Uitgave:
Samenstelling
Vormgeving:
Website:
E-mail:

mei/juni 2021
Tiny van der Meer
Hans Steinfort
www.groen-natuurlijk.nl
info@groen-natuurlijk.nl


Inhoud

1. Koen-klimmen
2. Snavels en eten
3. 'Gekke' bomen
4. Teken vallen niet uit bomen

5. Stokpaardjes
6. Knutsel - stokpaardje

7. Stokstaartje

8. Uit
9. Natuurnetnieuws vanaf 12 jaar










 
 

   


1 Koen - klimmen

Weet je nog...? Vorige keer zagen Koen en Teun op weg naar de polder een boomhut, een heel oude, beetje gammele boomhut. Stiekem gingen ze even naar binnen. Ze vonden het  geweldig. Zo’n geheime plek in een boom.

Nu, in de meivakantie logeert Koen weer bij Teun en dan struinen ze altijd in het bos. Ze beleven meestal wel iets spannend of bijzonders. Ook nu sluipen ze als verspieders tussen de bomen. Dan pakt Koen Teun bij zijn shirt. Teun! Kijk nou! Ze staan voor een hoge boom, een gigantisch hoge boom!
Helemaal bovenin schemert iets tussen de takken...

Maar ze zien nog iets. In die boom is een trap gemaakt, een ontzettend lange trap! Een trap die verdwijnt tussen de bladeren. Hun mond valt open van verbazing. Het zal toch niet waar zijn!? Is dat ook een boomhut? Maar wat hoog! Ze zien treden, heel veel treden. Zullen we? Ze kijken om zich heen... niemand te zien. Langs de trap zijn touwen gespannen. Voorzichtig beginnen ze aan de lange klim. Hoger en hoger gaan ze. Niet omkijken! Ze zien dat ze met de touwen, de onderste trap omhoog kunnen trekken... Nee, dat doen ze niet, maar wat gaaf, want als ze die omhoog zouden hijsen, kan niemand hen volgen. Ze komen na al die treden op een platform. Daar hangen touwen, waarmee ze zich verder naar boven kunnen trekken, maar ze vinden het nu wel een beetje eng worden en gaan snel naar beneden. Dan ziet Koen halverwege een holte in de boom.

Opeens steekt er een kopje uit het gat. Koen ziet eerst een scherpe snavel en dan een paar grote ogen. Een grote bonte specht! Dat is schrikken voor allebei! De specht gaat er vliegensvlug vandoor!

Gauw wegwezen maar, want wie weet heeft ze wel een nest. In elk geval hebben ze thuis weer genoeg te vertellen en misschien mogen ze nog een keer terug, maar dan wel met de sterke vader van Teun, wie weet kan die de trap wel ophijsen...


Terug naar boven >>



   

   


2 Snavels en eten

Vogels zijn bijna de hele dag bezig met het zoeken naar voedsel, zeker als ze een nestje met jongen hebben! Maar iedere vogel doet het op z’n eigen manier en ze eten ook niet allemaal hetzelfde. Vogels die met hun snavels eten uit de grond trekken zoals een merel en een zanglijster, gebruiken de zenuwen om trillingen te voelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een worm voelen bewegen.

Een zanglijster lust ook graag slakken. Hij pakt het slakkenhuis stevig in zijn snavel en slaat er hard mee op de tuintegels of tegen een steen, zodat het breekt. Als er veel van die slakkenhuisjes bij elkaar liggen noem je dat een smidse.

Een appelvink heeft een sterke dikke snavel waarmee hij gemakkelijk zaden kraakt. En een specht kan met zijn sterke snavel lekker roffelen tegen een boomstam om een nestholte uit te hakken of insecten tussen de schors uit te peuteren.

Vogelsnavels bestaan uit keratine, het hoornachtige materiaal waar ook onze nagels en haren uit bestaan. Als we die knippen voelen we er niets van, maar dat mag je nooit bij snavels doen! Bij kippen deden ze het jaren geleden wel, maar dat is al heel lang verboden. Vogelsnavels zijn heel gevoelig. Ze zijn bezaaid met gevoelige tastzenuwen.

Dat komt vogels goed van pas bij het voedsel zoeken en het onderhouden van hun verenkleed.

Terug naar boven >>




 

   


3
'Gekke' bomen

In de natuur zie je soms hele gekke bomen. Dat komt omdat bomen erg goed zijn in het aanpas-sen aan de omstandighe-den. Bomen die veel wind vangen groeien soms krom.

Uit hele scheve bomen groeien vaak takken kaarsrecht omhoog. Af en toe moet een boom zich letterlijk in allerlei bochten wringen om licht te krijgen.

Als er na een storm een dikke tak afbreekt zal de boom zijn best doen de wond zo snel mogelijk te laten dichtgroeien. Alles wat gebeurt in het leven van een boom, laat sporen na.

Ga maar eens op zoek naar gekke of bijzondere bomen. Kun je bedenken wat er allemaal gebeurd is in het leven van de boom, waardoor hij deze vorm heeft gekregen?

En natuurlijk zijn bomen ook altijd erg leuk om in te klimmen!


Bron: NatuurWijs

Terug naar boven >>




 

   


4 Teken vallen niet uit bomen

Als je vaak in de natuur speelt, heb je kans dat je door een teek wordt gebeten. Die teken zijn SUPERklein. Je hoeft niet direct heel bang te worden, want spelen in de natuur is geweldig, maar als het warmer wordt, is het handig als jij met hulp van je ouders na het spelen even goed nakijkt of er niet ergens zo’n stiekeme teek op je armen, benen of in je nek zit. Van maart t/m oktober, maar vooral in juni en juli, worden mensen het meest gebeten.

Veel mensen denken nog steeds dat teken in bomen zitten, maar teken zitten vooral in afgevallen bladeren in het bos, in de hei, in het gras en laag in de (bosbessen)struiken.

In het fimpje van Topdoks zie je hoe je de ziekte van Lyme kunt herkennen. Naast de bekende rode kring kun je ook een rode vlek krijgen.
Tenslotte wordt uitgelegd hoe je jezelf kunt controleren op een tekenbeet en hoe je hem kunt verwijderen. Door de grappige manier waarop je alle informatie te zien krijgt, zoals met tekenfilmpjes, is het voor jullie maar ook voor je ouders of verzorgers leuk om te bekijken.

Klik hier voor het filmpje.

Terug naar boven >>


   

   


5 Stokpaardjes

Iemand zit op zijn ‘stokpaardje’ als hij eindeloos doorpraat over zijn favoriete onderwerp. Heb jij een stokpaardje?

Deze uitdrukking is ontstaan doordat kinderen vroeger (maar dus ook nu!) speelden met hun stokpaard: een nagemaakt paardenhoofd op een lange stok.

Wat is er nou leuker dan een echte pony verzorgen bij de boer in de buurt!
En dat mogen deze twee meiden, maar met hun stokpaard hebben ze ook veel plezier!


Wil je ook een stokpaard, dan kun je er zelf een maken.

Terug naar boven >>



   

   


6 Knutsel - Stokpaardje

Dit stokpaard is een uitvoering uit ‘Het leuke vakantieboek met anti-verveeltips voor elke dag van de vakantie’, geschreven door Lobke Gielkens.

Wat heb je nodig?

- een wollen sok
- kussenvulling
- een stuk bezemsteel
- een bolletje (grijze of zwarte) wol
- restjes wit en zwart vilt
- een haakpen
- naaigerei
- twee ijzeren ringen
(bijvoorbeeld van sleutelhangers)

1 - Vul de sok met kussenvulling (dat mag echt heel stevig gevuld en strak zitten, anders kun je het paardenhoofd geen mooie vorm geven).

2 - Knip stukjes wol van 30 cm. Haak deze vanaf de hiel tot de opening in de sok. Zo maak je de manen van het paard.

3 - Voor zijn ogen knip je uit het vilt 2 witte rondjes en 2 (iets kleinere) zwarte rondjes. Naai deze met een kruisje op het hoofd van het paard, je kunt ze ook plakken met secondenlijm.

4 - Knip ook de oren (kijk maar naar het voorbeeeld) uit het witte en zwarte vilt.

5 - Zijn mond naai je met een lange stevige draad door de tenen van de sok. Net als de neusgaten.

6 - Draai een leuke kleur wol rond zijn snuit om het halster te maken. Haal de draad vervolgens door de twee ringetjes en naai deze vast, zodat ook de halster vast zit.

7 - Bindt het paardenhoofd stevig vast rond de bezemsteel.

Klaar! Galopperen maar!

Je kunt natuurlijk ook een stokslang of fantasiestokdier maken van takken die je in de natuur vindt.
Kijk maar eens naar de voorbeelden op de foto.

En wat rijmt er op stokpaardje... stokstaartje, dus daar vertel ik ook iets over.

Terug naar boven >>


   

   


7 Stokstaartje

Heb je wel eens stokstaartjes gezien in de dierentuin? Ze zien er grappig uit omdat ze vaak zo parmantig rechtop staan. Ze staan dan op hun achterpoten, steunen op hun staart en houden de omgeving goed in de gaten!

Stokstaartjes kunnen lichtbruin, grijs of zilvergrijs zijn. Ze hebben donkere strepen. Hun ogen lijken, door de donkere randen eromheen, veel groter dan ze in het echt zijn omdat de vacht rondom hun ogen donker is. Net of ze een zonnebril op hebben. Ze zijn 25–35 cm groot en hun staart is 18–25 cm lang. Ze wegen tussen de 500 gram en 1 kilogram en worden ongeveer 10 jaar oud.

In het wild leven ze in zuidelijk Afrika, vooral op de droge open vlakten. Stokstaartjes hebben gespierde poten met lange, scherpe nagels. Ze leven onder de grond in lange gangenstelsels. Ze gebruiken graag holen van grondeekhoorns en bouwen de gangen uit tot ze een oppervlakte van 15 km omvatten.

Een stokstaartje krijgt meestal drie jongen per worp in de maanden augustus tot maart. In deze periode is in de natuur, waar het stokstaartje vandaan komt, het meeste voedsel te vinden. Stokstaarten eten insecten, planten, eieren, kleine zoogdieren, reptielen en vogels.

Stokstaartjes zijn overdag heel actief. Ze leven in open gebieden in groepen van wel 30 dieren. Handig, want zo kunnen ze met z’n allen het gevaar van roofdieren ‘te lijf’ gaan. Er staat altijd een stokstaart op de uitkijk, die de rest van de groep waarschuwt wanneer er gevaar dreigt.

Er zijn verschillende alarmsignalen: een fluitend geluid, dat 'opgepast' betekent, en een blaffend geluid, waarna de waarschuwer en de rest van de groep moeten rennen voor hun leven. Meestal vlucht de hele groep dan direct het hol in. Lukt dat niet, dan maken ze zich zo groot mogelijk en proberen de vijand af te schrikken door te spugen en te bijten. Een groep stokstaarten kan zo zelfs slangen verjagen. Eigenlijk zijn die kleine stokstaarten dus heel dappere dieren!

Wist je dat:

- stokstaartjes graag schorpioenen en gifslangen lusten.
Door hun razendsnelle reactievermogen kunnen ze de giftanden bijna altijd ontwijken.
- een stokstaartje zijn eigen gewicht aan zand kan uitgraven in 10 seconden.
- stokstaartjes tijdens het graven hun oren afsluiten, zodat er geen zand en stof in komt
- een groep stokstaartjes dieren kunnen aanvallen die groter zijn dan zijzelf.
- het stokstaartje ook wel ‘schildwacht van de woestijn’ wordt genoemd, omdat hij steeds op zijn hoede is voor naderend gevaar. Hij wordt ook wel aardmannetje of meerkat genoemd.
- stokstaartjes hun gebit schoonmaken door hun lange nagels als tandenstoker te gebruiken.

Terug naar boven >>

   

   


8 Uit

Hunebedcentrum & Oertijdpark

Als je aan Drenthe denkt, zal je vaak ook aan hunebedden denken. Op de Drentse Hondsrug vind je het Hunebedcentrum bij één van de grootste hunebedden in Nederland.

Hier kan je heerlijk picknicken, of lekker klimmen en klauteren. Ook is er een archeologisch museum dat je terugbrengt naar de prehistorie. Naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden indrukwekkende stenen grafmonumenten waarvan de restanten nu nog steeds in het Drentse landschap zijn te bewonderen. Buiten vind je het Oertijdpark, daar kan je ervaren hoe onze voorouders leefden in hun boerderijen. Je kan hier ook een wandeling maken door 150.000 jaar geschiedenis van Drenthe. Ook is hier een blotevoetenpad (aanrader!).

Het centrum is tot nader bericht gesloten vanwege corona. Kijk op de website voor nieuwe informatie over de openingstijden.

Hunebedcentrum

Adres: Hunebedstraat 27, 9531 JV Borger
Meer info: klik hier


Het MuzeeAquarium - Een verrassende belevenis bij de Wadden!

MuzeeAquarium op 1 juni weer open!

Een unieke combinatie van een natuurhistorische en een cultuurhistorische collectie met een aquarium waarin vissen en andere zeedieren van de Wadden- en Noordzee te zien zijn.

Het zeeaquarium is gehuisvest in een originele munitiebunker uit de Tweede Wereldoorlog.

Muzeeaquarium Delfzijl

Adres: Zeebadweg 7, 9933 AV Delfzijl
Meer info: klik hier


Discovery Museum

In Discovery Museum draait alles om de aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Het museum is niet nieuw. Jullie kennen het museum misschien als Continium, Cube of Columbus. Het beste komt nu samen in het nieuwe Discovery Museum op een vertrouwde plek: het Museumplein in Kerkrade. Discovery Museum is een museum voor nieuwsgierige mensen van alle leeftijden.

Ook kinderen kunnen hier een wereld ontdekken. Jullie leven je helemaal uit in de interactieve exposities, het Theater van de Wetenschap, tijdens spectaculaire (3D-) filmvertoningen en in het Laboratorium.

Een robot die je schoenen opruimt? Internet in je shirt om te meten of je gezond bent? Auto’s met zonnepanelen? Robots maken deel uit van ons leven. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Maar wat is een robot eigenlijk?

Zodra het weer mag én veilig kan, begroeten we jong en oud graag in Kerkrade! Blijf gezond en hopelijk tot gauw!

Discovery Museum

Adres: Museumplein 2, 6461 MA Kerkrade
Tel.:
045 – 567 08 09
Meer info:
klik hier



Zeemonsters - doorlopend in 2021

In de familietentoonstelling Zeemonsters (vanaf 4 jaar) ontdek je de werelden van zes waterwezens. Je neemt het monster van Loch Ness onder de loep, ontmoet mega-octopus. Kraken, een reuzenkrab en zeemeerminnen. Maar er is ook een grote schildpad die doet alsof hij een eiland is en zelfs de walvis die Jonas opat. Allemaal fantasie? Of zouden ze echt kunnen bestaan?

Door een samenwerking met het Natuurhistorisch Museum Rotterdam krijgen, naast de monsters, ook echte beesten een plek in deze tentoonstelling. Vergelijk bijvoorbeeld jouw arm met de tentakel van een reuzenoctopus of bekijk een walvispiemel van heel dichtbij. Zeemonsters is te zien t/m september 2023.

Het Museum is tijdelijk gesloten. Houdt de website in de gaten voor actueel nieuws.

Maritiem Museum

Adres: Leuvehaven 1, 3011 EA  Rotterdam
Meer info: klik hier

Terug naar boven >>

 

   

   


9 NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

Behalve voor jullie is er ook een nieuwsbrief (NatuurNetNieuws) voor grote mensen zoals bijvoorbeeld jullie ouders, grootouders of oudere broers en/of zussen.

Net zoals jullie gratis abonnee zijn van NNN junior, kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws. Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl
Of via de website het formulier invullen. Klik daarvoor hier

NatuurNetNieuws komt ook nog eens elke maand uit!
Niet vergeten te vertellen hoor!


Terug naar boven >>

   

   


10 Einde

Nog meer leuke uittips in en over de natuur kun je lezen op onze website: www.groen-natuurlijk.nl, kijk maar op de kinderpagina.

Tot de volgende keer!

Tiny van der Meer
Hans Steinfort

Terug naar boven >>