieverder Noordbos. Een van de best bewaarde natuurbossen in Drenthe. Daar ging men op zoek naar Drentse bomen en struiken. Tijdens de excursie werd zelfs een jonge wilde appel ontdekt. Spontane verjonging van deze soort komt zelden voor.

Wilde bomen en struiken behoren tot onze autochtone flora. Deze bomen en struiken hebben zich na de laatste IJstijd spontaan in Nederland gevestigd, zonder directe invloed van de mens. Het genetisch materiaal van deze soorten heeft zich duizenden jaren lang aangepast aan lokale (groei)omstandigheden. In Drenthe komen relatief veel autochtone soorten voor. Bovendien is de provincie belangrijk voor het behoud van een aantal zeldzame en kwetsbare soorten. Maar het gaat niet goed: bijna de helft van onze autochtone boom- en struiksoorten is zeldzaam en worden bedreigd in hun voortbestaan. In onze provincie gaat het om 70 autochtone soorten, waarvan 42% wordt bedreigd of zelfs al is verdwenen.

Missie van de provincie Drenthe en Landschapsbeheer Drenthe is om een bijdrage te leveren aan het behoud van onze oorspronkelijke biodiversiteit.

In de brochure is wat meer te lezen over waarom nou juist wilde bomen en struiken (ecologisch erfgoed) van zo'n groot belang zijn.

Meer info: klik hier

terug naar boven >>

 
 
   
   
   


REGENERATE Noorderlicht Internationaal Foto Festival 2023 - t/m 24 september

In REGENERATE zie je werken van fotografen en andere lensgebaseerde beeldmakers die zich bezighouden met actuele ontwikkelingen en veranderingen in de samenleving. Zij delen hun verlangen naar een nieuwe wereld en onderzoeken de stappen die daarvoor nodig zijn.

REGENERATE gaat over het herstellen en opnieuw smeden van de relaties tussen mensen en de wereld waarin zij leven. Waar velen in de wereld van vandaag een gevoel ervaren ontheemd te zijn, brengt het Noorderlicht Foto Festival een mogelijke nieuwe wereld in beeld, waarin mens, dieren en natuur naast elkaar bestaan binnen een harmonieus ecosysteem.

Het Noorderlicht Foto Festival richt zich op het hele spectrum van het beeld, zowel analoog als digitaal: met fotografie en video als vertrekpunt zie je daarnaast ook door de computer gegenereerde beelden, waaronder virtual, mixed en augmented reality, installaties, projecties en mappings. Met deze keuzes wil Noorderlicht recht doen aan het pluriforme karakter van de hedendaagse beeldcultuur.

Museum Belvédère

Adres: Oranje Nassaulaan 12, 8448 MT Heerenveen
Meer info: klik hier


Stoep onder de loep –  t/m 26 september 2023

De natuur dichtbij huis ontdekken, past helemaal in de traditie van Jac. P. Thijsse, dé leukste natuurleraar van Nederland en schrijver van de Verkade-albums.

Hij wist in de vorige eeuw iedereen enthousiast te krijgen voor de Nederlandse natuur. Én leerde ons dat het ‘gewone’ de moeite waard was om te beschermen.

Geïnspireerd door Thijsse en de kunstenaars van de Verkade-plaatjes heeft de VBKN aquarellen gemaakt van stoepplantjes.

Zaans Museum

Adres: Schansend 7, Zaandam
Meer info: klik hier



Glas uit de Oude Horn - t/m 15 oktober

Bernard Heesen is een van de belangrijkste en invloedrijkste glaskunstenaars van Nederland. Dit jaar viert hét museum voor glaskunst in Amstelveen, Museum JAN, zijn 65e verjaardag met een feestelijke tentoonstelling van Heesens eigen werk en dat van Nienke Sikkema en Josja Schepman.

In glasblazerij De Oude Horn in Acquoy leerde Bernard het ambacht van glasblazen van zijn beroemde vader, Willem Heesen. De Oude Horn was toen al een plek waar vele (inter)nationale glaskunstenaars en ontwerpers werkten, onder wie Lino Tagliapietra en Andries Copier.

In 1995 trok zijn vader zich terug en droeg de leiding over aan zijn zoon. Sindsdien dient de Oude Horn als werkplaats van Bernard Heesen, die ook ruimte biedt aan een nieuwe generatie glaskunstenaars, waaronder Sikkema en Schepman. De Oude Horn is daarmee een van de schaarse plekken in Nederland waar de glaskunst levend blijft. In de tentoonstelling komt de onderscheidende en unieke stijl van Heesen en van de glasblazerij naar voren, vol kleur en decoratie.

Museum JAN

Adres: Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen
Meer info: klik hier


INSECT! - t/m 22 oktober 2023
Tentoonstelling

Het zoemt en sist, het kruipt en kronkelt, het kriebelt en het friemelt... Cursisten van de Nederlandse Keramiekopleiding hebben een object gemaakt waarbij ze zich hebben laten inspireren door... Insecten!


De Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda is de enige professionele opleiding tot keramist in Nederland. In het kader van hun opleiding hebben de tweedejaars keramisten een object gemaakt waarbij zij zich hebben laten inspireren door insecten, die niet alleen een bijzonder uiterlijk maar ook een belangrijke rol hebben in de natuur. Daarnaast zijn ze keramisten. De selectie is samengesteld door Ingmar Reesing, conservator van Museum Gouda, en de docenten van de Nederlandse Keramiekopleiding.

Museum Gouda

Adres: Achter de Kerk 14, 2801 JX Gouda
Meer info: klik hier


terug naar boven >>

   
   
   
   
   
   
   
   


Reageren op NNN

Voor reacties op de inhoud van NatuurNetNieuws, uw waarnemingen, nieuws of vragen over de natuur, mail naar: tiny@groen-natuurlijk.nl
Voor het wijzigen van uw e-mailadres (vermeld ook uw oude e-mailadres!) of afmelden voor de nieuwsbrief mail naar: info@groen-natuurlijk.nl

Samenstelling: Tiny van der Meer. Vormgeving: Hans Steinfort.

Voor het aanmelden als abonnee op NatuurNetNieuws kijk op: https://groen-natuurlijk.nl/natuurnieuwsbrieven/
Het overnemen van informatie is toegestaan, mits u duidelijk vermeldt:
Bron: NatuurNetNieuws, uitgave van platform GROEN! natuurlijk: www.groen-natuurlijk.nl

Behalve voor u is er ook een natuurnieuwsbrief (NatuurNetNieuwsJunior) voor uw (klein)kinderen in de basisschoolleeftijd met een verhaaltje, veel informatie over dieren en/of planten (handig voor een spreekbeurt) en uittips voor kinderen. Net zoals u gratis abonnee bent van NatuurNetNieuws, kunt u of kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws Junior (komt zes keer per jaar uit!). U hoeft alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl of het formulier in te vullen: klik hier


   
   


Volg ons ook op
Facebook

Onze Natuurnieuwsbrief verwijst soms naar websites van derden. We hebben geen controle over de aard, de volledigheid noch de juistheid van de informatie op deze websites en zijn daarom niet aansprakelijk voor de inhoud daarvan.

terug naar boven >>