Uitgave:
Samenstelling
Vormgeving:
Website:
E-mail:

juli/augustus 2021
Tiny van der Meer
Hans Steinfort
www.groen-natuurlijk.nl
info@groen-natuurlijk.nl


Inhoud

1. Koen-zwemmen en zweven
2. Geheimzinnige verhalen
3. Steenmarter
4. Knutsel

5. Uit
6. Natuurnetnieuws vanaf 12 jaar










 
 

   


1 Koen - zwemmen en zweven

Koen mag een weekje bij zijn oom in Gelderland logeren. Gaaf! Maar in de buurt zijn er geen kinderen waar hij mee kan spelen, dus zijn vriend Teun mag ook mee! Er is genoeg te beleven, dus als ze er zijn, gaan ze direct op speurtocht.

Het is warm en ze mogen naar de waterplas om pootje te baden en te zwemmen. Ze steken de dijk over en lopen via het weiland naar de IJssel waar een grote zandwinplas ligt vlak naast de rivier. De jongens springen er in, heerlijk! Vanaf de kant worden ze bekeken door nieuwsgierige schapen die er niet over peinzen om het water in te gaan. Niks voor schapen! Die zoeken liever de schaduw op en drinken uit de plas als ze dorst hebben. Na een uurtje gaan de jongens weer terug en horen dat ze, als het schemert, samen met Koens oom het bos in gaan.

Vlakbij is een oud, geheimzinnig bos: het Kloosterbos. Tussen de bomen wordt het al een beetje donker en tijdens het lopen vertelt hij enge verhalen over witte wieven die soms tussen de boomstammen in het bos zweven. Even later klinkt er een onheilspellend, spookachtige geluid: 'hoe-hoe-hoe- hoeoeoeee......’.

Als er ook nog een vleermuis vlak langs hun hoofd fladdert, jagend tussen de boomtakken naar insecten, dan zijn de jongens blij dat ze niet alleen zijn en het steeds donker wordende bos achter zich laten. Ze gaan er overdag nog wel een keertje kijken zonder die griezelverhalen, maar het was wel spannend!

Het is nog te warm om al te gaan slapen, dus als het donker is, mogen ze nog een poosje in de tuin zitten. Plotseling rent er iets over het tuinpad! Een klein beestje met een mooie lange staart. Een eekhoorn? ‘Nee’. zegt Koens oom, ‘het is een steenmarter’. Hij heeft hem al een paar keer op de bewegingscamera gezien. Hij wil geen steenmarters rond zijn huis. Ze kunnen zomaar de kabels onder de motorkap van de auto kapot knagen of een plekje in zijn huis uitzoeken. Haha... dan heeft hij toch liever een paar logeetjes die hij een beetje bang kan maken met griezelverhalen...

Foto: Henk van Harskamp

Terug naar boven >>



   

   


2 Geheimzinnige verhalen


Het Klooster en de Zwarte Kolk
De naam Kloosterbos komt van het klooster Hulsbergen. Waar het klooster precies heeft gestaan en waar het uit bestond, is nog steeds een geheim van de geschiedenis. Met de bouw van het klooster werd in 1407 begonnen. Het was in de 15e en 16e eeuw tot de verwoesting in 1578, heel belangrijk.

Bernard Bos uit Heerde maakte deze tekening van het klooster.

Vlakbij het Kloosterbos ligt de Zwarte Kolk een grote diepe kolk die heel lang geleden, vermoedelijk door een dijkdoorbraak in 1552, is ontstaan.


Over deze Zwarte Kolk gaat dit spannende verhaal:

De dijk zou doorgebroken zijn op het moment dat de Zwarte Ruiter over de dijk liep. Hij achtervolgde een bewoner van het fraterhuis die samen met een buurjongen poolshoogte kwam nemen.

De Zwarte Ruiter was een bewoner van het roofslot Puttenstein bij Elburg en maakte strooptochten door de omgeving. Zijn plan was om de frater en de jongen te gijzelen en een flink losgeld aan de fraters in het klooster Hulsbergen te vragen. Op het moment dat hij op zijn grote zwarte paard de dijk af wilde dalen om het tweetal in het Kloosterbos te achtervolgen, schoof het eerste stuk dijk naar beneden.

De Zwarte Ruiter en zijn paard sloegen om en bleven steken in de doorweekte grond onder aan de dijk. Op dat moment brak de dijk en de enorme watermassa die daarbij binnenstroomde sloeg een metersdiep gat achter de dijk. De Zwarte Ruiter en zijn paard werden meegezogen de diepte in. Volgens de overlevering waren in het diepe water nog jarenlang de angstig opengesperde ogen van de Zwarte Ruiter en zijn paard te zien.

Het Kloosterbos overstroomt nog jaarlijks voor een deel door de IJssel die buiten haar oevers treedt.


Witte Wieven
Vroeger, toen er nog geen radio of televisie was, vertelde men elkaar ‘s avonds rond het haardvuur graag enge verhalen. Vaak ging het over witte wieven. Men dacht dat de nevelslierten, die ‘s avonds na een warme dag te zien zijn, witte wieven waren...


Terug naar boven >>




 

   


3
Steenmarter

In Nederland leven ongeveer 5.000 steenmarters.
Ze leven het liefst in bossen en bosranden op rotsheuvels tot hoog in de bergen. Maar er zijn steeds minder bossen en meer steden en daar vindt de steenmarter ook goede plekken om te wonen zoals in schuren en huizen. Een steenmarter kan in gevangenschap wel 18 jaar worden!

In het wild worden ze meestal 10 jaar oud. Een steenmartermannetje wordt ram genoemd. Het vrouwtje heet moer.

Pentekening rechts: Aly van Eijk

Een steenmarter is 40 tot 50 cm lang en heeft ook een mooie lange staart van wel 25 cm.
Hij is bijna helemaal bruin. Alleen op zijn borst en keel heeft hij een witte vlek. Hij ziet er bijna hetzelfde uit als de boommarter. Een steenmarter heeft kleine oren, korte achterpoten, een vleeskleurige neus en vaak (maar niet altijd) een gevorkte witte keelvlek. Een boommarter heeft grote oren, lange achterpoten, een donkere neus en vaak (maar soms ook niet) een ronde of rafelige gele keelvlek.

Steenmarters maken zelf geen nest maar gebruiken natuurlijke holtes tussen stenen en in bomen. Steeds vaker leven ze ook in huizen en schuren. Een gat zo groot als een wc-rolletje is voor een steenmarter al bijna groot genoeg om een huis binnen te komen!
In maart of april, worden de jongen geboren, dat zijn er meestal 3 tot 7. De jongen drinken de eerste 8 weken melk bij de moeder. Na ongeveer 16 weken zijn de jongen oud genoeg om zonder moeder te kunnen overleven. Ze blijven dan nog wel 7 weken bij haar.

Steenmarters moeten jagen om hun eten te vinden. Ieder mannetje heeft zijn eigen gebied waar hij zijn eten vindt en waar hij met een vrouwtje kinderen krijgt. Een steenmarter kan een heel groot territorium hebben, soms net zo groot als 1000 voetbalvelden bij elkaar!
Ze markeren hun territorium  door op bepaalde plekken te plassen en poep neer te leggen.

Hun poep met een geurtje leggen ze overal neer, liefst op een verhoging, om aan te geven: ‘hier woon ik’. De poep ziet er meestal uit als een krakeling, is groter dan de poep van de wezel, maar kleiner dan die van de vos.

Voedsel
Steenmarters eten (bijna) alles, maar vooral vlees zoals muizen en ratten, vogels, wormen, eekhoorns en soms kikkers, maar ook bessen, vruchten en eieren. Bij het zoeken naar voedsel gebruikt een steenmarter vooral zijn neus en zijn oren. Hij kan namelijk niet zo goed zien.

Vijanden
De grootste vijand van de steenmarter is de vos. Jonge steenmarters worden ook weleens door katten of honden gepakt. Steeds vaker sterven steenmarters ook door het drukker wordende verkeer in Nederland. Ieder jaar worden ongeveer 250 steenmarters doodgereden.

Bron (ged.): bureaubiota

Filmpje van de steenmarter: klik hier

Terug naar boven >>




 

   


4 Knutsel - schaapskudde kaart

Het is altijd heel leuk als je een schaapskudde ziet, al die wollige schapen, dicht bij elkaar en de herder met zijn hond die ze goed in de gaten houdt.

Heb jij ook wel eens een schaapskudde gezien, maar er geen foto van gemaakt? Maak dan eens een bijzondere schaapskudde-kaart voor iemand die ook van schapen houdt.

Nodig: een schoteltje, Oostindische inkt, dik wit papier  A4 (dubbel vouwen), zwarte pen


Terug naar boven >>


   

   


5 Uit

Huid - t/m  5 september 2021

Een tentoonstelling om te beleven, speciaal voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

HUID nodigt de (jonge) bezoeker uit tot onderzoeken, ervaren en filosoferen. Kunst kijken doe je namelijk niet alleen met je ogen. Door te voelen, te tasten, te ruiken en te kijken leer je jezelf en het kunstwerk op een diepe manier begrijpen.

Onze huid is één groot zintuig. Door je huid voel je de warme bries op een zomeravond, de vervelende jeuk van een insectenbeet en het fijne gevoel van een vriendenhand op je schouder. Blosjes op je wangen, kippenvel of zweetdruppels verraden hoe je je voelt.
Wil je alvast meer te weten komen over de tentoonstelling? Download, lees en bekijk het zaalboekje hier!

Filmpje: klik hier 

Bonnefanten Museum

Adres: Avenue Ceramique 250, 6221 KX Maastricht
Meer info: klik hier



Alfabet
 - 5 juni 2021 t/m 16 januari 2022


Expositie van Charlotte Dematons met de originele tekeningen uit  het boek ‘Alfabet’ in het Anton Pieckmuseum.

Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je ook in het prachtige boek vol verrassende vondsten. Iedere pagina is een weergaloos zoek- en ontdekfeest. Probeer in de tekeningen ook de letters zelf te vinden, voor de dief ermee vandoor gaat! Zie je welk voorwerp hij van bijna elke bladzijde meeneemt?  

B is van badlaken waarop een broccoli in badpak de blauwe bergen bewondert, terwijl op de bloemetjesbank een broccoli in bikini hun bloemkooltje in zijn buggy bekijkt. T is van tandarts – een teckel – die met een tang een tand trekt van een tyrannosaurus rex terwijl zijn toegewijde tandartsassistent – een tapir – toekijkt.  



De kinderen mogen mee om letters te zoeken en voorwerpen te raden. Voor het adres kijk onderaan.


Roodkapje  - t/m 16 januari 2022


Als ontwerper voor de Efteling was het een grote wens van Anton Pieck dat Roodkapje toegevoegd zou worden aan het Sprookjesbos. In 1953 vindt Roodkapje voor het eerst haar weg in het Sprookjesbos in de vorm van een beeld.

Zeven jaar later is het sprookje als vertelling compleet zoals we het nu kennen. Precies zoals hij het bedoeld had.

‘Roodkapje’, sprookje voor de Efteling met originele ontwerptekeningen voor het sprookje Roodkapje in de Efteling en de vertelling van Roodkapje in het sprookjesboek van de Efteling. Voor de kinderen is er een speurtocht.

Anton Pieck Museum,

Adres: Noordwal 31, 8051 ES, Hattem
Meer info: klik hier


Kasteel Amerongen - Ontrafel het mysterie ?

Maak een spannende speurtocht door de tuin, maak kennis met de lievelingsdieren van Elisabeth en ontrafel het mysterie. Leuk voor kinderen vanaf 4 jaar (met hulp van ouders) tot en met een jaar of 10.

Bij Kasteelwinkel Annebetje kun je voor € 3,50 per kind een tuinspeurtocht kopen. Je krijgt dan een opdrachtenblad en een poezenmuts waarmee je net een echte poes bent. Er is ook een beloning na afloop! Gegarandeerd speurplezier!

Er zijn nog andere mysteries op te lossen op de Utrechtse Heuvelrug. Benieuwd? Klik dan hier.
Bekijk van tevoren altijd de website van de locatie voor actuele openingstijden. De speurtochten kosten
€ 3,50 per stuk (dat zijn de kosten van het opdrachtenblad, de muts en de beloning na afloop). Op sommige locaties wordt nog een extra bedrag gevraagd voor bijvoorbeeld het beklimmen van de Pyramide of de toegang tot de tuin.

Kasteel Amerongen,

Adres: Drostestraat 20, 3958 BK Amerongen
Meer info: klik hier


Terug naar boven >>


   

   


6 NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

Behalve voor jullie is er ook een nieuwsbrief (NatuurNetNieuws) voor oudere broers en/of zussen en grote mensen zoals bijvoorbeeld jullie ouders, grootouders.

Net zoals jullie gratis abonnee zijn van NNN junior, kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws. Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl
Of via de website het formulier invullen. Klik daarvoor hier

NatuurNetNieuws komt ook nog eens elke maand uit!
Niet vergeten te vertellen hoor!


Terug naar boven >>

   

   


7 Einde

Nog meer leuke uittips in en over de natuur kun je lezen op onze website: www.groen-natuurlijk.nl, kijk maar op de kinderpagina.

Tot de volgende keer!

Tiny van der Meer
Hans Steinfort

Terug naar boven >>