<

   

Uitgave:
Samenstelling
Vormgeving:
Website:
E-mail:

maart/april 2022
Tiny van der Meer
Hans Steinfort
www.groen-natuurlijk.nl
info@groen-natuurlijk.nl
 

Inhoud


1. Koen - poffen en knotten

2. Tien vragen over dieren

3. Ree, damhert en edelhert

4. Ekster

5. Pasen

6. Knutsel - paashaas

7. Uit

8. NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar


 
 

   


1 Koen - poffen en knotten

Voorovergebogen zitten Koen en Teun op de fiets. Ze hebben pal tegenwind en dat valt niet mee op het lange fietspad tussen de weilanden! De wind blaast ze bijna omver!

Beetje dom ook natuurlijk om nu naar buiten te gaan, maar ja… Ze hebben vakantie en een plan. Maar dat is wel een buitenplan! Langs het fietspad ligt een rommelig bosje met oude bomen, geknotte wilgen en essenbomen. Het wordt niet goed onderhouden, maar dat vinden de jongens juist wel spannend. Koen heeft van zijn opa gehoord, dat die vroeger ook al samen met een vriendje naar dat bosje ging. Direct uit school vandaan een ouwe broek aan en wegwezen. Als hij maar om 6 uur thuis was voor het avondeten, anders zwaaide er wat! Koens opa nam dan een paar appeltjes, die thuis op de zolder lagen, mee om te poffen. En dat vinden Koen en Teun een strak plan. Dus pakken ze een paar appels van de fruitschaal en Koen steekt een doosje lucifers in z’n broekzak.

Tussen de bomen slingert een heel smal paadje. Ze lopen net zo lang door totdat niemand ze meer kan zien.
Eenmaal in dat bosje zoeken ze een paar stevige takken op en prikken de appels aan het uiteinde vast. Dan verzamelen ze allemaal takken en takjes. Die liggen er genoeg. Ze maken er een mooi bouwwerk van en proppen wat verdroogd gras tussen de takken. En dan…!
Dan strijkt Koen een lucifer aan en houdt hem bij de brandstapel.

De eerste keer lukt het niet. Het waait hard en ook al zitten ze luw en dicht bij de grond, het kost wel tien lucifers om een vuurtje te maken. Maar dan… hoera. De takjes vatten vlam en het begint lekker te fikken. Ze houden hun appeltjes boven het vuur… mmmm, ruikt lekker! Maar voordat ze kunnen proeven, horen ze een stem. “Zo knapen, wat doen jullie daar?!” Ze schrikken zich een hoedje. Voor hun staat een meneer.

Hij heeft hun fietsen gezien en komt eens kijken. “Jullie weten toch wel dat je helemaal geen fikkie mag stoken in de natuur?” "Eh…eh…” stottert Koen. “Nee meneer, dat weten wij niet, mijn opa deed het ook altijd hier… dat heeft hij zelf verteld!” "Nou, dat kon misschien vroeger, maar nu niet meer, zeker als het ook nog eens zo hard waait! Weet je wat..!?

Morgen is het zaterdag, dan gaat onze knotploeg bomen knotten langs dit pad. Als jullie beloven dat je dit niet meer doet, krijg je van mij een ‘taakstraf’ en kom je morgen helpen met het knotten. Afgesproken!?” De jongens knikken. Afgesproken!
En als ze de volgende dag mogen helpen met zagen en takken slepen, vinden ze dat eigenlijk net zo leuk, misschien zelfs nog leuker dan appels poffen!

Terug naar boven >>   

   


2 Tien vragen over dieren

Uitslag en winnaar

Niemand had alle antwoorden goed, maar er waren zeven kinderen, die er 8 van de 10 goed hadden beantwoord. Knap hoor! De laatste twee vragen waren best moeilijk, dus 8 is een prima score!

De briefjes met de namen heb ik in de ‘hoge hoed’ gedaan en de winnaar is geworden:
Anouck uit Barendrecht!
GEFELICITEERD!
Het boek komt zo snel mogelijk naar je toe!

De antwoorden die Anouck (9 jaar) instuurde:
1. De uil 
2. Vleermuis 
3. Mol
4. Hert, van Bambi geleerd
5. Spitsmuis en die stinkt!
6. Vos
7. Konijn, ook van Bambi geleerd 
8. Vlinder, van het spel animal crossing geleerd
9. Haan? Hanenkam?
10. Een kat kan spinnen maar dat is geen spinrag 

De vragen 9 en 10 waren moeilijk he!
Het dier dat een kam aan zijn poot heeft, is een reiger. Die kam gebruikt hij om zijn veren te poetsen. Dat lijkt dus een beetje op de manier waarop wij ons haar kammen.
Het dier dat geen spin is maar wel kan spinnen (spinrag maken) is de rups van de spinselmot of stippelmot.Als de volwassen rupsen een boom hebben kaal gevreten, dan laten zich aan een spinsel/draad naar beneden zakken en graven zich in in de bodem waar ze verpoppen. De motten/vlindertjes zijn wit met zwarte stipjes.
Bij vraag vier hebben sommige kinderen hert' ingevuld, net als Anouck.
Het antwoord zou ree moeten zijn, maar ook damherten en edelherten hebben een spiegel.
Ik heb ze hieronder voor jullie op een rijtje gezet, dus het antwoord reken ik goed.

Terug naar boven >>
 

   3 Ree, damhert en edelhert

De drie meest voorkomende hertachtigen in Nederland zijn ree, damhert en edelhert.

Een ree heeft een wit achterwerk dat extra goed opvalt omdat reeën bijna geen staart hebben. Die witte vlek wordt de ‘spiegelgenoemd (wit in de winter, gelig-wit in de zomer). Bij het vrouwtje (de reegeit) heeft dit opvallende toefje haar de vorm van een hart. In geval van onraad wordt de spiegel groter en ziet er uit als poederdons. Daardoor waarschuwt de ree andere reeën. Reekalfjes volgen de spiegel van hun moeder.

Het damhert heeft vaak een kastanjebruine vacht bedekt met witte vlekjes. Ieder damhert heeft een donkere kontstreep die over zijn rug en over het midden van zijn staart loopt. De spiegel is vaak wel wit met aan beide kanten een zwarte streep maar zijn lange staart met de zwarte middenstreep hangt er voor, dus die spiegel zie je niet zo goed.


Het edelhert is het grootste zoogdier van Nederland. Je herkent hem aan zijn witte buik en spiegel. De spiegel heeft lange haren en is wit tot roomkleurig. Er hangt een kort bruin staartje over de spiegel.

Terug naar boven >>
 

   


4 Ekster

Fijn hè, nog ‘even’ en dan is het weer lente! Ik heb al lammetjes zien dartelen en narcissen zien bloeien. Maar die zware stormen zijn niet zo fijn. Ik zag bijna een eksternest uit de boom waaien! Maar eksters zijn goede bouwers, misschien nog wel beter dan mensen, want het nest bleef zitten! 

Een eksternest is groot en eksters bouwen het (meestal) in de vork van een tak van een hoge boom. Aan de bovenkant maken ze een dakjetegen indringers. Voor het bouwen gebruiken ze takken en twijgen en bekleden de binnenkant met klei en grassen, wortels en haren. Het nest heeft een verborgen ingang. Een heel werk en ze doen dan ook wel 40 dagen over het bouwen. Nu de bomen nog kaal zijn, zijn de nesten goed zichtbaar.

De ekster (Pica pica) is een opvallende zwarte vogel met een witte buik en witte schouders. De onderkant van de grote slagpennen is ook wit, wat je goed ziet als hij vliegt. De rest is zwart, maar in het juiste licht zit dat zwart vol groene en blauwe metallic kleuren. Eksters zijn ook best groot, inclusief staart 40 tot 50 cm.

Eksters zijn heel slim! Als er veel voedsel is, verstoppen ze dat in de grond. Ze hebben een heel goed geheugen en kunnen het maanden later nog terugvinden. Als ze denken dat een andere vogel ze ziet, doen ze net alsof, maar houden het voedsel in hun bek en verstoppen het op een andere plek waar niemand ze ziet. Eksters zijn echte herrieschoppers. Ze hebben een rauwe, schetterachtige roep. Vaak hoor je ze krijsen wanneer er een huiskat op de loer ligt. Een ekster is zowat de enige vogelsoort die een kat echt weg kan pesten.
Tot slot nog een bijzonder weetje. De ekster is met mensapen, dolfijnen en Aziatische olifanten de enige in het dierenrijk die slaagt voor de 'spiegelproef'. Bij die proef word je met een stip op je hoofd voor een spiegel gezet. Raak je de stip op je eigen hoofd aan, dan snap je dat je jezelf ziet. Kinderen doen dit vanaf hun tweede jaar.

Eksters schreeuwen niet altijd maar kunnen ook gezellig met elkaar ‘praten’.
Kijk / luister maar naar dit filmpje: klik hier

Terug naar boven >>

   

   


5 Pasen

Pasen is een lentefeest. In de lente worden de dagen langer en komt de natuur tot bloei. Vogels leggen eieren en schapen krijgen lammetjes.

Dit jaar is het op zondag 17 april en maandag 18 april weer Pasen.
Pasen valt elk jaar tussen 22 maart en 25 april op de eerste zondag (en maandag) na de volle maan na het begin van de lente. Dus elk jaar zijn de paasdagen op een andere datum. Pasen is een christelijk feest waarop wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood.
Vroeger mochten katholieke mensen in de veertig dagen voor het christelijke feest Pasen maar weinig eten. Dat heet vasten en de veertig dagen noem je de vastentijd. De dag voordat de vastentijd begon, propten mensen zich vol met lekker eten. Dit werd later het feest dat wij carnaval noemen. De laatste carnavalsdag is altijd veertig dagen voor Pasen.

Het Engelse woord voor Pasen is Easter. Pasen in het Duits heet Ostern. De zon komt op in het oosten. Het feest was bedoeld om de winter te verjagen en te vieren dat de zon (het licht) terugkwam en de natuur weer opnieuw tot leven kwam.
De Germanen vereerden in het voorjaar Ostara, de godin van de lente. Dit deden ze door eieren te offeren. Veel Germaanse gebruiken werden in het christelijk geloof overgenomen. Zo gaven de boeren hun mooiste eieren aan de pastoor als een paasoffer. Die eieren werden soms ook gekleurd. Dat kleuren van eieren met natuurlijke kleurstoffen gebeurde al vanaf de middeleeuwen.

Het verstoppen van eieren hebben we te danken aan een oude gewoonte van de boeren om eieren in akkers te begraven om deze vruchtbaar te maken. Veel kinderen gaan eieren zoeken met Pasen.

Terug naar boven >>


   

   


6 Knutsel - paashaas

In Nederland heeft de haas een mandje op zijn rug met daarin paaseieren. Aan kinderen wordt verteld dat de paashaas ze verstopt, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon tussen de planten. Een speurtocht naar die eieren op paasmorgen hoort bij deze traditie.

Foto: Oldiefan / Pixabay

De Teutonen: een Germaanse stam hield er diverse mythes op na, ook het verhaal over de godin Ostara. Daarin wordt vertelt hoe een klein meisje een gewond vogeltje vond. Ze bad tot Ostara om hulp. De godin kwam toegesneld. Ze zag dat het vogeltje er heel slecht aan toe was en veranderde het in een haas. Aan het meisje vertelde ze dat de haas voortaan één keer per jaar terug zou komen om gekleurde eieren te verstoppen.

Je kunt zelf ook een paashaas knutselen.

Je hebt nodig
Conservenblikjes
Witte verf / kwast
wiebeloogjes
Stevig wit papier
Roze papier
Roze wol
Tuinaarde
Viltstift
Lijm en schaar

Verf het blikje wit (of als je liever een bruine haas wil, bruin). Knip de oren uit het papier, de witte wat groter dan de roze. Vier witte voeten en zoals je op het plaatje ziet, stukjes roze voor zijn neusje en de voetzolen en teentjes.

Plak de oren, het neusje, de wiebeloogjes en de voeten op het blikje. Teken onder het neusje een mondje. Als staartje kun je een pompon maken. Hoe je die maakt heb ik uitgelegd in NNNjunior van de vorige maand. Vul het blikje met grond als je er bloembolletjes in wilt zetten. Je kunt je paashazen vullen met klein narcissen of blauwe druifjes. Maar je kunt er ook kleurpotloden in doen of iets wat je zelf leuk vindt.

Eieren marmeren of beschilderen

Ook leuk om te doen. Vul een bakje met scheerschuim en druppel er kleurstof in dat je met een satéprikker door elkaar mengt. Rol hardgekookte eieren in het gekleurd scheerschuim en leg ze opzij. Laat zeker 5 minuten intrekken, daarna veeg je ze af en tadaaaaa….


Beschilderen kan natuurlijk ook! Hier een paar grappige voorbeelden:


Terug naar boven >>

   

   


7 Uit

Batavialand

In Batavialand krijg je de kans terug te gaan in de tijd. Bezoek het museum en ga 7.000 jaar terug in het verleden. In Het land van Michelle ontdek je meer over het leven van 7.000 jaar geleden- een bosrijk landschap vol loofbomen en struiken met hun wortels in het water.Het klimaat is er aangenaam, gemiddeld een graad of 20 in de zomer. Hier leeft Michelle. Jagend en verzamelend doorkruist ze het gebied en maakt een hut op een hoge en droge plek, vaak een zandrug.
Kom na Het land van Michelle langs in het Watertheater. Hier draait alles om het behouden van droge voeten. Ga zelf aan de slag met het bedienen van de sluizen en het bouwen van dijken. Het Watertheater is een goede plek omspelenderwijs meer te leren over de polder.

Museum Flevoland

Adres: Batavialand, Oostvaardersdijk 01-09, 8242 PA Lelystad
Meer info: klik hier en/of hier


Schatten van Doggerland - 19 februari t/m 4 september 2022

In de tentoonstelling Schatten van Doggerland maak je een ongekende tijdreis van een miljoen jaar. Het is een reis voor jong en oud naar een verdwenen prehistorische wereld op de bodem van de Noordzee.Je komt meer te weten over de bewoners en de dieren van dit bijzondere land en hoe ze zich staande hielden in een omgeving en een klimaat dat, net als nu, steeds veranderde.

Natuurmuseum Fryslân

Adres: Schoenmakersperk 2, 8911 EM Leeuwarden
Meer info: klik hier


Kinder Expo De waanzinnige Boomhut Ruimtereis - vanaf 26 januari

Het is zo ver! Het vervolg van de Waanzinnige Boomhut expositie! De komende editie staat helemaal in teken van de ruimte. Volg Andy Griffith en Terry Denton op avontuur tijdens deze interactieve expositie.

De tentoonstelling bestaat uit verschillende opdrachten en spelletjes. Zo win je aan het einde je eigen ruimte certificaat! Er zijn verschillende ruimtes gecreëerd in thema van het laatste boek van de Waanzinnige Boomhut. Van sterrenkijken, spiegelkamers, tot het bezoek van verschillende planeten, je ziet het allemaal!Kom jij ook op ontdekkingsreis?

In het Waterliniemuseum is genoeg leuks te doen voor kinderen. Zo zijn de vaste tentoonstellingen Sterk Water en de Romeinententoonstelling geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Het hele museum is interactief. Zo kan er een stoere virtuele parachutesprong worden gemaakt en is er een speltafel waarbij je door inzet van de waterlinie zelf de vijand kunt verslaan!

Waterliniemuseum

Bezoekadres: Fort bij Vechten, Achterdijk 12, 3981 HB Bunnik
Meer info: klik hier

Terug naar boven >>

   

   


8 NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

Behalve voor jullie is er ook een nieuwsbrief (NatuurNetNieuws) voor oudere broers en/of zussen en grote mensen zoals bijvoorbeeld jullie ouders, grootouders.

Net zoals jullie gratis abonnee zijn van NNN junior, kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws. Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl
Of via de website het formulier invullen. Klik daarvoor hier

NatuurNetNieuws komt ook nog eens elke maand uit!
Niet vergeten te vertellen hoor!


Terug naar boven >>

   

  


9 Einde

Nog meer leuke uittips in en over de natuur kun je lezen op onze website: www.groen-natuurlijk.nl, kijk maar op de kinderpagina.

Tot de volgende keer!

Tiny van der Meer
Hans Steinfort

Terug naar boven >>