<

   

Uitgave:
Samenstelling:
Vormgeving:
Website:
E-mail:

maart/april 2023
Tiny van der Meer
Hans Steinfort
www.groen-natuurlijk.nl
info@groen-natuurlijk.nl


Inhoud


1. Klaartje - krullenbol

2. Schrikken

3. Stekelvarken

4. Wist je dat...

5. Krullen

6. Lange haren

7. Teken

8. Knutsels

9. De smaakfabriek

10. Uit

11. NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar










 
 

   


1 Klaartje - krullenbol

Snif..snif, snif...snif... Is Klaartje verkouden? Nee hoor! Ze kruipt door de tuin, met haar wipneusje vlak boven de grassprietjes, en haalt het af en toe op: snif…snif... Ze heeft gezien dat de hond van de buren dat ook altijd doet. Die wordt er heel vrolijk van. Klaartje wil wel eens weten waarom, dus probeert ze het ook, maar ze snapt niet wat er zo leuk aan is. Ze krijgt er alleen een zere neus van, het is koud en het ruikt ook niet zo lekker. Snif, snif, klinkt het plotseling heel dichtbij. Wie kan er net zo goed sniffen als zij? Ze tilt haar hoofd op.. Huh.. wat is dat nou?!

Al sniffelend komt er iets stekeligs op haar af. Klaartje kruipt een beetje achteruit, want het maakt wel heel veel herrie! Maar dan ziet ze wat het is: Ha ha, ze is toch niet bang van een egeltje!? Egel heeft de hele winter geslapen, lekker opgerold in het egelhuisje in de tuin. Klaartje heeft in de herfst een mooi plekje onder een paar struiken opgezocht en daar het egelhuis onder gezet. Daarna heeft ze heel veel dorre boomblaadjes verzameld en die in het huisje gestopt en is ze naar de boer gewandeld waar ze wat hooi mocht oprapen uit de koeienstal. Ook dat stopte ze in het egelhuis en ze liet ook een beetje voor de ingang liggen. Een paar dagen later was dat verdwenen en toen wist Klaartje dat Egel een lekker winterslaapholletje voor zichzelf had gemaakt.

Maar nu is hij weer wakker en wil wel even laten weten wie de baas is in de tuin! Hij stampt met zijn pootjes, maakt gromgeluidjes en zet zijn stekeltjes op. Daarmee wil hij haar laten schrikken. Maar Klaartje schrikt helemaal niet, ze moet zelfs een beetje lachen om Egel, die zo stoer doet. Zij kan dat ook hoor! Ze gromt lekker terug en vlak voor zijn snuitje schudt ze haar krullenbol heen en weer.

Egel kijkt verbaasd naar dat rare beest met die dansende krullen. Hij is een beetje jaloers. Zijn stekeltjes kunnen niet dansen… Dan krijgt hij een idee! Hij duikt zijn egelhuis weer in, zet gauw al zijn stekeltjes op en rollebolt door de blaadjes zodat die allemaal aan zijn stekels blijven prikken en komt weer tevoorschijn. Zo, nu heeft hij ook krullen! Dan voelt hij opeens hoe koud het nog is buiten! Hij draait zich om en verdwijnt al snuffend weer lekker in zijn warme huisje.

Terug naar boven >>


   

   


2 Schrikken

Heb je zelf wel eens gehoord hoeveel herrie zo’n klein beestje kan maken!? Ik zat een keer op een bankje aan de rand van het bos en hoorde ontzettend veel lawaai in de struiken tegenover mij.

Gesnuif, gegrom, geschuifel… Het kwam steeds dichterbij. Ik wist niet of ik nou weg moest rennen of blijven zitten. Ik dacht: ‘Straks komt er opeens een wild zwijn uit het bos op me af!’ Ik bleef heel stil zitten, gespannen kijkend naar wat komen zou. En toen… schuifelde er tussen de knisperende bladeren gewoon een egeltje uit de bosjes!

Terug naar boven >>




 

   



3 Stekelvarken

Een dier met echt lange stekels is het stekelvarken. Stekelvarkentjes worden geboren met hun oogjes wijd open en al gauw verkennen ze voorzichtig de omgeving. Het stekelvarkenvrouwtje krijgt meestal één tot vier jongen. De kleintjes hebben dan al snijtandjes en een borstelige pels.

De stekeltjes zijn nog zacht, maar worden al snel hard. Moeder stekelvarken verzorgt haar jongen heel goed. Haar tepels, waar de jongen de eerste weken aan zuigen, zitten aan de zijkant van haar lijf, omdat de kleintjes zich anders zouden kunnen verwonden. Na korte tijd eten ze ook vast voedsel. Een stekelvarken kan niet goed zien, maar ruiken en horen des te beter. Zijn eten, zoals knollen, plantenwortels, boomschors en wilde vruchten houdt hij met zijn voorpoten vast. Hij heeft vaak takjes en stukken bot in zijn hol liggen om op te kunnen knagen en knabbelen. Daarmee houdt hij zijn tanden, die steeds groeien, scherp en op de juiste lengte.

Stekelvarkens zijn geen familie van varkens. Het zijn knaagdieren en familie van de cavia. Ze kunnen wel 80 cm lang worden. Ze hebben korte, stevige poten en grote voeten. Na bevers zijn stekelvarkens de grootste knaagdieren van Europa. Ze komen voor in het noorden van Afrika en in het zuiden van Europa, vooral in het midden en zuiden van Italië maar ook in Albanië en Roemenië. En als jij een echt stekelvarken wil zien, dan kun je, net als ik deed, naar de dierentuin.

Terug naar boven >>



 

   


4 Wist je dat...

Er wordt weleens verteld dat stekelvarkens hun stekels kunnen afschieten naar vijanden, maar dat is een fabeltje.

Wat wel waar is, dat:

1 - Stekelvarkens met elkaar praten door te fluiten en te ratelen met hun staart.

2 - Ze met hun achterpoten stampen, grommende geluiden maken en boos hun stekels opzetten als ze een vijand willen laten schrikken.

3 - Er verschillende soorten stekelvarkens zijn zoals Kwaststaartstekelvarkens, Soendastekelvarkens en Penseelstekelvarkens.

Terug naar boven >>

   

   


5 Krullen

Misschien heb jij zelf wel een bos krullen of heel lang haar, maar er zijn ook dieren die dat hebben:

Weet je welke dieren in Nederland écht krullen hebben (en niet zoals egel ze maakte) ? Dat zijn er (voor zover ik weet) niet zo heel veel, maar Herefortkoeien hebben een mooie krullebol, net als de alpaca’s. Bij Gallowayrunderen is hun (zwarte) vacht zelfs helemaal gekruld. Ook de Labradoodle, een hond die je nu veel ziet, heeft een krullerige vacht.

Terug naar boven >>


   

   


6 Lange haren

Heel veel dieren hebben een gewone vacht, maar er zijn ook dieren die HEEL lange haren hebben. Ik heb er een paar voor jullie opgezocht.

Vooral rupsen hebben vaak lange haren, zoals deze drie:

De rups van de Grote beer is behaard van kop tot teen.

De stekelige haren zorgen bij de minste aanraking voor flink wat irritatie. Hij heeft daarom weinig vijanden. Alleen de koekoek waagt zich aan een 'grote berenhap', maar dan bijt hij wel eerst de kop of staart van de rups af om hem uit zijn giftige pantser te schudden.

Rups van de meriansborstel

Deze harige, dikke rups ziet er heel bijzonder uit. De kleur varieert van lichtgroen of geel tot wit of roze met dikke witte haren, vier opvallende haarborstels op zijn rug en een rode stekel op zijn achterwerk.

Rups van de nachtvlinder Bont schaapje

Nog zo’n mooie! Hij is bedekt met heel lange gele en oranje haren met midden op zijn rug witte vlekken met daaromheen een zwarte rand.

Een engerd om te zien is de Mexicaanse roodknievogelspin.
Het is een grote harige spin van wel 8 centimeter! Blij dat we die niet in Nederland tegenkomen, maar mooi is hij wel! Met de haren op zijn poten kan hij trillingen, geuren en smaken waarnemen.

Nog drie zoogdieren die ook heel lange haren hebben (en goed tegen de kou kunnen) zijn: de landgeit, het rackaschaap en de Schotse Hooglander.

De lange haren die voor de ogen van de Schotse Hooglander hangen zien er grappig uit en zijn ook nog handig. In de winter beschermen ze zijn ogen tegen harde wind, regen of sneeuw en 's zomers is het een vliegenscherm. Zijn dikke, roodbruine, langharige vacht is perfect afgestemd op erg guur, koud weer.

Hij heeft namelijk een dubbele vacht: een water- en winddichte bovenvacht met dikke, ruige, vettige haren tot 30 cm lang met daaronder een zachte, wollige vacht die hem warm houdt. De buitenste laag kan hij tijdens hete zomers gelukkig van zich afschudden. Als het in het najaar kouder wordt, dan krijgt hij weer een lekkere dikke bovenvacht.

Nou nog eentje dan…: Een heel bijzondere en zeldzame vogel met lange haren is de Kiwi die voorkomt in Nieuw-Zeeland: Deze loopvogel is eivormig, harig en bruin.

Hij kreeg zijn naam van de Maoris, dat zijn de mensen die op dat eiland wonen. Zij denken dat God de Kiwi uit een grote vrucht heeft gemaakt, een kalebas.

Terug naar boven >>

   

   


7 Teken

Je weet het vast wel… die kleine stiekeme beestjes, die in de natuur, zonder dat je het in de gaten hebt in je broekspijp kunnen kruipen of op je arm als je op je hurken zit om iets moois op of dichtbij de grond te bekijken.

Ze zijn zo piepklein dat je misschien denkt; ‘ach, die kunnen toch geen kwaad doen.’ Maar jammer genoeg kunnen ze dat wel, dus als je in het bos bent of in een natuurgebied, dan moet je na afloop toch even kijken of er geen teek op je been of arm of misschien nog ergens anders op je lichaam zit.

Als het kriebelt, niet gelijk krabben, maar eerst even iemand laten kijken waar die kriebel vandaan komt. Want van sommige teken kun je ziek worden (de ziekte van Lyme) en dat wil je niet want dat is een heel nare ziekte! 

Als je meer wilt lezen over teken dan kijken jij en/of je ouders maar op : https://www.weekvandeteek.nl/


Kleurplaat
Een teek is niet leuk maar deze kleurplaat wil je (na het uitprinten) vast wel kleuren:  klik dan hier



Terug naar boven >>

   
   
   


8 Knutsels

Egeltjes

Nodig: 
Piepschuim ei
Bruine acrylverf
Kwast
Lijm
Wiebeloogjes
Coctailprikkers


Wist jij dat een echte egel ongeveer 6000 stekels op zijn rug heeft?

Deze geknutselde egels hebben ‘maar’ 200 houten cocktailprikkertjes als stekels, ingeprikt op een half styropor (piepschuim of polystyreen) ei.

Je verft het ei met bruine acrylverf, daarna kan je de stokjes er in rijen inprikken en de oogjes opplakken. Een makkelijk klusje, maar niet voor de allerkleinste kinderen.

Echte egels zijn insecteneters, maar ze eten eigenlijk ook van alles wat ze tegenkomen. Bijvoorbeeld slakjes, wormpjes, kikkers, hagedissen, mollen, jonge muizen, vruchten en paddenstoelen. En het grappige is, als ze 's nachts eten, dan maken ze best veel lawaai! Ze kunnen aardig hard smakken, snuffelen en luid proesten. Ze hebben dus niet echt tafelmanieren! 

Bron: De Knutseljuf Ede

Rechts nog een knutsel-egel voor grotere kinderen. Wel een beetje moeilijk, maar erg leuk en met een beetje hulp gaat dat vast wel lukken! Kijk maar naar het filmpje!




Lenteknutsel

Heb je ook zo’n zin de de lente!? Als het weer wat warmer wordt, het zonnetje wat langer schijnt en al die (langharige) rupsen gaan veranderen in vrolijk fladderende vlinders?

Nog heel even wachten, maar je kunt zelf al macaronivlinders maken. Koop een zakje Farfalle pasta (vlindertjes), geef ze een mooie kleur en plak ze op een stuk stevig papier, daarna kun je dat mooi versieren en opvrolijken. Maak er maar een mooi schilderij van!

Terug naar boven >>

   

   


9 De smaakfabriek

Hoe komt een vis in de supermarkt terecht? In welk drankje zitten de meeste suikerklontjes? En hoe maak je zelf margarine?



Ontdek het in de Smaakwereld! De Smaakwereld is een interactieve klikplaat, met leuke activiteiten over voeding.
Ontdek het op: www.smaakwereld.nl

Filmpje: klik hier

Terug naar boven >>

   
   


10 Uit

Lot uit de Loterij - t/m 24 september 2023

In Lot uit de Loterij zie je dat loterijen in de 16e en 17e eeuw een vorm van crowdfunding avant la lettre waren. Van ramp naar kans. Aanleiding voor een loterij was altijd een ramp. Denk aan een grote brand of een verwoesting door plunderaars. Arm en rijk konden meedoen. En wie houdt er nou niet van de kans om te winnen?

Misschien vervult het de wens voor een beter leven of het verlangen naar iets wat je anders niet zou kunnen kopen. Tegelijk help je het goede doel. In de Nederlanden en Italië ontstonden ongeveer tegelijkertijd loterijen, met zilver als hoofdprijs. Dit waren vaak gebruiksvoorwerpen, van zoutvaten tot zilveren lepels of mooie schalen voor op tafel. In de tentoonstelling ontdek je de bijzondere verhalen van toen, samen met 16e- en 17e-eeuws zilver uit de Nederlanden.

Kinderen kunnen in de Zilverwerkplaats aan de slag of een speurtocht doen. In de Smederij zijn echte smeden aan het werk. Vraag hen het hemd van het lijf!

Nederlands Zilvermuseum

Adres: Kazerneplein 4, 2871 CZ Schoonhoven
Meer info: klik hier


Funky Forest - t/m 31 december 2023

Wandel door het Funky Forest en laat je betoveren door de magie van het digitale bos.

Ontdek de spetterende waterval en ontmoet alle dieren van Funky Forest. Door de digitale technieken ben je ook een onderdeel van het bos.

Water stroomt, bomen groeien en vlinders vliegen. Stap in de ruimte en rond jouw lichaam vormt zich een boom! Tap water uit de waterval en laat de boom groeien.

Raak de boomtakken aan en er groeien bladeren en bloemen uit de knoppen. Bomen die te weinig voeding krijgen, verdorren en sterven uiteindelijk af. Help jij mee om het bos gezond te houden?


Museum Natura Docet


Adres:
Oldenzaalsestraat 39, 7591 GL Denekamp
Meer info: klik hier

Terug naar boven >>

   

   


11 NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

Behalve voor jullie is er ook een natuurnieuwsbrief (NatuurNetNieuws) voor oudere broers en/of zussen en grote mensen zoals bijvoorbeeld jullie ouders, grootouders.

Net zoals jullie gratis abonnee zijn van NNN junior, kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws. Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl
Of via de website het formulier invullen. Klik daarvoor hier.

NatuurNetNieuws komt ook nog eens elke maand uit!
Niet vergeten te vertellen hoor!


Als je vragen hebt over iets wat je in NNNjunior hebt gelezen of iets ander wil weten over de natuur, dan
kun je altijd mailen naar: tiny@groen-natuurlijk.nl  

Terug naar boven >>

   

  


12 Einde

Nog meer leuke uittips in en over de natuur kun je lezen op onze website: www.groen-natuurlijk.nl, kijk maar op de kinderpagina.

Tot de volgende keer!

Tiny van der Meer
Hans Steinfort

Terug naar boven >>