<

   

Uitgave:
Samenstelling:
Vormgeving:
Website:
E-mail:

juli/augustus 2023
Tiny van der Meer
Hans Steinfort
www.groen-natuurlijk.nl
info@groen-natuurlijk.nl


Inhoud


1. Klaartje - glibberen

2. Slakken zoeken, dierenvriend

3. Knutsels: madeliefjeskrans/madeliefjesschilderijtje

4. Poep roeren

5. Traktatie

6. Hondenpoep

7. Boek

8. Ransuiltjes

9. Ransuilweetjes

10. Uit 3 x

11. NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar










 
 

   


1 Klaartje - glibberen

Eindelijk! Zomervakantie! Het heeft al heel lang niet geregend en het is ook al heel lang warm! Dus mensen, dieren en planten verlangen allemaal naar een lekker regenbuitje.
En dan… als Klaartje ’s morgens wakker wordt hoort ze tik, tik, tik, tik op het dak. Hoera! Regen! Ze wipt uit bed, kleedt zich snel aan en loopt op haar slippertjes naar buiten. Wat ruikt het lekker buiten! Het gras is nat. De bomen en struiken zijn nat en Klaartjes tenen worden ook nat.

Opeens ziet ze iets vreemds. Hè”, denkt ze, wat is dat voor een glimmend spoortje. Dat komt toch niet door de regen?” Toch wel… Eindelijk kan ook een slak weer eens lekker glibberen en daarbij maakt hij een mooi slijmspoor. Klaartje loopt een beetje voorover met haar neus vlak boven het spoortje. Waar gaat dat heen?

Opeens ziet ze een prachtige huisjesslak! Heel voorzichtig pakt ze hem op en zet hem op haar hand. Oei, dat voelt wel een beetje slijmerig, maar dat is alleen maar handig voor een slak. Want een slak heeft geen benen, alleen een grote platte voet. Het slijmlaagje maakt het veel gemakkelijker om vooruit te glijden. De slak schrikt er van dat hij zomaar wordt opgetild. Hij is blij dat hij niet in zijn blootje loopt, zoals zijn neef de naaktslak. Hij kruipt vlug het huisje in dat hij op zijn rug draagt. Eerst gaat zijn lijfje naar binnen en daarna zijn kopje met voelsprieten. Hij wacht even maar als er niets raars gebeurt wil hij toch wel eens zien wie hem heeft opgeraapt en kijkt hij voorzichtig om een hoekje.

Er komen twee korte en twee lange sprietjes tevoorschijn. Met de korte voelsprietjes kan hij ruiken. En die lange sprieten? Dat zijn ogen op steeltjes! Mooi zijn ze! Die wil Klaartje ook wel! Dan krijgt ze een superidee!

Ze zet slak voorzichtig terug op de vochtige blaadjes en rent naar de badkamer. Grist een haarband van de wastafel en zet hem buiten bovenop haar krullen!

"Kijk slak! Nu heb ik ook ogen op steeltjes!!"


Terug naar boven >>



   

   


2 Slakken zoeken


Ga je ook een keertje op zoek naar slakken? Dat kun je het beste doen na een regenbui of op een vochtige dag. Welke slakken heb je gevonden? Wat doen ze? Zitten ze stil op een blaadje of eten ze er van? Wil je (bijna) zeker weten dat je slakken vindt, leg dan eens een paar proppen krantenpapier neer op een vochtige plek in de tuin.

Zorg er voor dat ze een beetje nat blijven en dat er wat ruimte is voor de slakken om er onder te kruipen. Je zult zien dat ze dat maar wat graag doen! Want donker en vocht, daar houden ze van! Het is gelukkig ook heel gemakkelijk om slakken goed te bekijken, want ze lopen altijd met een slakkengangetje!

Slakken houden van een beetje rommelige tuin: ze hebben graag een hoop bladeren om zich te verschuilen. Maak eens zo’n bladerhoop in een verborgen hoekje van de tuin. Die bladeren ruimen ze ook nog eens voor je op. Na verloop van tijd hebben ze die opgegeten en er aarde van gemaakt. Je kunt ook een paar (oude) dakpannen neerleggen of een boomstronk(je), want hieronder zitten slakken ook graag.


Dierenvriend

Dit jongetje heet Thijs. Thijs is een grote dierenvriend! Als het heeft geregend, kruipen er altijd veel slakken in de tuin.

Hij vindt slakken geweldig, dus laat hij er af en toe een paar over zijn wangen kruipen. Maar slakken zijn ook nieuwsgierig, dus mondje dicht Thijs, anders kruipt er zo een naar binnen!

Terug naar boven >>






 

   



3 Knutsels

Madeliefjeskrans

In het gras staan vaak heel veel madeliefjes, pluk er maar een heleboel met een lang steeltje. In het stengeltje maak je met je nagel een klein gaatje/gleufje. Hierdoor steek je een ander stengeltje van een madeliefje.

Vervolgens maak je daarin ook een gleufje. Net zolang tot je een lange sliert hebt. Uiteindelijk maak je het laatste stengeltje vast aan het eerste madeliefje en klaar is je krans!


Madeliefjesschilderijtje

Je hebt nodig:

Stevig dik (blauw) papier, karton of canvasboard
(evt. lichtblauwe verf en kwast), vork, wattenstaafjes, gele klei en groene verf.

Als je wit karton hebt verf je de ondergrond eerst mooi lichtblauw.
Lijm er, als de ondergrond droog is, bolletjes gele klei op.
Knip de wattenstaafjes doormidden en kort ze nog een beetje in.

Geef de madeliefjes witte blaadjes door de wattenstaafjes in de klei te prikken.
Met groene verf of een verfstift teken je de stelen. Met een vork en groene verf stempel je onderaan het gras.

Terug naar boven >>




 

   


4 Poep roeren

Ik zag kort geleden twee kinderen in een weiland. Ze hadden de grootste lol.
Wat deden ze?

Ze zaten met een stokje in een hoop smeuige koeienpoep te roeren.
Mmmm, leuk, zo’n vies spelletje, maar ik kan wel iets leukers bedenken!


Terug naar boven >>

   

   


5 Traktatie

Poepgoeie cakejes

Veel lekkerder en ook niet zo moeilijk om te maken (met hulp van een volwassene) zijn deze heerlijke en ook nog eens grappige 'poep-cakejes'! Ook heel leuk om te trakteren!

Wat heb je nodig?

200 gr. echte boter
150 gr. basterd suiker
50 gr. vanille suiker
360 gr. bloem
1 ei
40 gram cacao
snoep-oogjes

Hoe maak je ze?
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en mix het goed met de suiker totdat het smeuïg is (duurt even). Voeg daarna het ei toe en mix dit goed door elkaar.

Als je wilt dat ze hun vorm zo goed mogelijk behouden gebruik dan geen zelfrijzend bakmeel of bakpoeder.

Meng de bloem en de cacao erdoor (met bv deeghaken op een mixer), daarna kun je het met je handen doorkneden tot het een mooie grote deegbal is. Leg deze bal verpakt in huishoudfolie minimaal 1 uur in de koelkast. Snijd vervolgens ongeveer 15 even grote stukken en begin met het rollen van een slang die smal afloopt. Rol de slang daarna op in de vorm van een drol. Zorg er hierbij voor dat de binnenkant niet al te hol is, anders heb je kans dat de drol inzakt. Leg ze daarna op een bakpapier op de bakplaat. Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 175 graden in 15-20 minuten.
De oogjes koop je kant en klaar of maak je eenvoudig van glazuur.
Deze plak je erop als het chocoladekoekje afgekoeld is.

Eet smakelijk!

Terug naar boven >>


   

   


6 Hondenpoep


Niet alleen in een weiland ligt (koeien)poep, helaas soms ook langs of zelfs midden op de straat. Jakkes!

Veel mensen laten hun hond uit in een parkje en dan moet je als wandelaar echt uitkijken waar je loopt, want sommige hondenuitlaters hebben geen zin om die hondenpoep op te ruimen en in de speciale hondenpoepafvalbakken te gooien.

Terug naar boven >>


   

   


7 Boek - Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Wereldwijd zijn er al meer dan twee miljoen exemplaren van dit prentenboek verkocht. Het is populair bij peuters maar zeker ook bij oudere kinderen (en ouders).

Een stoere mol krijgt op een ochtend een verse drol op zijn hoofd. Wel hier en gunter”, riep de kleine mol. Wie heeft er op mijn kop gepoept?”. Vervolgens vraagt hij dat aan een duif, een paard, een haas, een geit, een koe en een varken. De herkenbare (boerderij)dieren zeggen dat zij het niet gedaan hebben en laten vervolgens zien hoe hun poep er uit ziet. De mol loopt trouwens al die tijd met de drol op zijn hoofd. Dan komt de mol langs twee strontvliegen en vraagt hen om hulp. Ze ruiken aan de poep en vertellen de mol dat het een drol is van een hond. De mol weet genoeg en rent naar “Bullebak”, de hond van de slager om op gepaste wijze wraak te nemen.

Auteur: Werner Holzwarth
Illustrator: Wolf Erlbruch
Uitgever Nederland: De Vries-Brouwers
Vertaling: Ineke Ris
24 pagina s
Prijs: € 15,25

Terug naar boven >>

   
   
   


8 Ransuiltjes

In het dorp waar ik woon is ook zo’n park (met poep). Het wordt ook wel een ‘bos’ genoemd, en misschien wordt het dat ooit nog wel, maar dat duurt nog wel ‘even’. Het is wel een leuk bosje, waar soms (behalve honden) ook bijzondere dieren te zien zijn. Ik zag er twee witte zwanen en een zwarte, die samen met wel 6 jongen, lekker aan het slobberen waren in een sloot.

Toen ik half juni, tussen heel veel bladeren en takken door, omhoog keek zag ik tot mijn verrassing, minstens 20 meter bij mij vandaan, verscholen tussen de bomen, een oud kraaiennest.

En in dat nest… drie kleine ransuilen! Maar wat hadden ze het warm! Ze kropen bijna boven op elkaar in het enige schaduwhoekje van het nest, zodat ik ze bijna niet kon zien. De volgende morgen vroeg, toen het nog niet zo warm was, ging ik weer kijken. En ja hoor! Geen drie, maar wel twee jonge ransuilen keken nieuwsgierig naar me over de rand van het nest. Zo leuk!
Waar zou die derde gebleven zijn? Misschien al uit het nest geklauterd en nu ergens op een tak van een boom?
Als een jonge uil dat doet, wordt hij ‘takkeling’ genoemd. Een dag later, wandelde ik weer langs het nest: en zag… niets! Zouden ze weg zijn? Op de dag dat ik dit schrijf (20 juni), kon ik het niet laten om nog één keer te kijken. Bingo! Want in het nest zag ik nog 1 ransuiltje! Wat groeien ze snel! Voordat ook deze pluizenbol het in z’n koppie zou halen om het veilige nest te verlaten ging hij misschien wel voor het laatst op de foto. Pa en ma ransuil heb ik niet gezien, maar geloof maar dat ze mij wel goed in de gaten hebben gehouden!

Terug naar boven >>

   
   
   


9 Ransuilweetjes

- Een ransuil is kleiner dan een bosuil.
- De kleuren van zijn veren lijken op de schors van een boom.
- Ze wonen in de winter met een groep dicht bij elkaar.
- De pluimpjes op de kop van een ransuil zijn geen oren.
- Oorpluimpjes helpen om geluid op te vangen, belangrijk voor het vinden van voedsel.
- Zijn echte oren (kleine gaatjes) zitten aan de zijkant van z’n kop, verscholen achter de kopveren.
- Hij dankt zijn naam aan het Middelnederlandse woord 'rans', dat 'muts' betekent.
- De ransuil wordt soms verward met de oehoe, die er bijna hetzelfde uitziet maar véél groter is.
- Een ransuil is tussen de 35 – 40 cm groot.
- Ransuilen maken vaak gebruik van oude kraaien- of eksternesten om in te broeden.
- Jongen verlaten na minimaal drie weken het nest en klimmen in naburige boomkruinen.
- Na vijf weken zijn de jongen vliegvlug.

Foto: Saxifraga-Martin Mollet

Terug naar boven >>

   

   


10 Uit

World of Dino's - 8 juli t/m 27 augustus

Deze zomervakantie nemen levensgrote dinosaurussen de Van Nelle Fabriek in Rotterdam over. Help ranger Tom in zijn onvergetelijke ontdekkingstocht, trotseer alle uitdagingen, kijk de meest angstaanjagende dinos in de ogen en beleef de spannendste avonturen bij World of Dino's!

Hoe groot was Omeisaurus? Wat was de meest angstaanjagende dino? En hoe snel kon Pterodactylus vliegen? Ga als een avonturier op ontdekkingstocht door World of Dino's en leer alles over dinosaurussen, hun leefomgeving en hun gewoontes. Doe ook de toffe speurtocht! 

En er is nog veel meer te doen: ga op jeepsafari, maak een ritje in de dino express of zoek als een echte ranger naar bijzondere opgravingen.

Misschien sla je zelfs wel een balletje op de dino golfbaan. Er is van alles te beleven in de avontuurlijke kidszone van World of Dino's!

Van Nelle Fabriek

Adres: Van Nelleweg 1, 3044 BC Rotterdam.
Meer info: klik hier


Bezoekerscentrum Waterloopbos

Vanaf bezoekerscentrum Waterloopbos kun je wandelen, fietsen en spelen met water.

In het rijksmonumentale Waterloopbos liggen de schaalmodellen van ruim dertig waterwerken verborgen. Voor kinderen is er een grote waterspeelplek. Klieder lekker met zand, waterpomp en waterspeelmodel, buiten bij het bezoekerscentrum. Er is ook een speeltuin en ruim plek om te picknicken. Test je natuurkennis of bouw een digitale dijk. Luister naar het bijzondere verhaal van de techniek uit het verleden en de prachtige natuur van nu.

Foto: Laurence-Delderfield

Vanaf het bezoekerscentrum starten diverse routes, geschikt voor het hele gezin. Speciaal voor kleuters is vlakbij het bezoekerscentrum het Stippelpad aangelegd. Een korte route met onderweg speelse natuuropdrachten. Volg de lieveheersbeestjes! Ook voor mindervaliden is het gebied goed toegankelijk, er zijn twee invalidenroutes.
Neem een kijkje binnen! Doe de waterlooptest of de natuurquiz, luister naar verhalen over natuur en techniek of ... kleur lekker een mooie kleurplaat. 

Speurtocht van Abe
Volg met de speurtocht van Abe een route door het bos, zoals ingenieur Abe die al vaak gelopen heeft. Onderweg leuke weetjes en opdrachten. De speurtocht is verkrijgbaar bij de balie van het bezoekerscentrum.

Marknesse, Paviljoen Het ProefLab

Adres: Voorsterweg 34, 8316 PT Marknesse (FL)
Meer info: klik hier


Disney - Telling Timeless Stories t/m 10 september 2023

Duik in de betoverende wereld van Disney Animation Studios! De tentoonstelling Disney – Telling Timeless Stories is te zien in Forum Groningen. Een fantasierijk avontuur vol magie en nostalgie!

In de grote internationale tentoonstelling Disney – Telling Timeless Stories krijg je een kijkje in de keuken van Walt Disney Animation Studios. Storyboards, concepttekeningen, animatietekeningen, achtergrondschilderijen en video's tonen het creatieve proces achter iconische momenten die in ieders geheugen gegrift zijn.

Zoals van de gemene heks met de giftige appel in Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen (1937) of het moment waarop Elsa in Frozen (2013) haar cape weggooit en uit volle borst "Let it go" zingt. Ook is er niet eerder getoond origineel werk van Walt Disney Animation Studios te bewonderen, bijvoorbeeld van Robin Hood (1973) en van Mickey Mouse in De Prins en de bedelaar (1990).

De unieke kunstwerken laten een scala aan technieken zien: van potloodtekeningen voor Pinokkio (1940) en pasteltekeningen uit Fantasia (1940) tot digitale schetsen voor Frozen 2 (2019). En je krijgt zelf ook de kans om als verhalenverteller aan de slag te gaan!

Stichting Forum Groningen

Adres: Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen
Meer info: klik hier

Terug naar boven >>


   

   


11 NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

Behalve voor jullie is er ook een natuurnieuwsbrief (NatuurNetNieuws) voor oudere broers en/of zussen en grote mensen zoals bijvoorbeeld jullie ouders, grootouders.

Net zoals jullie gratis abonnee zijn van NNN junior, kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws. Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl
Of via de website het formulier invullen. Klik daarvoor hier.

NatuurNetNieuws komt ook nog eens elke maand uit!
Niet vergeten te vertellen hoor!


Als je vragen hebt over iets wat je in NNNjunior hebt gelezen of iets ander wil weten over de natuur, dan
kun je altijd mailen naar: tiny@groen-natuurlijk.nl  

Terug naar boven >>

   

  


11 Einde

Nog meer leuke uittips in en over de natuur kun je lezen op onze website: www.groen-natuurlijk.nl, kijk maar op de kinderpagina.

Tot de volgende keer!

Tiny van der Meer
Hans Steinfort

Terug naar boven >>