Uitgave:
Samenstelling:
Vormgeving:
Website:
E-mail:


juli/augustus 2019
Tiny van der Meer
Hans Steinfort

www.groen-natuurlijk.nl
info@groen-natuurlijk.nl

Inhoud


1. Pak me dan

2. Slimme dieren

3. Blote voeten

4. Knutsel - ijsstokjes

5. Uit

6. NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

 
 

   


1 Koen - Pak me dan

Koen banjert in de polder. Heerlijk, de zon op z’n gezicht en de wind om z’n oren! Hij kijkt in de sloot... zouden er nog kikkers zijn? Vast wel, want een reiger staat verderop zo ingespannen te kijken!

Die heeft wel trek in een kikker of een visje. En dat holletje... dat is vast van een veldmuisje. Hij peutert met een takje in het gaatje, maar de muis is niet gek, die laat zich echt niet zien! Als Koen weer opkijkt, kijkt hij recht in de grote ogen van Haas! Haas verveelt zich, hij heeft wel zin in een spelletje. Hij beweegt zijn grote oren, net of hij zeggen wil: “Kom eens wat dichterbij!” Koen loopt naar hem toe, maar steeds als hij een paar stappen doet, hipt Haas ook een stukje verder. Dan steekt Haas de sloot over... nee, niet met een grote sprong, zoals hij gewend is... Hij hipt netjes over een plank. Net of hij wil zeggen: ‘Kom maar Koen, dat kan jij ook!’ Oh, Koen snapt het. Haas wil spelen. Koen loopt voorzichtig over de plank, die kraakt een beetje... Opeens is Haas verdwenen! Hij wil zich verstoppen!

Koen kijkt en kijkt en ziet nog net zijn lange oren! Maar dan verdwijnt hij in het maisveld. Koen sluipt achter hem aan tussen de hoge maisplanten. Dan begint een heel snel zig-zag spelletje. Haas blijft hem steeds een stukje voor. Wat een plaaggeest! Koen moet er om lachen maar hij wordt ook wel een beetje moe van dat rennen. Hè, hè, even zitten! Als hij na vijf minuten weer opstaat, is Haas in geen velden of wegen meer te bekennen. Daar staat hij dan...tussen de maisplanten. Het is precies een echt maisdoolhof. Moet hij links of rechts of misschien voor- of achteruit?  Koen weet helemaal niet welke kant hij op moet. Hij is domweg verdwaald in dat hele grote maisveld. Niet leuk!

Dan ritselt er iets voor zijn voeten...Haas!? Dat moét Haas zijn!  Koen laat zich vallen en grijpt!  Hij voelt een staart. Maar dan..!!!  Waf, waf, waf...!!!! Het is Max, het hondje van de boer! Haha... geen Haas maar Hond, maar wat is Koen blij! Max weet de weg naar de boerderij. Hij springt tegen Koen op, geeft hem een vrolijke lik en rent dan voor hem uit! ‘Niet te snel hoor!!’ roept Koen, ‘jij moet me de weg wijzen!’ Max is slim, hij dartelt vrolijk om Koen heen maar weet precies welke kant hij op moet lopen. Even later staan ze weer bij het weiland. Wat is Koen opgelucht! Hij geeft Max een stevige aai!! Dag Max, de volgende keer dat ik in de polder loop, kom ik met jóu spelen!

Terug naar boven >>

   

   


2 Slimme dieren

Je hebt het vaak niet zo in de gaten, maar weet je dat veel dieren heel slim zijn? Hieronder een paar slimmeriken.

Hazen graven geen holen zoals konijnen, maar leven dag en nacht boven de grond. Om hun jongen te beschermen tegen roofdieren, verspreiden ze hun jongen over het weiland. ‘s Avonds komen ze weer even samen en voeden en verzorgen zij hun jongen. Daarna zoeken ze allemaal weer een eigen plekje, niet gezellig, maar wel veilig!

Sneeuwhazen in het Russische Verre Oosten hebben het in de winter heel moeilijk. Het is er ijskoud en zelfs met een dikke bontvacht moeten ze veel eten om warm te blijven. Het gras is onder een dikke laag sneeuw verdwenen, maar de kleine sappige uitlopers van jonge berken- of wilgenboompjes steken nog net boven de sneeuw uit.

Sommige hazen hebben zo’n honger dat ze de schors van hoge bomen eten. Er zijn hazen, die zo slim zijn dat ze niet stoppen met knagen bij de schors, maar doorgaan met de stam. Zouden ze dat van bevers hebben geleerd!?  Het hout kunnen ze niet eten, dat spugen ze uit. Maar waarom eten ze dat dan? Als ze stevig blijven doorknagen, begint de boom te wankelen en valt hij om. Dan krijgt de haas zijn beloning: een flinke kruin met allemaal sappige twijgjes. Volgens biologen hebben de hazen die van de honger op een houtje zijn gaan bijten, bij toeval ontdekt dat de beloning vanzelf volgt als je flink doorbijt.

Varkens
Met hun roze buikjes, krullende staarten en vrolijk geknor, zijn varkens populair bij veel dierenliefhebbers. Maar wist jij dat ze ook heel slim zijn?
Varkens zijn ontzettend speelse dieren. Ze spelen met elkaar en houden ervan om elkaar te plagen. Dingen die ze leren, zullen ze niet snel vergeten. Tijdens een experiment zag een varken een bak met eten staan toen het in een spiegel keek. Het varkentje begreep al snel dat het beeld in de spiegel niet het echte voedsel was. In plaats van achter de spiegel te kijken, wist het beestje al snel de echte plek te vinden van het lekkers.

Een bijzondere video van Duitse Nicolle laat zien dat varkens met gemak kleuren kunnen herkennen. In de video zie je hoe haar varken Moritz gekleurde puzzelblokken in de vorm van varkens matcht in de puzzel met dezelfde kleur varkens.
Veel varkens in Nederland hebben als afleiding alleen een ijzeren ketting met een bal eraan in hun hok. Dat de slimme varkens wel wat meer uitdaging aankunnen blijkt uit een aantal videospellen dat voor hen is gemaakt. In 2011 presenteerden de universiteit van Wageningen en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht een iPad-spel, speciaal voor varkens.

Kippen zijn heel slim. Ze kunnen niet alleen blij of verdrietig zijn, maar ook op allerlei manieren met elkaar ‘praten’. Ze kennen wel 24 verschillende kreten. In een natuurlijke omgeving (lekker los lopen) ‘praat’ een moederkip al met haar ongeboren baby’s. Ze kakelt tegen haar kuikens voordat ze uit het ei kruipen. Op hun beurt piepen de ongeboren kuikens terug naar de moeder, en naar elkaar.

Kippen hebben een uitstekend geheugen en kunnen dingen goed onthouden. Uit onderzoek is gebleken dat kippen meer dan 30 soortgenoten kunnen herkennen en onthouden. Ze herkennen en onderscheiden zelfs mensen aan hun gezicht. Kippen kijken vaak eerst hoe een andere kip iets doet, daarna proberen ze het zelf, zo leren ze steeds nieuwe dingen maar of ze echt kunnen voetballen!?

Terug naar boven >>
 

   


3 Blote voeten

Wist je dat in je voetzolen heel veel zenuwen bij elkaar komen die in verbinding staan met je hele lijf? Daarom voel het zo lekker om op blote voeten te lopen. Je hele lijf geniet er van mee! Denk maar eens aan het gevoel van zand dat onder je voeten wegspoelt als er een golfje water overheen klotst. 

Of het gekriebel van grassprietjes die je voeten kietelen. Een wandeling over een blote voetenpad is een leuke manier om lekker met je voeten te voelen. Wil je zelf een blote voetenpad aanleggen? Zo moeilijk is dat niet...
Leuk om te maken voor je verjaardagsfeestje of zomaar voor de lol.

Wat heb je nodig?

- Verschillende ondergronden (gras, zand, zeepsop, rijst, modder, houtsnippers, takken, stro, fijn grind, watten, mos, bladeren, veertjes, vloerbedekking
- Bakjes
- Blinddoeken

Verzamel en/of koop samen met volwassenen diverse ondergronden en zet een pad uit. Ga voorzichtig (met hulp van een volwassene) geblinddoekt op je blote voeten door de bakjes. De ene keer voelt het nat aan, dan weer glibberig en soms zelfs lekker zacht. Het is ook leuk om te raden wat je voor ondergrond voelt. Dus trek lekker je schoenen (en sokken) uit en probeer te voelen waar je op loopt. Wie de meeste goed heeft geraden, verdient natuurlijk wel een (pr)ijsje!

Terug naar boven >>
 

   


Knutsel - ijsstokjes

Het is ‘s zomers best vaak warm, en dan is een ijsje natuurlijk heerlijk, maar je moet wel héél veel ijsjes eten om de knutsels van ijsstokjes die hieronder te zien zijn te kunnen maken.
Gelukkig kun je die stokjes tegenwoordig gewoon kopen in de winkel of online bestellen en ze zijn nog helemaal schoon ook!Hierboven zie je verschillende dieren.

Met wat leuke foamstickers en wiebeloogjes maak je de leukste dieren! Maar natuurlijk kun je ook al je (school)vrienden, vriendinnen of familieleden maken van ijsstokjes! Of wat dacht je van een zeilbootje of een schilderijtje!? Succes!!Terug naar boven >>   

   


5 Uit

Waterfietsen door de natuur

Een gezellig en avontuurlijk uitje voor het hele gezin! Ontdek de prachtige natuur van de Achterhoek eens op een andere manier! Waar ooit leem gegraven werd voor de steenfabriek in Groenlo, ontstond later het prachtige natuurgebied de Leemputten.

Een deel van dit gebied is zelfs alleen toegankelijk per waterfiets! Geniet van de vele planten- en diersoorten die je onderweg tegenkomt.


‘Dierenvriendjespad’ in het Bentwoud

Behalve het kabouterpad kun je vanaf mei ook het nieuwe Dierenvriendjespad in het Bentwoud volgen. Geschikt voor kinderen van 3-6 jaar.

kabouterpad   dierenvriendjespad

Het is een leuke ontdekkingstocht waarbij je zelf je route kunt bepalen en allerlei dierenavonturen beleeft met de kleurenwijzer en de opdrachtenboekjes. De start is vanaf de Landwinkel.
Aanmelden kan via: www.staatsbosbeheer.nl/bentwoud


Ridders, jonkvrouwen en horigen - Middeleeuwse kastelen in Limburg

Ontdek een middeleeuws kasteel van binnen en van buiten.
In Limburg stonden en staan nog steeds talloze kastelen. Ooit werden ze bewoond door kasteelheren, ridders en jonkvrouwen. Horigen kwamen naar het kasteel voor veiligheid en om belasting te betalen. Hoe was het leven op een kasteel?

Leefden de bewoners in grote weelde? Wat aten ze? Klopt het dat de Middeleeuwse ridders stoer en strijdlustig waren? En hadden alle kastelen kantelen, torens en dikke muren? Ontdek het zelf in ons kasteel.

Adres: Limburgs museum, Keulsepoort 5, 5911 BX Venlo
Meer info: klik hier


Natuurmuseum Fryslan

In het Natuurmuseum kun je op een bijzondere safari gaan. De OnderWaterSafari is een educatieve attractie waarbij je onder de waterspiegel duikt en toch droge voeten houdt.

Je maakt hier een reis van het zoete water van sloot en plas naar het zoute water van Werelderfgoed de Waddenzee. Onderweg kun je speuren naar de Big Five van de onderwaterwereld van Nederland: de bever, de otter, de meerval, de zeehond en de bruinvis.

Adres: Natuurmuseum Fryslân, Schoenmakersperk 2, 8911 EM Leeuwarden
Meer info: klik hier


Zomerexpositie - 6 juni tot en met 28 september 
Annie M.G. Schmidt in Drukkerijmuseum Meppel

De expositie zal een feest der herkenning zijn voor jong en oud. Zeker vier generaties groeiden op met het werk van Schmidt. Iedereen kent wel een liedje of een karakter uit haar werk zoals Dikkertje Dap, het beertje Pippeloentje, de spin Sebastiaan, Pluk, Otje, Minoes of Floddertje.

Door het museum een speurtocht voor kinderen gemaakt en zijn er lees- en doe hoeken gecreëerd waar kinderen zich kunnen vermaken.
Er kan geknutseld, getekend en gestempeld worden.

Adres: Drukkerijmuseum Meppel, Kleine Oever 11, 7941 BK Meppel
Meer info: klik hier

Terug naar boven >>

   

   


6 NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

Behalve voor jullie is er ook een nieuwsbrief (NatuurNetNieuws) voor grote mensen zoals bijvoorbeeld jullie ouders of oudere broers en/of zussen.

Net zoals jullie gratis abonnee zijn van NNNjunior, kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws. Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl

NatuurNetNieuws komt ook nog eens elke maand uit! Niet vergeten te vertellen hoor!

Terug naar boven >>

   

   


Einde

Nog meer leuke dingen in en over de natuur kun je lezen op www.groen-natuurlijk.nl, kijk daar dan maar op de kinderpagina.

Tot de volgende keer!

Tiny van der Meer
Hans Steinfort

Terug naar boven >>