Uitgave:
Samenstelling:
Vormgeving:
Website:
E-mail:

juli/augustus 2020
Tiny van der Meer
Hans Steinfort
www.groen-natuurlijk.nl
info@groen-natuurlijk.nl

Inhoud

1. Koen-Blauw bezoek

2. Kwebbelende mussen

3. Blauwe pauw

4. Pauwenweetjes

5. Traktatie


6. Knutselfilmpje

7. Uit

8. NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar


 
 

   


1 Koen - Blauw bezoek

Koen heeft een nachtje bij oma gelogeerd. Het is warm en het wordt wel 30 graden vandaag! Dus onbijten ze lekker buiten. Saai? Nee, in de tuin van oma is het nooit saai. Het is er zelfs druk, want ook de mussen komen ontbijten. En niet zomaar een paar! Pa en ma mus brengen al hun kindertjes mee. Want wat is er nu makkelijker voor ouders dan bedelende jongen voeren met eten dat al voor ze klaar ligt.

Ze zitten al ongeduldig te wachten in de grote conifeer totdat de voedersilo wordt gevuld. Op de tuintafel staan drinkbakken met vers water en daar strooit oma ook altijd wat zaadjes voor de tortelduiven. Als die er eenmaal zijn, komen de mussen ook daar gezellig heel veel graantjes meepikken. Koen telt.... en telt... hij telt wel 40 mussen!

Maar bij het kleinste geluidje verdwijnen ze links en rechts frrrrrrrrrrttttt.. als een speer in de bomen, wachten twee tellen totdat de kust weer veilig is, komen met z’n allen terug en gaan weer vrolijk verder met eten. Het is een gefladder van jewelste, want dat doen ze om de paar minuten! Dan opeens loopt er iets blauws het paadje op.

Eigenlijk is het geen lopen maar schrijden, heel statig en heel langzaam. ‘Oma, oma! Kijk eens! fluistert Koen, als hij ziet wat het is. Een pauw! Een prachtige pauw met een heel lange staart van wel anderhalve meter. Bang? Nee hoor, hij is zelfs een beetje brutaal. Hij loopt het tuinpaadje op, pikt wat zaadjes van de grond die de mussen hebben gemorst en loopt dan het trapje op naar de bloementuin. Er staat een tuinstoeltje in de weg. Geen probleem, die hindernis neemt hij ook wel even.

Hij loopt een rondje over het grasveld. Alles wordt rustig bekeken. Na een kwartiertje heeft hij het wel gezien en schuift hij door een gat in de heg de straat weer op. Wie weet komt hij nog eens langs, hij weet nu de weg!

Terug naar boven >>

   

   


2 Kwebbelende Mussen

Mussen zijn heel leuke vogeltjes. Bijna iedereen vindt ze heel gewoon, maar als je goed oplet, ondek je steeds nieuwe grappige dingen van de mus. Als ze na een lange dag een slaapplek hebben gevonden, beginnen ze allemaal tegelijkertijd luidkeels te tsjilpen, dat kan wel zo’n twintig minuten duren.

Als ik naar ze luister, lijkt het net of ze gezellig met elkaar praten en tegen elkaar vertellen hoe het geweest is de afgelopen dag. Dit ‘praten’ wordt capelletjes-zang genoemd, naar het Engelse chapels. Het is in de schemering, een rustige, gezellige, sociale zang. Hiermee leren ze elkaar beter kennen. ‘s Morgens herhaalt deze gezamenlijke zang zich, maar vaak iets korter. Misschien hebben ze wat minder te bespreken dan aan het einde van de dag.

In de winter zoeken mussen elkaar, net als andere kolonievogels als spreeuwen en kraaien, aan het einde van de dag op om samen te overnachten. Ze doen dit uit veiligheid. Als ze met z’n allen bij elkaar zitten is er altijd wel eentje die alarm slaat als er een vijand in de buurt komt.

Terug naar boven >>
 

   


3 Blauwe pauw

Pauwen zijn grote vogels. Ze wonen hier meestal in parken en op kinderboerderijen. Je hebt er vast wel eens een zien pronken! De mannetjes hebben prachtige veren en een heel lange staart (sleep), de vrouwtjes zijn bruin. Met zijn staart meegerekend wordt een mannetje (haan) ongeveer 2 meter. De vrouwtjes (hennen) hebben geen sleep en zijn ongeveer 1 meter lang. Pauwen kunnen wel vliegen, maar niet zo lang en hoog. 

Ken je het spreekwoord: ‘Zo trots als een pauw’?
Soms ben je heel trots op jezelf, omdat je een mooi cijfer hebt gehaald op school of omdat je er heel mooi uitziet in je nieuwe kleren. Dat is met de pauw ook zo, want hij heeft schitterende veren en daar is hij vast heel trots op! De mannetjes hebben een staart in de vorm van een lange sleep. Als een pauw gaat pronken en hij zijn lange staart wijd uitspreidt om een wijfje te veroveren, zijn z’n veren het mooist te zien. Aan het einde van elke veer zit een oog. Maar ook zijn andere veren zijn prachtig! Zelfs zijn achterkantje is mooi :-).  Een sleepstaart krijgen de mannetjes pas als ze drie jaar zijn. Als ze zes jaar zijn is hun staart volgroeid. Pauwen kunnen in parken (waar ze verzorgd worden) wel 20 tot 30 jaar oud worden.   

Misschien kun jij soms wel eens een grote mond opzetten en schreeuwen, maar een pauw  wint het altijd van je! Die kan zo ontzettend hard schreeuwen dat hij wel meer dan een kilometer verderop te horen is! Het roepen gebeurt in het voorjaar. Een mannetje geeft een luide schreeuw, het vrouwtje geeft dan zachtjes antwoord.  Dat schreeuwen doet hij ook als er onraad is. Bij naderende storm zoeken pauwen een beschutte plek op.

De blauwe pauw wordt al 4000 jaar door mensen gehouden. Oorspronkelijk komt hij uit India en is via het Midden-Oosten naar Europa gekomen. Van India is het zelfs de nationale vogel. Pauwen leven er in open bosgebieden, vaak in de buurt van een rivier of ander water. In de binnenlanden van China wordt de pauw gegeten. Ze worden daar gehouden als kippen.

Pauwen zijn omnivoren: dat betekent dat ze alles eten. Niet alleen graan en gras maar ook insecten, wormen, hagedissen en slakken. Om te helpen met het verteren / vermalen van het voedsel, slikken ze ook kleine steentjes in. 

Mannetje en vrouwtje pauw maken hun nest meestal in een kuiltje in de grond tussen de struiken. Het wordt bedekt met wat dorre bladeren of gras. Het vrouwtje legt vier tot acht eieren. Na dertig dagen komen de kuikens uit het ei. Ze kunnen meteen met moeder mee op stap (nestvlieders). 

Bij de meeste vogels hebben de kuikens dons als ze uit het ei komen. Pauwenkuikens hebben geen dons, maar direct echte veertjes. Ze krijgen al snel een verenkroontje op hun kopje. Zowel de hanen als de hennen hebben zo’n kroontje.

Terug naar boven >> 

   


4 Pauwenweetjes


De pauw is familie van de fazant, de kip en de patrijs (een hoendervogel)

- De sleep van een pauwenhaan bestaat wel uit 150 verschillende veren met prachtige kleuren.

- Als jonge pauwen honger hebben, tikken ze op de snavel van de moeder, die dan weet dat ze honger hebben en willen eten.

- Pauwen moet je nooit proberen op te pakken. Daar houden ze helemaal niet van! Ze kunnen dan gaan krabben en pikken.

- Pauwen ruien 1 x per jaar in juli/augustus.Dan verliest de haan zijn hele sleep. Die groeit langzaam weer aan en is in februari weer helemaal mooi en lang.

- Er zijn drie soorten pauwen: de blauwe pauw, de groene pauw en de congopauw. De witte pauw is gekweekt uit de blauwe pauw. Vanwege zijn spierwitte verenkleed wordt hij ook wel ‘bruidspauw' genoemd.

- Pauwen slapen meestal op een boomtak of in een struik.

- Pauwen komen voor in oeroude volksverhalen, daarin horen pauwen bij de liefde en bij de goden.

- Veel mensen geloven dat het geluk brengt als ze een pauwenveer vinden.

- Pauwenveren werden vroeger vaak gebruikt om de hoeden van dames te versieren. 

- Volksgeloof: ‘Als je een pauw hoort schreeuwen, haal dan je wasgoed maar van de lijn, want dan komt er regen’.

Terug naar boven >>


   

   


5 Traktatie

Wil je iets lekkers, maar ook leuks trakteren, dan kun je deze pauw maken. Je hebt sateprikkers, een groot bord of dienblad en fruit of groente nodig.

Fruit: druiven, aardbeien, banaan, ananas of kiwi.
Groente: tomaatjes, worteltjes of komkommer.
Ook lekker: stukjes kaas en worst.Voor het lijfje van de pauw snij je een langwerpige peer doormidden. De oogjes van de pauw kun je maken van rozijntjes en voor de pootjes kun je een worstje gebruiken.
Prik het fruit, groente of de kaas of worst aan de sateprikker en leg de sateprikkers om de peer, het lijf van de pauw heen. De sateprikkers zijn nu de veren.

Ook lekker: poffertjes, afgewisseld met aardbeien en druiven.

Terug naar boven >>

   

   


6 Knutselfilmpje

Een leuk filmpje op YouTube van twee knutseljuffen die laten zien hoe je een mooie pauw kunt maken: Klik hier


Terug naar boven >>

   
 
   


7 Uit

In Waterland Boerhaave maal je een polder droog en los je bootjes in de haven! Steek zelf je handen uit de mouwen en ontdek de eigenschappen van water! Alle speelelementen van de waterbaan beïnvloeden elkaar.

Om te polderen moet je samenwerken! Spelenderwijs maak je ook kennis met principes uit de wetenschap en de techniek. Hoe werken waterraderen en hoe ‘schroef’ je water omhoog? Waterland Boerhaave is een wetenschappelijke speeltuin in de monumentale binnenplaats van het museum waar je kunt ervaren wat er nodig is voor droge voeten in ons land.

Tijdens de schoolvakanties worden er leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. Op een leerzame én creatieve manier gaan kinderen aan de slag met ziekte en gezondheid door de eeuwen heen. Maak bijvoorbeeld zelf een zeepje of brouw je eigen hoestdrank. Of knutsel een bijzonder snavelmasker zoals dokters in de middeleeuwen hadden. Ontdek wat er in Rijksmuseum Boerhaave is te beleven.

Meer info: klik hier

Rijksmuseum Boerhaave is extra geopend tijdens schoolvakanties, van 10.00 tot 17.00:
Zomervakantie: 6 juli, 13 juli, 20 juli, 27 juli, 3 augustus, 10 augustus, 17 augustus en 24 augustus. Herfstvakantie: 12 oktober en 19 oktober. Kerstvakantie: 21 december en 28 december

Meer info: klik hier

Bezoekadres: Rijksmuseum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, 2312 WC Leiden
Telefoon: 071 - 751 99 99


Zee vol verhalen

Zee vol verhalen is een boeiende, interactieve en volledig vernieuwde, vaste tentoonstelling voor iedereen.

Het Zuiderzeemuseum is niet alleen ontzettend leuk voor de hele familie, maar ook heel leerzaam! Ga samen met je (klein)kind op puzzeltocht door het museum, speel Oudhollandse spelletjes, of ga aan de slag als waterwerker van de toekomst. Het is allemaal mogelijk; jij bepaalt je programma!

Allerleukste uitje voor kinderen
Zee vol verhalen is heel geschikt voor gezinnen met kinderen. Er is een speciale kinderverhaallijn die je met je eigen telefoon kan beluisteren: Berend neemt de kinderen mee terug in de tijd, naar 100 jaar geleden! Hij laat je zien hoe kinderen leefden en heeft een antwoord op al je vragen. Aten kinderen vroeger ook patat, wat voor werk deed je en welke kleren had je aan? Marretje de meeuw, de nieuwe mascotte, neemt de jongste bezoekers mee op een spannende reis. Zij klimmen op een vissersschip, zetten een steen in een dijk of maken een ritje op het kermispaard. Vergeet ook niet je kennis te testen in het toen-en-nu-memoryspel; maak jij de juiste combinatie tussen historische en hedendaagse voorwerpen?

Buitenmuseum

Vissen naar verhalen
Ga vissen naar verhalen in het buitenmuseum dit jaar! Vis letters uit het water met een schepnet, en gebruik jouw vangst om namen te vormen van voorwerpen uit de omgeving. Is het jou gelukt om met de losse letters tot de juiste woorden te komen? Dan ontvang je het boek De verkleedkist, een voorleesverhaal vol ‘gaten’. In dit verhaal bepaal jij namelijk zélf wie de hoofdrol speelt en wie er mee gaat op avontuur, honderd jaar terug in de tijd.

Expeditie Waterwerken
Cornelis Lely – zelf een briljante Waterwerker -  zoekt opvolgers die ook in de toekomst zorgen dat Nederland droog en veilig blijft. Ben jij een goede waterwerker? Bezoek de gloednieuwe waterwerkplaats en ontdek hoe hard je moet werken om droge voeten te houden. Roei bij mooi weer naar de voormalige Zuiderzee-eilanden die als kleine stukje land zijn herrezen uit het lage water van het IJsselmeer. 

Beestenboel
Overal in het buitenmuseum vind je dieren. In de grachten zwemmen grote karpers en eenden. In het gras lopen schapen en geiten uit oude veerassen, en achter bij de boerenleenbank vind je varkens. En maak ook eens kennis met museumkat Snoes in de mandenmakerij van het buitenmuseum. ’s Nachts vangt ze muizen en overdag zoekt ze de gezelligheid van de bezoekers op.

Het buiten- en binnenmuseum zijn beide geopend. Voor het binnenmuseum worden aangepaste openingstijden gehanteerd. Je bezoek start in het buitenmuseum. Kom je met de auto, dan parkeer je deze in Recreatieoord Enkhuizer Zand, waar vandaan je in 5 minuten naar het museum loopt.

Adres: De entree van het Zuiderzeemuseum is tijdelijk verplaatst naar Kooizandweg 2, 1601 LK Enkhuizen

Meer info: klik hier en hier


Archeon - oerweken t/m 12 juli

Tijdens de oerweken zie je hoe het eraan toe ging duizenden jaren geleden! De prehistorie is vaak onderbelicht in de geschiedenis, omdat deze periode zich afspeelt voor het begin van de geschiedschrijving. We weten dus niet altijd hoe mensen toen leefden, welke tradities en gewoontes ze hadden, wat ze geloofden of waarom. Maar veel dingen weten we juist wel, dankzij de voorwerpen en andere resten die ze hebben achtergelaten.

Tijdens het Prehistorisch weekend (5 en 6 sept 2020) laten we zien hoe wij denken dat mensen toen leefden. In het mesolithicum vertelt de sjamaan zijn oerverhalen. Bij de eerste boeren kun je een armbandje twijnen. De bewoners van de trechterbekerboerderij maken brandnetelthee die je kunt proeven. In de bronstijd worden demonstraties bronsgieten gegeven en in de ijzertijd laat men zien hoe je wol verft.
Word een oermens! Doe mee met de extra activiteiten en word een oermens! Schminck jezelf met oker als een echte jager. Ga op jacht in een boomstamkano en neem de vangst mee terug naar land. Drum mee in de drumcirkel en maak je eigen vuur. Nadat je alle activiteiten hebt volbracht ontvang je een houten amulet met een hert erop en ben je een echte oermens.

Vikingweek 18-8 t/m 23-08-2020

Adres: Archeon, Archeonlaan 1, 2408 ZB, Alphen aan den Rijn
Meer info: klik hier en hier

Terug naar boven >>

 

   

   


8 NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

Behalve voor jullie is er ook een nieuwsbrief (NatuurNetNieuws) voor grote mensen zoals bijvoorbeeld jullie ouders of oudere broers en/of zussen.

Net zoals jullie gratis abonnee zijn van NNNjunior, kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws. Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl


NatuurNetNieuws komt ook nog eens elke maand uit! Niet vergeten te vertellen hoor!

Terug naar boven >>

   

   


Einde

Nog meer leuke uittips in en over de natuur kun je lezen op www.groen-natuurlijk.nl, kijk maar op de kinderpagina.

Tot de volgende keer!

Tiny van der Meer
Hans Steinfort

Terug naar boven >>