Uitgave:
Samenstelling:
Vormgeving:
Website:
E-mail:


mei/juni 2019
Tiny van der Meer
Hans Steinfort

www.groen-natuurlijk.nl
info@groen-natuurlijk.nl


Inhoud

1. Roeien

2. Schildpadden

3. Fluiten

4. Nesten

5. Weetje

6. Badderende vogels

7. Knutsel

8. Uit

9. NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

 
 

   


1 Koen - Roeien

‘Hé Teun’, zegt Koen, ‘zullen we vandaag gaan roeien!?’ Teun vindt het een prima plan! Even later fietsen ze naar de Vlietlanden. In mei broeden er al veel meerkoeten en ganzen, soms ook een fuut. Vanaf het fietspad kun je dat niet goed zien, maar in een roeibootje vaar je er vlak langs.

Koen heeft al vaak met opa in een roeiboot gezeten, dus hij weet dat ze stil moeten zijn en voorzichtig moeten roeien, zodat de broedende vogels niet schrikken. Al gauw zien ze een gans met wel heeeel veel jonkies. Even tellen.... 18!! Deze nijlgans heeft een crèche en past op de kinderen van andere nijlganzen.

Even verderop heeft een meerkoet een prachtig plekje gevonden voor haar nest tussen het hoge riet en zien ze een fuut met een verrassing onder haar vleugels! Er broedt een Grauwe gans op het vlietland, waar ook een kievit op zoek is naar een plekje om haar eieren te leggen.

Maar dan opeens zien ze wel een heel bijzonder dier! Op een balk langs het vlietland ligt een roodwangschildpad te zonnen! Als ze iets dichterbij komen duikt hij snel onder water.  Teun en Koen weten dat die schildpad is losgelaten door mensen die het beestje, dat nu een beest is geworden, niet meer willen verzorgen.

Arme schildpad. Ze hebben heel veel gezien vanmiddag, maar over de schildpad raken ze niet uitgepraat. Van dat roeien hebben ze trek gekregen! Als ze thuis komen lusten ze wel iets lekkers. ‘Kopje soep?’ vraagt Koens moeder. Koen en Teun kijken elkaar aan. ‘Mmmm... lekker mam’, zegt Koen, ‘als het maar geen schildpadsoep is!’

Terug naar boven >>

   

   


2 Schildpadden

Je weet vast wel hoe een schildpad er ongeveer uitziet. Ze hebben een buikschild (onderste schild) en een pantser (bovenste schild) die tussen hun voor- en achterpoten met elkaar zijn verbonden. Daarin kan de schildpad zich terugtrekken als hij zich bedreigd voelt door een roofdier.

Schildpadden hebben geen tanden, maar harde, scherpe kaakranden waar ze flink mee kunnen bijten! Het zijn koudbloedige dieren, die graag zonnebaden om warm (genoeg) te blijven.

Afbeeldingen van deze drie schildpadden die je soms ziet in sloten en vijvers.

Mensen denken niet zo goed na als ze een waterschildpadje van een paar centimeter kopen. Ze zien er wel lief uit, maar het zijn geen dieren om mee te knuffelen en als ze groot zijn en ook nog beginnen te bijten, is het over met de dierenliefde en wordt zo’n schildpad soms buiten in een sloot losgelaten. Vaak denken die mensen dat schildpadjes hier 'in het wild' kunnen overleven. Maar dat klopt niet. En het mag ook niet! Vanaf 2016 geldt er in de gehele Europese Unie een verbod op het houden, kweken, importeren en exporteren van enkele soorten schildpadden, zoals de hier veel te koop aangeboden Roodwang, Geelbuik- en Geelwangschildpad.

Een grappig liedje over een wedstrijdje tussen een schildpad en een haas. Wie is er sneller?  Klik hier

Terug naar boven >>
 

   


3 Fluiten

Ken je het spreekwoord: ‘Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is’? Als je goed luistert kun je horen welke vogel er fluit, maar ohhhh.... wat is dat moeilijk! Handig als je het vogeltje dat zingt, ook ziet. Dan leer je het beste welk liedje bij welke vogel hoort. Maar dan nog...
Iedere vogel maakt geluid om contact te maken met soortgenoten.

Eenden snateren en ooievaars klepperen met hun snavels. Sommige vogels imiteren de geluiden van andere vogels. Sommige spreeuwen op het station doen het fluitje van de conducteur en zelfs ringtones na.

Download een vogelringtone
Laat eens een romantisch zingende merel, een opgewonden winterkoninkje of een roffelende specht klinken als je wordt gebeld. Vogelgeluiden zijn gratis te downloaden voor Android: klik hier

Terug naar boven >>
 

   


4 Nesten

Niet alleen aan het zingen kun je horen of zien welke vogel dat doet, maar je kunt een vogel ook herkennen aan zijn nest. Sommige vogels maken een heel slordig nest. Hup, even een paar takjes op elkaar en klaar is kees..., maar zulke nesten zijn niet stevig en als het stormt, waait het met eitjes en al uit de boom. Zo’n slordevos is de tortelduif.Nee, dan kan hij wel eens een voorbeeld nemen aan een staartmeesje of een zanglijster. Er zijn vogels die hun nestje heel goed verstoppen in een dichte, liefst nog stekelige struik, zodat de katten of andere rovers er niet bij kunnen.                                                      

Sommige vogels bouwen hun nest onder een dakgoot of in een boerenschuur, zoals de huiszwaluw en de boerenzwaluw. Die metselen hun nest met natte klei. Knap hoor! De nesten van watervogels, zoals eenden, meerkoeten, waterhoentjes, kokmeeuwen, futen en visdiefjes liggen open en bloot, maar ze zitten vaak wel op een plekje waar je niet zo gemakkelijk dichtbij kan komen.De visdiefjes broeden vaak op een eilandje dat door mensen is gemaakt van surfplanken. Wel gezellig zo met z’n allen, al maken ze ook wel eens ruzie om een mooi plekje. Vooral als er ook kokmeeuwen op datzelfde plekje willen broeden.


Maar weet je wie het mooiste nest had vorig jaar? Een meerkoet! Want die zat in een krans van dotterbloemen! Al was ze niet zo handig, want ze had het nest gebouwd langs de rand van een vijver waar heel gemakkelijk honden bij konden komen.

Dus wel mooi maar ook een beetje dom.

Terug naar boven >>   

   


5 Weetje

In de drie weken dat een koolmezenpaar hun jongen voert, voorzien ze hun kuikens van wel 8000 rupsen en andere insecten! Als dat geen hard werken is!

Een paar leuke sites over insecten zijn:
www.kinderpleinen.nl  en www.encyclopedoe.nl  (zoeken op insecten)

Terug naar boven >>

   

   


6 Badderende vogels

Jij vindt het misschien niet zo leuk als er een vreemde naar je komt kijken als je aan het badderen bent, maar vogels trekken zich daar niets van aan. Vogels vinden het heerlijk om in het water te spatteren en lijken dan soms bijna een draaitol.

Als ze klaar zijn en hun veren goed nat, dan gaan ze ‘toilet maken’, iets dat eigenlijk voornamelijk door vogels wordt gedaan.

Ze gaan al hun veertjes vet maken met vet uit de stuitklier. Die vette veren vormen een isolerend laagje waardoor de vogel lekker warm en droog blijft. Na het invetten herschikken ze voorzichtig al hun veertjes tot de volgende spetterwasbeurt.

Terug naar boven >>

 

   

   


7 Knutsel

Het is lente en veel bomen staan in bloei. Voor deze vrolijke boom heb je niet zo veel nodig. Een groot vel wit papier, verf, een kwastje, lijm en fantasie.

Teken op het grote vel papier een boom met wijde takken, zodat er ruimte genoeg is om de ‘bloesem’ op te hangen / plakken. Als je het moeilijk vindt om een boom te tekenen dan is er vast wel iemand die dat voor je wil doen.De bloesem is gemaakt van pasta. Je kunt er Francesine of Farfalle (vlindertjes) voor gebruiken. Er is pasta die Spighe heet en op boomblaadjes lijkt.
Verf ze in mooie kleuren, goed laten drogen en dan je boom versieren!        

 

 
Als je toch bezig bent met pasta, dan kun je een leuke slak maken met Conchiglioni, dat is een hele grote schelpvormige pasta. Cocciolette is iets kleiner, dus dan zijn je slakjes ook iets kleiner...

Maak van klei een lang lijfje en druk de geverfde schepjes er stevig op (en een beetje in)
oogjes kun je plakken van wiebeloogjes of je steekt schroefoogjes (of iets wat er op lijkt) in de klei.

Terug naar boven >>   

   


8 Uit

Blotevoetenpad Gouwe Voeten

Op blote voeten het warme zand tussen je tenen voelen en af en toe een stukje de zee in voor verkoeling.
Wandelen op het strand is heerlijk. Maar je kunt dat ook beleven op blotevoetenpaden die zijn aangelegd.
Dit zijn speciale paden door bossen, grasvelden, modderpoelen en beekjes waar je lekker met blote voeten over heen kunt lopen.

De verschillende ondergronden zoals stenen, gras, boomsnippers en water, zorgen voor een voetmassage. Gezond! Heb je altijd al willen weten hoe het voelt om op blote voeten in de vrije natuur rond te lopen?
Kies dan een van blotevoetenpaden die worden genoemd in de volgende link: klik hier

 


Vaderdag in de Drentsche Aa

Met je vader naar de Drentsche Aa: vier samen Vaderdag in Nationaal Park Drentsche Aa en ontdek wat er allemaal in de beek leeft. Met een waadpak aan en een schepnet in je hand probeer je samen vissen en andere waterbeestjes te vangen.

Misschien wel een brempje of kleine snoek! Eenmaal in je schepnet kun je ze goed bekijken. Er leven ook zeldzame vissoorten in de Drentsche Aa, dus wie weet wat je deze ochtend vangt. Na afloop laat je ze natuurlijk vrij.
Aanmelden en meer info: klik hier


Historyland

Maak een reis door de tijd van de prehistorie tot en met de tweede wereldoorlog. In het dinopark staan enorme replica’s van dinosaurussen, zoals de Tyrannosaurus Rex, de Triceratops, de Velociraptor, de Brachiosaurus en vele anderen.

Reis terug naar het pleistocene tijdperk toen het nog echt heel koud was. De tijd van de mammoet, de sabeltandtijger en wolharige neushoorn. Bekijk welke gereedschappen er door de mensen in de steentijd werden gebruikt. Ga naar het goudzoekersdorp en ga goudzoeken, leuk met zo’n zeef en water. Glinstert daar wat?

Beleef de Tweede Wereldoorlog
De tentoonstelling 1940-1945 toont allerlei militaire uniformen, gebruiksvoorwerpen, een bijzondere parachute, bonnenboekjes en persoonsbewijzen uit de Tweede Wereldoorlog. In een bunker ervaar je hoe angstaanjagend een bombardement klinkt. Er is ook een oorlogsveld met oorlogsvliegtuigen, zoals een MIG21 straaljager.

Adres: Historyland, Ravenseweg 11c, 3223 LM Hellevoetsluis
Meer info: klik hier

Historyland is van woensdag t/m zondag open


Hortus Haren

De Hortus is gaaf! Je kunt in de Chinese tuin via een geheim paadje achter de waterval langs lopen. De rotstuin is voor de berggeiten onder jullie, in de Keltische tuin kun je je geboorteboom opzoeken.

In de bijenstal met het nieuwe plantjesdak kom je van alles te weten over de bijen. En er zijn natuurlijke speelplekken zoals de mini glijbaan bij de Engelse tuin, de zandbak bij de Floriade tuinen en het grasveld bij het elfentheater bij de Keltische tuin.

Er zijn leuke speurkaarten waarmee je de verborgen verhalen van de Chinese tuin en de Keltische tuin te weten komt. En dat kruiden veel meer zijn dan alleen een mooie plant, blijkt wel als je de dokters speurkaart hebt gelopen. Ook zijn er regelmatig nieuwe speurtochten in de tuinen waarbij je toffe dingen over de natuur hoort. De speurtochten zijn gratis en bij de receptie te verkrijgen. Met de Hortus Chat kun je zelfs praten met de bomen! Deze Hortus Chat kun je gratis downloaden via de appstore.
De knapzak route kan van april t/m oktober worden gelopen tegen een kleine bijdrage.

Adres: Hortus Haren, Kerklaan 34, 9751 NN Haren
Meer info: klik hier


Leven in het heelal

Onderdeel van de verdieping Elementa
In de nieuwe tentoonstelling 'Leven in het heelal' ga je mee op ontdekkingsreis naar de verste uithoeken van het heelal.

Via miljarden jaren oude sterren naar planeten waar wel of geen leven mogelijk is. Maar je ontdekt ook waar jij vandaan komt. Want jij bestaat uit dezelfde kleine deeltjes als die van verre sterren en planeten. Leg je handen op een echte meteoriet! Deze bijzondere ruimtesteen is 4,6 miljard jaar oud. De meteoriet weegt 47 kilo, is in 1958 gevonden in Nantan (China) en bestaat voornamelijk uit ijzer. Deze ruimtesteen is vast het oudste wat je ooit aanraakt!

Meer bekijken? Klik hier

Adres: NEMO Science Museum, Oosterdok 2, 1011 VX  Amsterdam
Meer info: klik hier

Terug naar boven >>

   

   


9 NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

Behalve voor jullie is er ook een nieuwsbrief (NatuurNetNieuws) voor grote mensen zoals bijvoorbeeld jullie ouders of oudere broers en/of zussen.

Net zoals jullie gratis abonnee zijn van NNNjunior, kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws. Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl

NatuurNetNieuws komt ook nog eens elke maand uit! Niet vergeten te vertellen hoor!

Terug naar boven >>

   

   


Einde

Nog meer leuke dingen in en over de natuur kun je lezen op www.groen-natuurlijk.nl, kijk daar dan maar op de kinderpagina.

Tot de volgende keer!

Tiny van der Meer
Hans Steinfort

Terug naar boven >>