Uitgave:
Samenstelling:
Vormgeving:
Website:
E-mail:

mei/juni 2020
Tiny van der Meer
Hans Steinfort
www.groen-natuurlijk.nl
info@groen-natuurlijk.nl


Inhoud1. Koen-Sluipen
2. Buizerd
3. Spel en boek
4. Natuuropdrachten
5. Vrolijke bomen

6. Uit
7. NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar


 
 

   


1 Koen - Sluipen

Door het coronavirus zijn de scholen dicht. Koen ziet z’n vrienden en klasgenoten bijna niet. Hij is blij dat hij in een dorp woont met weilanden en sloten, dus er is altijd wel iets te doen en te ontdekken. Koen heeft van opa gehoord dat een buizerd bezig is met het bouwen van een nest. Dat wil hij wel eens zien!

Op weg er naar toe loopt hij langs een weiland en ziet opeens vier hazen als een dolle achter elkaar aan rennen! Holderdebolder buitelen ze over elkaar heen en rennen dan weer als een haas achter elkaar aan. Ze hebben Koen niet eens in de gaten. Even later zit één van de vier even uit te blazen. Zelfs zijn tong steekt uit zijn bek! Of zou hij die uitsteken naar de andere hazen: ‘Lekker puh! Jullie hebben me niet te pakken gekregen!’

Hij kijkt ook nog even in de grote knotwilg waarin al een hele tijd een wilde eend zit te broeden. Leeg! Hij kijkt in de sloot. Ja hoor...daar zwemt moeder eend met elf kleine bolletjes!

Eindelijk is hij bij de boom met het nest. Maar hoe komt hij daar dichtbij!? Dat gaat helemaal niet meevallen! De boom staat ver weg, een beetje verborgen tussen andere bomen en hoge struiken. Dan ziet hij opeens een heel smal, bijna onzichtbaar paadje. Zo’n echt sluippaadje... spannend! Het is bijna dichtgegroeid, hoe verder hij loopt hoe smaller het wordt. Het fluitenkruid is zo hoog dat Koen er niet eens meer bovenuit komt. Hij moet diep bukken voor een laaghangende tak. Het paadje is bijna niet meer te zien. Maar dan eindelijk.. Ja hoor! Als hij omhoog kijkt, ziet hij het nest! Maar geen buizerd. Zou het nest nog niet helemaal klaar zijn of zit de buizerd er heel stilletjes op te broeden?

Vanaf nu gaat hij het nest heel goed in de gaten houden. En het paadje, dat houdt hij lekker voor iedereen geheim!

Terug naar boven >>

   

   


2 Buizerd

‘Miauw, miauw’ klinkt het hoog in de lucht... Weet jij welke vogel er miauwt als een kat? Dat is de buizerd. Kijk maar eens omhoog. Grote kans dat je een paar roofvogels ziet zweven op de warme luchtstromen. Thermieken heet dat. Het is een mooi gezicht en ze kunnen dat uren volhouden. Kijk als je dit geluid hoort goed om je heen: zit hij op een tak, op een paal of zweeft hij door de lucht?

Al zwevend speurt hij met zijn felle ogen de grond af. Als hij iets eetbaars ziet, zakt hij langzaam naar beneden en laat zich dan op zijn prooi vallen. Een buizerd zit vaak op een paaltje of hek, ook zo speurt hij het landschap af naar prooien. Hij lust graag kleine zoogdieren zoals veldmuizen, konijnen, jonge vogels en mollen. Maar ook slakken, regenwormen, insecten, kikkers en hagedissen gaan er wel in. Vaak worden buizerds langs autowegen gezien, want ze eten ook de resten van doodgereden dieren.
Het haar en de botjes van de prooi die niet verteren kotst hij, verpakt in een braakbal, weer uit.  Je kan de buizerd herkennen aan zijn brede vleugels, korte hals en brede waaiervormige staart. Met zijn vleugels wijd kan hij bijna anderhalve meter zijn. Niet alle buizerds zien er hetzelfde uit. De een is bruin met kleine witte vlekken, de ander zwart of bijna wit.

Een boswachter liet mij een keer een klauw van een buizerd zien, die bewaarde hij in een speciaal kistje met allemaal voorwerpen die hij in de natuur had gevonden. Deze klauw was door het bewaren bruin geworden, maar een levende buizerd heeft knalgele poten. Zoek je wel eens naar veren van vogels? Let maar goed op als je er een ziet liggen. Soms is het een veer van een buizerd, die ziet er zo uit.  Een buizerd is meestal tussen de 51 en 56 centimeter groot en kan in de natuur wel 26 jaar worden.

Een buizerdpaar blijft meestal levenslang bij elkaar. Ze broeden in loofbomen en lariksen. Ze bouwen hun nest van dode takken hoog in een boom, die minimaal 8 tot 30 meter hoog moet zijn.

Soms gebruiken ze oude nesten van andere buizerds of kraaien en knappen dat op of maken het groter met extra takken. Het nest van een buizerd wordt een ‘horst’ genoemd. Het vrouwtje legt 2 tot 4 witachtige eieren met bruine vlekken, die in ongeveer 30 dagen worden uitgebroed. De jonkies blijven nog zes à zeven weken in het nest.

Het gaat goed met de buizerd in Nederland, er zijn inmiddels zo’n 10.000 broedparen. En daarmee is het de meest voorkomende roofvogel van Nederland.

Terug naar boven >>
 

   


3 Spel en boek

De Geluksvogels
Dit is een spel voor kleine en grote gelukzoekers. Geen gewoon gezelschapsspel dat je af en toe uit de kast haalt en in 1 keer uitspeelt. Het is een 'ervaringsspel' waarbij de spelers samen bouwen aan geluk. Kinderen en volwassenen spelen het samen. Je kunt het spel onafhankelijk van het boek spelen, maar het boek biedt wel een meerwaarde.

Doel van het spel
Samen praten over geluk en stappen zetten om gelukkiger te worden. Daarvoor wordt een zo groot mogelijk warm nest gebouwd door de geluksopdrachten uit te voeren. Bij elke goed uitgevoerde opdracht mag je een stukje van het nest kleuren. Zo kun je het spel meerdere keren (ook jaren later) of in andere groepen spelen. Download hier en print een extra inkleurbaar spelbord.

Meer info: klik hier


Recensie van Hanneke:

Laatst kregen we een heel leuk cadeau: ‘De Geluksvogels’. Ik was bij het zien van de illustraties op de doos al verkocht. De rest van het gezin moest nog even aan het idee wennen. Maar inmiddels spelen we het spel (dat niet echt een spel is) een aantal dagen en het zorgt voor hele leuke momenten. Elke dag pakken we alle vijf een kaartje van een van de stapels.

Daar staat een opdrachtje op. Als het opdrachtje af is, kleuren we een stukje van het grote vogelnest in, dat doen we tot het hele nest een kleurrijk geheel is geworden.
Feit is: we hebben lol samen. We leren elkaar beter kennen. We leren om ons lekker vrij en vertrouwd te voelen bij elkaar. Een van de opdrachtjes: we mochten vijf dingen in en om het huis fotograferen of tekenen waar we blij van worden. Die deelden we met elkaar, en het is écht heel grappig om te zien welke spullen en plekken door wie gewaardeerd worden, en vooral waarom!

Terug naar boven >> 

   


4 Natuuropdrachten

Als je niet zo goed weet wat je allemaal thuis (het liefst buiten) moet doen in deze corona-tijd van: ‘Ik hoef niet naar school, maar moet wel huiswerk maken en ‘s middags heb ik niks te doen’, dan kun je kijken op deze leuke site. Er staan meer dan 100 natuuropdrachten op. Genoeg te kiezen dus!

Kijk hier maar eens

Ik noem er een paar. Vind je ze niet leuk, dan kies je gewoon iets anders.

Bomen in hun blootje
Kijk eens naar winter / lentebomen. Je kunt vooral bij kale bomen ontdekken dat geen twee bomen hetzelfde zijn, maar als er blaadjes aan de bomen zitten lukt dat ook vast wel!
Metamorfose
In de lente worden beestjes geboren die soms helemaal niet op hun ouders lijken. Ontdek van welke insecten je de larve of nimf gevonden hebt. Dit vreemde stekelige beestje heb ik al voor je opgezocht. Het is de larve van een lieveheersbeestje. Dat had je niet gedacht he!?    

 
Gelukshanger uit de natuur

Een gelukshanger wordt ook wel talisman genoemd en brengt de drager geluk. Zoek een paar mooie blaadjes met een steeltje uit, maar verzamel ook allerlei andere dingen die je leuk vindt om te gebruiken voor je hanger: besjes, veertjes of andere kleine voorwerpen (met steeltje) om een mooie hanger van te maken. Draai een koortje stevig om de steeltjes heen, zodat het als een bundeltje bij elkaar blijft. Met een lang touw kun je er een ketting van maken, met een kort touwtje een gelukshanger.

 


Fantasiedier
Ga eens met je vriendje, vriendinnetje, broer of zusje naar buiten en neem een loep, verrekijker, pen en papier mee. In sprookjes komen soms fantasiedieren voor. Misschien droom je zelf ook wel eens over zo’n dier dat niet echt bestaat. Ze zien er heel anders uit dan echte dieren. Stel je voor dat je buiten opeens een konijn ziet huppelen met acht poten en een gewei op z’n kop of een eend met oren en een lange staart. Bekijk de verschillende dieren die je tegenkomt heel goed. Hoe zien ze er uit? Schrijf bij elk dier dat je ziet op wat jou het meeste aan zo’n dier opvalt... Heeft hij lange oren, grote tanden, een krul in z’n staart of ogen op steeltjes? Weer thuis maken jullie een tekening van een dier, waar je allerlei stukjes gebruikt van de dieren die je buiten hebt gezien en om het nog moeilijker te maken teken je er iets geks bij dat je zelf hebt bedacht. Dan wordt het écht een fantasiedier.

Verzin voor je getekende fantasiedier een grappige, gekke naam en laat de ander bij het zien van jouw tekening raden, welke dieren je allemaal hebt gezien en wat jij er zelf hebt bij gefantaseerd.

Terug naar boven >>


   

   


5 Vrolijke bomen

Als deze NNN junior uitkomt, heb je al meivakantie en als die voorbij is, mag je op 11 mei of iets later weer naar school! Dat zal best wel weer even wennen zijn. Wel fijn als je je klasgenootjes weer ziet en de meester of juf.

Als je het nu soms nog even niet zo leuk vindt, kijk dan eens naar de bomen... Als ik wandel, zie ik vaak heel vrolijke bomen :-)
Ze lachen of dansen met elkaar. Zie jij ze ook?  En word je er net zo vrolijk van als ik?

Terug naar boven >>

   

   


6 Uit

De Blauwe Verbinding
 
De Blauwe Verbinding (klik hier) is een 15 kilometer lange waterverbinding tussen het Zuiderpark in Rotterdam en het Buijtenland van Rhoon. Geschikt voor kano’s, kleine roeiboten en fluisterboten. Een leuke manier om het gebied vanaf het water te verkennen. Foto Eric Fecken

Het Buijtenland van Rhoon is ook goed met de fiets te verkennen. Bijvoorbeeld door de knoopuntroute 'rondje Albrandswaard' (28 km)
te nemen. Klik hier voor meer info.
Via de prijswinnende wandel- en fietsbrug van de Groene Verbinding ben je er zo!
Meer weten? Kijk dan op de webpagina van het Buijtenland van Rhoon wat er allemaal te doen is.

Veel musea zijn gesloten, maar soms kun je een museum bezoeken vanuit je eigen huis.


Zuiderzeemuseum

Ook nu het museum tijdelijk gesloten is, is er genoeg te beleven voor jong en oud. Ontdek online de bijzondere verhalen en collectiestukken. En voor de kinderen is er van alles te speuren en te doen!

Cultuurvloggers Roos & Hannah nemen je mee op een online rondleiding door het buitenmuseum. Ontdek de 'leugens' die er soms ook verteld worden en méér. De Zuiderzee is immers een zee vol verhalen.
Het Zuiderzeemuseum staat op de negende plaats in de top 10 van leerzame attracties, die men het liefst wil bezoeken.

Het museum is nog tot en met 19 mei gesloten, maar ontdek ondertussen van alles vanuit huis!
Meer info: klik hier en/of hier


Anton Pieck Museum quiz

Door het invullen van deze quiz, maak je kans om zo’n mooie puzzel te winnen. Zolang het museum gesloten is wordt elke maandag 1 puzzel verloot onder de goede inzendingen.

Meer info
: klik hier  


Muiderslot

Dat het Muiderslot wegens de coronacrisis gesloten is, betekent níét dat er niets te doen is. Ontdek het kasteel vanuit je eigen thuis quarantaine.

Dat kan door ons te volgen op Instagram en Facebook. Wij delen regelmatig filmpjes, foto’s van de tuinen in lentetooi, recepten, gedichten, doe-opdrachten, uitleg over museumstukken en nog veel meer. Ook bieden we thuisonderwijs aan in het Muiderslot thema.

Doe-opdrachten

Elke week plaatsen wij een opdracht. Zo kan je een tijdreis maken door de geschiedenis van het Muiderslot.

En zo ben je helemaal voorbereid om ons te komen bezoeken als straks de poorten weer opengaan! Wij blijven wekelijks opdrachten plaatsen zolang de corona-quarantaine duurt. Check daarom wekelijks even wat voor nieuwe opdracht er beschikbaar is.

Meer info: klik hier


En als je iets heel anders wilt doen, dan kun je dit ook eens proberen:

De escaperoom voor thuis. Klik hier


Terug naar boven >>

   

   


7 NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

Behalve voor jullie is er ook een nieuwsbrief (NatuurNetNieuws) voor grote mensen zoals bijvoorbeeld jullie ouders of oudere broers en/of zussen.

Net zoals jullie gratis abonnee zijn van NNNjunior, kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws. Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl


NatuurNetNieuws komt ook nog eens elke maand uit! Niet vergeten te vertellen hoor!

Terug naar boven >>

   

   


Einde

Nog meer leuke uittips in en over de natuur kun je lezen op www.groen-natuurlijk.nl, kijk maar op de kinderpagina.

Tot de volgende keer!

Tiny van der Meer
Hans Steinfort

Terug naar boven >>