Uitgave:
Samenstelling:
Vormgeving:
Website:
E-mail:

maart/april 2020
Tiny van der Meer
Hans Steinfort
www.groen-natuurlijk.nl
info@groen-natuurlijk.nl


Inhoud

1. Koen-Storm
2. Strandspeuren
3. Flessenpost
4. Strandjutter
5. Prentenboek
6. Eb en vloed
7. Lentekriebels

8. Buitenlessen
9. Knutsel
10. Uit
11. NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

 
 

   


1 Koen - Storm

Soms stormt het, vaak waait het dagenlang erg hard! En dat doet het nog steeds als mam zegt:  ‘Koen, heb je zin om naar het strand te gaan? Even lekker uitwaaien en schelpen zoeken? Dat hoeft ze geen twee keer te zeggen!

Natuurlijk heeft hij daar zin in! Het buurjongetje hoort wat Koens moeder zegt. Hij wil ook wel mee! Even later rennen ze tegen de wind in over het strand. Gaaf...!

Ze zien golven met grote schuimkoppen en zoeken van alles wat op het strand is aangespoeld. Mooie schelpen, maar ook krabbetjes, een stukje schedel, scheermessen, begroeid met zeepokken... er ligt van alles!  

Ze zijn niet alleen op het strand, er zijn wandelaars, ruiters en honden, maar achter de golven zien ze iets bijzonders.

Stoere mannen zijn aan het brandingvaren met wildwaterkajaks en kano’s. Vol bewondering staan ze te kijken... Zo heee, dat is cool, maar daar moet je wel heel sterk voor zijn! ‘Mam, dat wil ik ook wel leren!’, zegt Koen. Ze lacht. ‘Ja hoor Koen, als je net zo groot en sterk bent als die mannen. Eerst maar goed oefenen in een kano of roeiboot in de Vliet’. Lijkt hem een goed plan...

Terug naar boven >>

   

   


2 Strandspeuren

De winter of het vroege voorjaar is de beste tijd om over het strand te banjeren en het zand af te speuren. Er is dan vaak storm op zee en er spoelen door de wind en de hoge golven allerlei schatten aan.

Een kwal laat je maar lekker liggen, misschien leeft hij nog en een kwallenbeet doet gemeen zeer. Maar er blijven genoeg dingen over die je wel op kunt rapen. Lege flessen, stukjes drijfhout en mooie schelpen... allemaal meegebracht door de zee. Van strandhout kun je heel leuke dingen maken!

 

 

 

 

 

Tegenwoordig wordt bijna alles wat door schepen wordt vervoerd in containers gestopt. Containers slaan bijna nooit overboord en toch ging het niet zo lang geleden helemaal fout... Een  vrachtschip verloor wel 270 containers! Er spoelde heel veel aan op de waddeneilanden! Een enorme troep die allemaal moet worden opgeruimd.

Terug naar boven >>
 

   


3 Flessenpost

Heb jij wel eens een fles met een briefje erin gevonden op het strand? Misschien is die fles in de zee gegooid vanaf het strand of vanaf een boot.

Een fles kan na veel jaren ergens aanspoelen, omdat een fles blijft drijven op de zee en door de bewegingen van de zee komt de fles uiteindelijk op het strand terecht. Spannend om te lezen wat er op het briefje staat en welke verre reis de fles heeft gemaakt. Er is op Texel een juttersmuseum. Naast allerlei bijzondere vondsten hebben ze er een muur die bestaat uit 3500 aangespoelde flessen!

Terug naar boven >> 

   


4 Strandjutter

Een strandjutter is iemand die op het strand zoekt naar spullen die zijn aangespoeld.
Vroeger gingen mensen vaak naar het strand als het gestormd had. Liefst al voor zonsopkomst, want dan hadden ze de meeste kans om iets te vinden wat ze konden gebruiken voordat een ander het had meegenomen.

De aangespoelde spullen konden ze vaak goed gebruiken of verkopen. Ze deden het naast hun echte werk als boer of visser. Als er schepen vergingen in een storm, waren ze er snel bij. Alles wat op het strand aanspoelde, namen ze mee. Eigenlijk mocht dat niet. De aangespoelde spullen moesten bij de strandvonder worden ingeleverd. Die bewaarde ze tot de eigenaar ze weer kwam ophalen.

Op de Nederlandse stranden wordt het ‘jutten’ juist aangemoedigd. ‘Maar dat mag toch niet’, denk je nu misschien... Maar het gaat dan niet om waardevolle spullen maar om afval dat is aangespoeld of door strandgasten is weggegooid.

Bij de strandpaviljoens kun je een jute juttas halen en vol met het door jou gevonden afval weer inleveren, zo help je mee om het strand schoon te houden.

Als je nieuwsgierig bent naar gejutte spullen dan is een bezoekje aan een juttersmuseum natuurlijk erg leuk. Kijk maar bij de uittips!

Terug naar boven >>


   

   


5 Prentenboek

Joupy gaat jutten van Monica Maas

Voor alle kleine strandliefhebbers is Joupy gaat jutten een heel leuk prentenboekje.
Want bij de zee is altijd van alles te beleven.

Ella probeert te zwemmen in de zee, maar dat valt nog niet mee. Spetteren – samen met Joupy kan ze gelukkig wel heel erg goed. Net zoals schelpjes zoeken op het strand. Maar dan zien ze opeens iets in het water… Zien ze dat nu goed? Er zwemt een krokodil in zee!
Prentenboek, hardcover, 32 pagina’s

Eerder verschenen er twee andere boekjes over Joupy: Joupy, de kleine zeehond en Joupy en Kokmeeuw.

Terug naar boven >>

   

   


6 Eb en vloed


Soms is het water laag, soms hoog.

Omdat de aarde in 24 uur 1 keer om haar as draait, is het per 24 uur 2 keer hoogwater (vloed) en 2 keer laagwater (eb). Bij eb zakt het water en bij vloed stijgt het water. De beweging van het water komt vooral door de aantrekkingskracht van de maan. Het water wordt aangetrokken door de maan. De kant van de aarde die het dichtst bij de maan staat, wordt sterker aangetrokken. Aan de andere kant van de aarde worden ze minder sterk aangetrokken en daar ontstaat dan ook een ‘waterberg’.

Als de zon en de maan met de aarde op één lijn staan, worden hun krachten gebundeld en trekken zij meer water aan. Dit gebeurt tijdens volle maan en nieuwe maan. Dit wordt springtij genoemd, het water bereikt dan z’n hoogste stand. Als het stormt, komt het water nóg hoger. Dat heeft te maken met de windrichting en windkracht over de hele Noordzee. Een zware storm in combinatie met springvloed zorgde voor de watersnoodramp in 1953.

Terug naar boven >>

   

   


7 Lentekriebels

Heb jij al lentekriebels? De natuur wel! Kijk maar naar buiten. Er dartelen al lammetjes in het weiland... brrrr. best nog wel koud hoor! Maar gelukkig kunnen ze dicht tegen hun moeder aan kruipen, die is groot en lekker warm.

Voor de hazen betekent lente ‘rammeltijd’. Van harde wind of regen trekken ze zich niet veel aan. Ze zijn tot over hun lange oren verliefd en  hebben even geen oog meer voor de omgeving, zodat je aardig dichtbij kan komen.

Ze rennen in rijen achter elkaar aan, springen door de lucht en rollen over het gras. Soms bijten ze elkaar zo hard, dat de pluizen wol in het rond vliegen. Lief hoor (maar niet heus).

In het weiland vliegen ook vogels die de lente in hun bol hebben. En hoe!! Op mooie dagen hoor je als je goed luistert ‘tjoewiet, tjoewiet’. Het is de kievit die zijn eigen naam roept. Hij heeft zijn chique pak aangetrokken en een prachtige kuif als een lange veer op zijn hoed. Als een kievitmannetje een mooi vrouwtje ziet, gaat hij zich ontzettend uitsloven! Hij duikelt in de lucht, maakt rare buitelingen, rolt soms

vliegend op zijn rug... Als zij laat merken dat ze hem wel stoer vindt, maakt hij voor haar op een kale plek een mooi kuiltje. Ze komt kijken of het naar haar zin is, maar oh, wat is ze kieskeurig! Vaak moet hij wel vijf, zes of meer kuiltjes maken voordat ze tevreden is! Maar dan eindelijk zijn ze een paartje.

Futen hebben ook lentekriebels. Heb je wel eens gezien wat ze dan doen? Ze kijken elkaar aan en schudden met hun kop van links naar rechts om te laten zien dat ze elkaar aardig vinden, dan duiken ze even met hun snavel in hun veren, net of ze een beetje verlegen zijn, maar daarna gaan ze weer vrolijk door met schudden.  

Even later zwemmen ze van elkaar weg en duiken in het water. Niet weglopen hoor! Nog even blijven kijken! Want als ze boven komen hebben ze opgedoken plantenresten in hun snavel. Net of ze elkaar een cadeautje willen geven. Ze zwemmen naar elkaar toe, drukken hun borst tegen elkaar aan en gaan watertrappelen zodat ze heel hoog uit het water komen. Helemaal verliefd!

Terug naar boven >>

   

   


8 Buitenlessen april 2020

Wil je als juf of meester graag met jouw groep meedoen aan de Nationale Buitenlesdag op 7 april, maar weet je nog niet met wat voor activiteit? Kijk dan snel op de website van De Nationale Buitenlesdag. Op deze webpagina zijn buitenlessen te vinden voor de groepen 1 t/m 8.

Voorbeeld:
Kinderen luisteren naar een verhaal en kijken daarna naar de wolken. Ze vertellen wat ze zien en oefenen het herkennen van verschillende vormen en/of dieren. En er komen nog steeds nieuwe buitenlessen bij.

Meer informatie:
Buitenlessen en De Nationale Buitenlesdag.

Terug naar boven >>

   

 

 

 

 

 


9 Knutsel - koningsdagslinger

Je hebt nodig: rood, wit, blauw en oranje papier (80 grams) touw, schaar en lijm.

Zo maak je de Koningsdagslinger:

Nr. 1/ 2
Knip of snij reepjes papier van 6 cm breed x 14 cm lang, vouw dubbel, sla weer open en vouw over de lange kant in 4 gelijke delen en vouw dit gevouwen pakje dubbel.

Nr. 3/4
Knip aan de onderzijde een pijlpunt en knip verdeeld 3 grote en 3 kleine driehoekjes uit het opgevouwen papier.

Andere of meer vormen knippen mag natuurlijk ook!

Vouw het voorzichtig open, breng lijm aan op de middennaad en lijm vast aan het touw.

Je kunt je slinger zo lang of kort maken als je zelf wilt.

 

Terug naar boven >>

   

   


10 Uit

Kasteel Rosendael

Heerlijk buitenspelen, dat kan bij Kasteel Rosendael. Struin door het park en ga op zoek naar de schat met de schatkaart. Weet jij hem te vinden? Het landgoed zit bomvol met leuke activiteiten voor kinderen.

Op 15 maart is er van alles te doen: broodjes bakken, Mega Twister spelen en/of lasergamen in het park. Op zondag 12 april en maandag 13 april tussen 11:00 en 17:00 uur kunnen jullie paaseieren speuren.

Adres: Kasteel en Park Rosendael, Rosendael 1, 6891 DA Rozendaal.
Meer info: klik hier


Maritiem-en Juttersmuseum Flora

Expositie 'de containervaart'
De nieuwste expositie 'de containervaart' is geopend. Zie wat er in de afgelopen jaren allemaal op het strand aanspoelde afkomstig van overboord geslagen zeecontainers. Schoenen, sigaretten, katoen, sleetjes, limonade, borrelnootjes, coca cola lint, speelgoed etc. etc.  Allerlei bijzondere en grappige spullen.

Ook een groot aantal voorwerpen uit de containers van de MSC ZOE , het schip wat in de nacht van 1 op 2 januari 2019 ruim 300 containers bij Terschelling verloor, is in deze expositie te zien. De expositie is het hele jaar te zien in het museum.

Voor de kinderen is er een heeeeeeeeeeeeele boel te doen.
Ga op ontdekkingstocht door het museum!  Tijdens de speurtocht kom je diverse leuke spelletjes tegen zoals ringwerpen, hengelspel, slingerplank, trekbiljart, zeememorie of maak je eigen knoop aan het knopenbord! 

Op het buitenterrein is er een grote speeltuin met klimtoren, schommels, slingerschommel en een stawip voor de hele familie. Ook kan je van het schip roetsjen met de kabelbaan van dertig meter lang, klim op een landingsvaartuig van de marine of kruip in een echte reddingcapsule! In de videoruimte word een doorlopende film vertoond over scheepsstrandingen en jutterij.

Adres: Maritiem-en Juttersmuseum, Flora , Pontweg 141a, 1796 MA De Koog
Meer info: klik hier


Eindhoven Museum

Als je het Eindhoven Museum binnenloopt, lijkt het net of je een reis met een tijdmachine gemaakt hebt. Dit openluchtmuseum ligt in het recreatiegebied Genneper Parken en bestaat uit twee delen, die ieder ingericht zijn volgens een bepaalde tijdsperiode.

Het openlucht-museum noemt zichzelf een Doe-Beleef-Ontdek dorp en is met name leuk voor kinderen. In het museum worden zes tijdperken behandelt, van de prehistorie tot en met de Tachtigjarige Oorlog. Bezoekers ontmoeten hier prehistorische boeren en middeleeuwse ambachtslieden en kunnen bezig zijn met Germaanse koeken bakken, boogschieten of een Romeinse mantelspeld maken. In het weekend start ieder half uur een nieuwe historische activiteit of rondleiding.

Eerst kom je terecht in de ijzertijd, die duurde van het jaar 800 tot het jaar 50 voor Christus. In het park is een heel dorp uit de ijzertijd nagebouwd, dat Eversham heet. Hier kunnen kinderen echt ervaren hoe het leven er in de ijzertijd aan toe ging.

Met activiteiten als brood bakken, speerwerpen en allerlei andere dingen gaan je kinderen hier zelf op ontdekkingsreis. Ze zijn de hele dag zoet, en aan het eind van de dag gaan ze ook nog eens met een zelfgemaakt souvenir naar huis! Een unieke museumervaring die ze niet snel zullen vergeten.

Adres: preHistorisch Dorp, Boutenslaan 161 B (Genneper Parken), Eindhoven 
Het museum is geopend van 1 april tot en met 31 oktober 
Meer info: klik hier

Terug naar boven >>

   

   


11 NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

Behalve voor jullie is er ook een nieuwsbrief (NatuurNetNieuws) voor grote mensen zoals bijvoorbeeld jullie ouders of oudere broers en/of zussen.

Net zoals jullie gratis abonnee zijn van NNNjunior, kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws. Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl


NatuurNetNieuws komt ook nog eens elke maand uit! Niet vergeten te vertellen hoor!

Terug naar boven >>

   

   


Einde

Nog meer leuke uittips in en over de natuur kun je lezen op www.groen-natuurlijk.nl, kijk maar op de kinderpagina.

Tot de volgende keer!

Tiny van der Meer
Hans Steinfort

Terug naar boven >>