<

   

Uitgave:
Samenstelling:
Vormgeving:
Website:
E-mail:

mei/juni 2023
Tiny van der Meer
Hans Steinfort
www.groen-natuurlijk.nl
info@groen-natuurlijk.nl


Inhoud


1. Koen - bibberen

2. Meerval

3. Doe-Boek - ONDERWATER

4. Muskusrat

5. Waterproefje

6. Rare koppen/gekke bekken

7. Vogels helpen

8. Knutsel - vlieger

9. Uit

10. NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar


 
 

   


1 Koen - bibberen

Ja hoor het is weer zover… de vrienden hebben meivakantie. Teun logeert bij Koen. Een beetje voorovergebogen lopen ze over het kerkenpad. Er waait een pittige wind, maar dat zijn ze wel gewend in de polder. "Kom Teun", zegt Koen, "even kijken of er bij het water nog iets te beleven is." Het is er nog stil. Een roeiboot bij het aanlegsteigertje ligt te dansen op de golven. In de boot ligt een brief met regels. Je mag de boot gratis gebruiken om over te varen, maar er moet er ALTIJD een aan deze kant van de vliet blijven liggen.

Koen peutert aan het touw waarmee de boot is vastgebonden. Opeens schiet de knoop los en valt het touw in het water. De harde wind duwt de boot direct van de kant. Ze proberen hem nog te grijpen… mis! De roeiboot gaat er op eigen houtje vandoor. Beteuterd staan de jongens hem na te kijken. Aan de overkant blijft hij gelukkig steken in de begroeiïng, maar wat nu? Ze kijken elkaar aan. "Doen?", zegt Teun. Koen weet precies wat hij bedoelt. Ze zullen er heen moeten zwemmen. Brrrrr…. Het water is nog hartstikke koud, maar er zit niets anders op. Ze snel mogelijk zwemmen ze naar de overkant. Ze klimmen in de boot en roeien bibberend van de kou terug naar de aanlegsteiger.


Maar Koen kan het niet laten om Teun toch een beetje te plagen… "Teun, heb je dat filmpje gezien op de tv van die enorme meerval die iemand had gevangen? Die zwemmen hier ook!" "Jakkes Koen", zegt Teun, "je bent echt niet leuk hoor!"

Opeens zien ze even verderop iets in het water… het komt naar hun toe!! Geschrokken stoppen ze met roeien en kijken bang naar dat ‘iets’ dat steeds dichterbij komt. En dan opeens komt er een kop boven de golven uit en kijken ze recht in de kraalogen van een flinke muskusrat. Die schrikt op zijn beurt van de jongens en duikt snel onder. Teun bibbert nu niet alleen van de kou maar ook van de schrik.

Koen ook met z’n enge praatjes! Snel roeien ze verder en leggen de boot weer aan de kant. Misschien dat ze later nog wel eens opscheppen over hun natte avontuur, maar nu denken ze alleen maar aan een warme douche en droge kleren!

Terug naar boven >>


   

   


2 Meerval

De meerval is een bijzondere vis. Hij heeft een slijmig lijf zonder schubben. Aan zijn brede platte kop groeien 6 baarddraden waarvan de twee aan zijn bovenkaak heel lang zijn! Hij leeft in dieper, langzaam stromende rivieren en meren. Hij kan een lengte bereiken van 1 tot 5 meter! Tot nu toe is de oudst bekende meerval 80 jaar geworden!

Steeds vaker wordt er een gevangen, zoals kortgeleden. Het is het grootste exemplaar dat hier ooit is gevangen… bijna 2,50 meter! Omdat het hier steeds warmer wordt en meervallen zich voortplanten in water van meer dan 20º, zijn ze lang niet meer zo zeldzaam als jaren geleden.
Hij is al beschermd sinds 1973, maar het is een veelvraat en eet veel andere vissen op. Vissers mogen hem wel vangen, maar moeten hem daarna direct weer terugzetten in het water.

Terug naar boven >>
 

   3 Doe-Boek - ONDERWATER

Wil je weten wat er nog meer leeft onder water? Dan is het nieuwe Doe-Boek ‘ONDERWATER, van slootje tot diepzee’ echt iets voor jou.
Het boek zit vol puzzels, kleurplaten en opdrachten over haaien en dolfijnen, koffervissen, kikkervisjes, zeesterren, zeeslakken, salamanders en nog veel meer leuke weetjes over dieren die in en rond zoet en zout water leven.

Je kunt het boek kopen in de winkel maar het is ook te bestellen via: rootsmagazine.nl/onderwaterboek.

Uitgever: Fontaine Uitgevers
ISBN: 9789464042405
Afmetingen: 22,9 x 29,0 x 1,7 cm
Aantal Pagina’s: 64
Prijs: € 17,99

Terug naar boven >>
 

   


4 Muskusrat

Heb je weleens een muskusrat gezien? Het is een heel mooi dier met een dichte, zachte bruine pels en een lange zijdelings afgeplatte bijna kale staart. Hij heeft heel kleine ronde oren. Hij is de grootste van de famlilie woelmuizen. Zijn vaderland is Noord-Amerika, en hij kwam hier vroeger niet voor maar hij werd door mensen ingevoerd om hem te fokken voor zijn mooie pels.

Een muskusrat eet vooral waterplanten, meestal s nacht maar soms ook al in de schemering. Hij kan heel goed zwemmen en duiken. Hij heeft grote achtervoeten met zwemborstels aan zijn tenen die zorgen voor de aandrijving, zijn staart dient vooral als roer.

Hij leeft in de buurt van stilstaand en stromend water, waar hij in de oevers zijn gangen en kamers graaft. Hij bouwt tot 1 meter hoge kegelvormige rietburchten van 1 tot 2 meter doorsnee. De ingang van een burcht bevindt zich bijna altijd onder water.

Muskusratten graven holen in steile oevers, dammen en dijken. Muskusrattenvangers moeten al dat gegraaf regelmatig controleren en als het te gek wordt, worden de muskusratten gevangen, maar omdat ze wel drie nestjes per jaar hebben met gemiddeld drie tot zes jongen, zullen ze hier in Nederland vermoedelijk nooit helemaal verdwijnen.

Terug naar boven >>

   

   


5 Waterproefje

Als je aan water denkt, denk je misschien aan water uit de kraan of aan water in de sloot of vijver.
Oppervlaktewater is niet om op te lopen, maar dat hoef ik jou niet te vertellen! :-)
Er zijn diertjes die wel op water kunnen ‘lopen’, zoals schrijvertjes en schaatsenrijders. Schaatsenrijders bewegen zich, dankzij haartjes aan hun voeten, met rukjes en snelle roeibewegingen over het wateroppervlak.

Probeer dit proefje maar eens. Neem een kom met water, een pincet en een naald, pak de naald op met de pincet en leg hem voorzichtig op het wateroppervlak. Wat zie je!? De naald blijft drijven!
Heb je het spelletje / wedstrijdje ‘stenen op het water laten ketsen’ wel eens gedaan? Als je daar handig in bent, kun je een heel dunne, platte steen een flink aantal keren op het water laten springen. Wie zijn steen het vaakst kan laten ketsen is natuurlijk de winnaar! Geen waterplas vlak bij huizen uitkiezen voor dit spelletje hoor, want als de steen heel enthousiast springt, kan er zomaar een ruit sneuvelen…

Terug naar boven >>


   

   


6 Rare koppen/ gekke bekken

Een meerval is al een heel bijzonder dier om te zien met zijn brede platte kop waar draden aan hangen, maar ik zag nog een plaatje van een vis, die er ook wel erg vreemd uitziet!

Een blobvis! Alleen die naam al…! Je kunt vast wel bedenken hoe ‘blob’ hij er uitziet… en dat klopt ook… ontzettend ‘blob’!

Net als die andere vis met zoenlippen…

Maar er zijn veel andere dieren die ook best gekke bekken kunnen trekken.
Als ik ze tegenkom mogen ze op de foto en dat levert soms best wel grappige foto’s op.

Als jij ook wel eens een grappige, gekke bek van een dier hebt gefotografeerd, dan mag je hem altijd naar mij sturen.

Mijn mailadres staat onderaan deze nieuwsbrief. Dan plaats ik hem in de volgende NNNjunior.
Tiny

Rechts zie je er een paar die ik al heb verzameld.

Terug naar boven >>

   

   


7 Vogels helpen

Sommige vogels hebben al een nestje gemaakt en zitten te broeden, maar ik zie ook nog vogels die nestmateriaal aan het verzamelen zijn, zoals de spreeuwen in mijn tuin, die zonder te vragen, het riet uit m’n (oude) rietmatten trekken en mooie mosjes verzamelen. Lekker hoor, zoveel nestmateriaal voor het ‘grijpen’.

Als je vogels een handje wilt helpen kun je ook nestmateriaal voor ze neerleggen. Denk aan stukjes stof, vilt, breiwol, veertjes, droge grasjes, hooi en zelfs je eigen haar (niet speciaal zelf afknippen hoor!). Het mag dan niet langer zijn dan 7 cm omdat vogels er in verstrikt kunnen raken met alle gevolgen van dien. Dat ze graag haar gebruiken, zag ik, toen ik iemands haar (dat ik regelmatig knip) buiten had uitgestrooid… na een paar uurtjes was alles al weg!
Leg je materiaal op een droog plekje waar vogels het makkelijk kunnen pakken en je zult zien dat ze er graag gebruik van maken!

Terug naar boven >>

   
   
   


8 Knutsel - vlieger

Het waait de laatste tijd vaak hard, dat hebben jullie vast wel gemerkt, zeker als je op de fiets naar school gaat. Toch is wind ook wel leuk, want je kunt hem prima gebruiken om te vliegeren. En het is nog leuker als je die vlieger zelf maakt.

Het lijkt misschien simpel, het maken van een vlieger. Maar je wil natuurlijk ook dat de vlieger in de lucht blijft. Dat lukt namelijk niet zomaar! Het makkelijkste model om mee te beginnen is de klassieke ruitvorm. Hiervoor heb je een geraamte nodig en natuurlijk materiaal om het doek te maken. De staart geeft stabiliteit aan de vlieger in de lucht. Als het stokje van de vlieger 60 cm lang is, moet het touwtje voor de staart 2,4 m lang zijn.
In LAB online - bibliotheek Utrecht wordt uitgelegd hoe je een vlieger kunt maken, wat je nodig hebt en hoe je hem in elkaar zet, best een lang verhaal, dus kun je het beste naar dit filmpje kijken: klik dan hier

Als je wilt dat je vlieger lekker hoog gaat, mag je vlieger best stevig zijn en moet je een lang vliegertouw gebruiken dat je oprolt op een haspel. Die kan een handige volwassen knutselaar wel voor je maken of je koopt een modern exemplaar in de winkel.

Voordat je het vliegertouw om de haspel windt knoop je het begin stevig vast aan een van de stokjes van de haspel zodat je later niet voor verrassingen komt te staan (weg vlieger!).

Nog een filmpje: klik hier
Windkracht 3 of 4 is prima. Om te vliegeren heb je ook ruimte nodig. Vliegeren kan goed op het strand. Of in een weiland.

Terug naar boven >>

   

   


9 Uit

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

Ervaar windkracht 10 in de windtunnel, trotseer de hoge golven op de vaarsimulator en leer varen met het heldenspel en nautische knopen maken aan de knopentafel. Het Reddingmuseum is heel kindvriendelijk.

Mag je in de meeste musea nergens aankomen, hier mag je veel van de collectie aanraken. Je kunt in een reddingboot klimmen en zelf draaien aan het hand aangedreven zoeklicht of de scheepsbellen luiden.

Vakantieprogramma's

In de schoolvakanties zijn er vele activiteiten die je leren hoe het is om een echte redder te zijn of kom je alles te weten over reddingboten. Zo kun je onder andere knopen leren van een echte schipper, je eigen Zuidwester maken, je eigen reddingboot schilderen en een spannende speurtocht doen. Kijk in de agenda voor het programma van de komende schoolvakantie.

Meevaren met een echte historische reddingboot? Dat is mogelijk bij het Nationaal Reddingmuseum!

Tijdens je bezoek aan het museum kun je van 1 april tot 1 november een rondvaart maken met reddingboot Johan de Witt door de mooie binnenhaven van Den Helder. Een unieke ervaring!
- Duur van de tocht: ca. 20 minuten. - Tarief € 4,50 per persoon.

Rondvaarten starten vanaf 13.00 uur en zijn te boeken aan de balie van het museum.

Tijdens je bezoek aan het museum kun je van 1 april tot 1 november een rondvaart maken met reddingboot Johan de Witt door de mooie binnenhaven van Den Helder. Een unieke ervaring!
- Duur van de tocht: ca. 20 minuten. - Tarief € 4,50 per persoon.

Rondvaarten starten vanaf 13.00 uur en zijn te boeken aan de balie van het museum.

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

Adres: Willemsoord 60 G, 1781 AS Den Helder
Meer info: klik hier


Efteling: de tentoonstelling - t/m 21 mei

Er was eens, in het hart van Brabant… een Sprookjesbos. 70 jaar geleden geopend om het leven in de omgeving wat kleurrijker en leuker te maken. Inmiddels is het uitgegroeid tot een heel groot attractiepark dat al generaties lang de harten steelt:
de Efteling.


Hoe komt het dat zoveel mensen zulke warme herinneringen koesteren bij de Efteling?
Wat is het geheim? Het Noordbrabants Museum geeft een kijkje achter de schermen en laat zien, horen en voelen hoe een klein Sprookjesbos, met inzet van generaties bevlogen mensen, in 70 jaar uitgroeide tot een attractiepark van wereldformaat. Beleef de wereld achter de sprookjeswereld!

Het Noordbrabants Museum

Adres: Verwersstraat 41, 5211 HT 's-Hertogenbosch
Meer info: klik hier


Zeeën en Oceanen  - 17 februari - 30 juni 2023

In het Haagse Museon-Omniversum kun je genieten van de National Geographic-tentoonstelling Pristine Seas, de grootbeeldfilm Secrets of the Sea met verteller Claudia de Breij en de geheimen van de zeeën en oceanen ontrafelen tijdens een familietour.
Ruim 70% van onze planeet bestaat uit zeeën en oceanen. In die magische onderwaterwereld leven en bloeien de meest bijzondere dieren en planten. Pristine Seas van National Geographic toont imponerende beelden om de oceanen te beschermen.

Fotos van onder andere Enric Sala laten zien hoe het National Geographic Pristine Seas-team helpt bij het creëren van beschermde maritieme gebieden. Het koepelscherm van Museon-Omniversum verandert in een exotisch onderwaterparadijs bij de adembenemende grootbeeldfilm Secrets of the Sea, die de vele wonderen van de oceanen onthult. De film laat het cruciale belang zien van maritieme biodiversiteit om onze oceanen gezond te houden.

Naast de unieke beelden in de tentoonstelling en de grootbeeldfilm kun je ook zelf in de diepte duiken. Kom origamivissen vouwen en vul de zee met vissen. Zo steun je Stichting De Noordzee. Doe mee aan de Vlotte Vis Kwis en ontdek hoeveel jij weet over bijzondere zeedieren. Ontdek tijdens de familietour allerlei geheimen van de zee en speur in de diepte bij de Dome. Maak een selfie met een haai en ontvang een stoere beloning aan het einde van je bezoek.

Museon-Omniversum

Adres: Stadhouderslaan 37, 2517 HV Den Haag
Meer info: klik hier


Klompenpad KIDS Ede

Er wordt een wandelroute ontwikkeld voor kinderen op Landgoed Kernhem onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).
In Gelderland en Utrecht zijn inmiddels 143 Klompenpaden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht waarvan 6 Klompenpad KIDS. De routes worden ontwikkeld en onderhouden samen met een groep lokale vrijwilligers. In de gemeente Ede liggen maar liefst 11 Klompenpaden. In opdracht van de gemeente Ede wordt er nu ook een Klompenpad KIDS ontwikkeld.


Een Klompenpad KIDS-route loopt door boerenland en laat kinderen kennismaken met het landschap en de dieren die er leven. De route is bedoeld voor kinderen van 4 tot 12 jaar en hun (groot)ouders. De KIDS-route zal deels over het reguliere Doesburgermolenpad gaan lopen. Terwijl kinderen lekker buiten zijn, gaan ze bijvoorbeeld op zoek naar diersporen en watervogels, maken een natuurkunstwerk, worden een levend standbeeld of leren bomen herkennen. Een Klompenpad KIDS bevat enkele natuurlijke speelelementen voor kinderen. De route wordt gemarkeerd met oranje bordjes en onderweg staan er bordjes met opdrachten. Ook komt er een KIDS-doeboekje met leuke weetjes en opdrachten. 

Meer info: klik hier

Terug naar boven >>

   

   


10 NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

Behalve voor jullie is er ook een natuurnieuwsbrief (NatuurNetNieuws) voor oudere broers en/of zussen en grote mensen zoals bijvoorbeeld jullie ouders, grootouders.

Net zoals jullie gratis abonnee zijn van NNN junior, kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws. Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl
Of via de website het formulier invullen. Klik daarvoor hier.

NatuurNetNieuws komt ook nog eens elke maand uit!
Niet vergeten te vertellen hoor!


Als je vragen hebt over iets wat je in NNNjunior hebt gelezen of iets ander wil weten over de natuur, dan
kun je altijd mailen naar: tiny@groen-natuurlijk.nl  

Terug naar boven >>

   

  


11 Einde

Nog meer leuke uittips in en over de natuur kun je lezen op onze website: www.groen-natuurlijk.nl, kijk maar op de kinderpagina.

Tot de volgende keer!

Tiny van der Meer
Hans Steinfort

Terug naar boven >>