Uitgave:
Samenstelling
Vormgeving:
Website:
E-mail:

maart/april 2021
Tiny van der Meer
Hans Steinfort
www.groen-natuurlijk.nl
info@groen-natuurlijk.nl


Inhoud

1. Geweren en beren
2. Avonturenstok
3. Fazant
4. Knoppen en bladeren

5. Knutsel: sneeuwklokje
6. Uit

7.
NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar










 
 

   


1 Koen - Geweren en beren

Natuurlijk zijn de vrienden in de voorjaarsvakantie ook weer bij elkaar. Het heeft streng gevroren en Koen kon op de vlieten in zijn dorp schaatsen, maar nu lijkt het wel voorjaar! Koen en Teun banjeren naar de polder. Verscholen tussen struiken ligt een oude loopplank over een sloot, hij is helemaal begroeid met mos.

Waar gaat die plank heen? Voorzichtig schuifelen ze naar de overkant. Via een smal paadje langs een oud schuurtje komen ze bij een boomhut met een heus balkon! ‘Zullen we even kijken Teun?‘ fluistert Koen. Teun knikt... Ze gaan een steil trapje op. De deur knarst onheilspellend. Binnen is het schemerig. Koen stoot met zijn voet ergens tegen aan. Er valt iets met een klap op de grond. Jakkes...is me dat schrikken!  Voor hun voeten ligt een schepnet. Stom schepnet. Er staat een bankje. Verder is er niet veel te beleven, maar wie weet, als het nog eens regent, dan kunnen ze hier best een poosje schuilen. Verder gaan ze weer...

Opeens pakt Koen Teun bij zijn arm. Hij wijst...‘Kijk!!’ Achter een oud huis met een heel grote verwaarloosde tuin staat een klein tuinkasje. De deur staat op een kier...  Ze rapen allebei een dikke tak op: hun ‘geweer’. Je weet maar nooit. ‘Koen!’ zegt Teun zachtjes, ‘misschien zit er wel iets in’.  ‘Ja hoor, haha... een beer zeker. Nou, die is nu toch in winterslaap, dus die doet niks’. Ze kijken elkaar aan, knikken ‘ja’ en sluipen naar de deur.

Maar voordat ze er goed en wel zijn, vliegt er met veel kabaal en gefladder vlak voor hun neus vanuit de struiken een fazant op:  'KU-tuk KU-tuk'...!! Koen valt achterover en Teun krijgt de slappe lach van schrik. Als Koen is opgekrabbeld, vraagt Teun: ‘Durf jij nog?‘ Maar Koen is er wel even klaar mee! ‘We wachten wel tot de meivakantie’ zegt hij, dan is die slapende beer ook vast en zeker verdwenen’ En die dikke tak? De gebruiken ze wel als ‘avonturenstok’!

Terug naar boven >>

   

   


2 Avonturenstok

Zoek eens een stevige tak die los op de grond ligt, die kan dienen als wandelstok. Als er zijtakjes aan de tak zitten dan kun je die afbreken, zodat alleen de stok overblijft.

Doe vijf of meer elastiekjes om het bovenste deel van je tak met steeds een paar centimeter ruimte ertussen, zo strak dat ze blijven zitten als je een voorwerp tussen het elastiekje en de tak steekt.

Bij alles wat je ontdekt of meemaakt stop je iets tussen de elastiekjes als aandenken aan je ‘avontuur’: blaadjes, takjes, stukjes boomschors, schelpjes, kastanjes of een mooie veer. Als je je avonturenstok mee naar huis neemt, kun je thuis bij alle voorwerpen vertellen wat je hebt meegemaakt onderweg. Al die gevonden dingen kun je ook gebruiken  om er grappige dingen van te maken. Bron tekst: Staatsbosbeheer.

Terug naar boven >>




 

   


3
Fazant

Je hebt vast wel eens een fazant gezien, misschien ben je er zelf ook wel een keer van geschrokken! Ze zijn heel schuw. Ze kunnen zich heel goed verstoppen tussen de begroeiing maar bij onraad gaan ze er snel vandoor en vliegen ze luid roepend weg om even verderop een schuilplaats te zoeken.

Een fazant kan, net als een helikopter, recht omhoog van de grond opstijgen. Eenmaal in de lucht kan hij wel 50 kilometer per uur vliegen. Maar fazanten lopen liever, dat kunnen ze nóg veel sneller. Tot wel 90 km per uur!

In Nederland leven ongeveer 100.000 tot 150.000 fazanten. Ze wonen het liefst op akkers en weilanden met hoog gras in de buurt van water met af en toe een groepje bomen. 

Het mannetje en het vrouwtje van de fazant zien er heel verschillend uit. Hij heeft een bruin lijfje met witte, bruine en blauwe spikkeltjes, een glanzende groenblauwe kop met een witte halsband. Om z’n ogen zitten rode lellen. Hij heeft mooie lange staartveren met zwarte strepen.

Het vrouwtje heeft juist heel goede schutkleuren. Ze is lichtbruin met donkere vlekken op de zijkant en de rug en dat is niet voor niets, zo valt ze niet op als ze op haar nest zit.



Het nest bestaat uit een kuiltje, bekleed met grashalmen en veertjes. Het ligt in een grashoop of onder een struik. Vanaf april legt ze dan 10 - 14 eieren.

De kuikens komen na 23 dagen allemaal tegelijk uit. Als de donsveertjes opgedroogd zijn, verlaten de jongen met hun moeder het nest en gaan op zoek naar voedsel. Na 12 dagen kunnen ze al aardig vliegen. Als ze zeven weken oud zijn moeten ze voor zichzelf zorgen.

Een fazant eet zaden (granen) vruchten, bessen, gras en knoppen. In het voorjaar ook insecten en slakken, zelfs soms kleine slangetjes, hagedissen en kleine vogeltjes. Hij drinkt ook veel water vooral in de droge periodes, wel tot 1,5 liter per dag.

De moeilijkste periodes voor fazanten zijn de late winter en de vroege lente omdat er dan niet veel meer voor ze te eten is. Een fazant kan maximaal 8 jaar worden, maar meestal worden ze niet ouder dan 2 jaar.

De grootste natuurlijke vijanden van de fazant zijn de vos en roofvogels, maar ook zwarte kraai, ekster en das. Ook de mens is een vijand van de fazant. Er wordt namelijk op deze prachtige vogels gejaagd voor de veren, maar ook omdat mensen deze vogels opeten.



Terug naar boven >>




 

   


4 Knoppen en bladeren

Op een mooie zonnige lentedag verschijnen als bij toverslag frisse jonge blaadjes aan de kale takken van bomen. Die blaadjes hebben de bomen in de winter al gemaakt.

De jonge blaadjes zitten in de winter veilig verstopt in beschermende knoppen. Elk soort boom heeft een eigen soort knoppen. Een paardenkastanje heeft grote kleverige knoppen.
De knoppen van een eik lijken op varkenspootjes, een beuk heeft lange slanke puntige knoppen en de inktzwarte knoppen van een es lijken op een ouderwetse kroontjespen.
In de winter kun je dus aan de knoppen een boom herkennen.

In dit filmpje van Neil Bromhall kun je zien hoe een blaadje zich ontwikkelt. Het is supersnel afgespeeld. Zo'n filmpje heet een time-laps: klik hier om het filmpje te bekijken.


Terug naar boven >>

   

   


5 Knutsel: sneeuwklokje

Sneeuwklokjes steken na de vorst opeens allemaal hun kopjes boven de grond. Die zijn blij dat de kou voorbij is! Het is 20 februari als ik dit schrijf en het is lekker weer, soms wel 18 graden! Fijn natuurlijk, maar dan zijn sneeuwklokjes wel wat sneller uitgebloeid.

Als jij nog graag even van sneeuwklokjes wilt genieten, dan kun je ze ook zelf maken en dan blijven ze ook nog eens altijd mooi!
Je ziet hier een link, die je aan kunt klikken om te zien hoe je de sneeuwklokjes maakt.

Terug naar boven >>

   

   


6 Uit

The Art of Aardman - t/m 9 mei 2021

Shaun the Sheep, Chicken Run en Wallace & Gromit: de creaties van Aardman Studios betoveren miljoenen kijkers wereldwijd.

Verwonder je tijdens een buitengewone reis langs originele schetsen, talloze handgemaakte kleimodellen en zelfs volledige miniatuur-filmsets.

Wandel tussen Wallace’s waanzinnige uitvindingen, Gromits beroemde moestuin, de straten van Shaun the Sheep the Movie, de vliegmachine van Chicken Run en het spectaculaire, vijf meter hoge (!) schip van The Pirates! Band of Misfits.

Van eerste potloodschets tot bioscoopfilm, en alles daartussenin – na deze expositie kijk je nooit meer met dezelfde ogen naar klei-animatie. Het meest verwonderende uitje voor het hele gezin! Tip: Neem oortjes mee voor onze gratis audiotour.

Forum Groningen

Adres: Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen
Tel: 050 368 36 83
Meer info: klik hier en/of hier


Spelpolder Het Wijland

Aan de rand van Schiedam in het weidse Midden-Delfland ligt speelpolder Het Wijland. Met een trekvlot kan je er naar toe. Kinderen hebben hier noten- en fruitbomen geplant. Die hebben nog tijd nodig om te groeien.

Er zijn veel verschillende manieren om de sloten over te steken; boomstammen, slingertouwen en wat je zelf npg meer kunt verzinnen.

Er is zelfs een mini-strandje gemaakt en er is genoeg speelwater.


Adres: Speelpolder Het Wijland, Woudweg 2, 3123 KB Schiedam
Meer info: klik hier


Het Industrieel Museum Zeeland, het stoerste museum van Zeeland

Het Industrieel Museum Zeeland is voor alle leeftijden een belevenis. Veel onderdelen in de vaste collectie zijn interactief en daardoor ook voor kinderen leuk om te zien of uit te proberen. Zo kun je een grappige veiligheidstest doen zoals fabrieksmedewerkers ook moeten doen. Of je kijkt in het paviljoen over werknemers achter elke deur hoe het werk op de fabriek eruit ziet. De geluidseffecten maken het compleet.

Klik op het enorme lichtknopje en neem een kijkje in het enorme stopcontact. In het 3D lab kun je een kijkje nemen bij de 3D printers en soms kun je hier ook zelf aan de slag met bijvoorbeeld 3D pennen. En nog veel meer leuke doe/beleefdingen.
In het museum is heel veel te ontdekken op een leuke interactieve manier. In verschillende zones worden de diverse aspecten van industrie belicht. Klik hiernaast op de plattegrond om alvast een kijkje te nemen in de verschillende zones.

Meer info: klik hier en/of hier

Terug naar boven >>

 

   
 
   


7 NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

Behalve voor jullie is er ook een nieuwsbrief (NatuurNetNieuws) voor grote mensen zoals bijvoorbeeld jullie ouders, grootouders of oudere broers en/of zussen.

Net zoals jullie gratis abonnee zijn van NNN junior, kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws. Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl


NatuurNetNieuws komt ook nog eens elke maand uit!
Niet vergeten te vertellen hoor!

Terug naar boven >>

   

   


Einde

Nog meer leuke uittips in en over de natuur kun je lezen op onze website: www.groen-natuurlijk.nl, kijk maar op de kinderpagina.

Tot de volgende keer!

Tiny van der Meer
Hans Steinfort

Terug naar boven >>