Uitgave:
Samenstelling:
Vormgeving:
Website:
E-mail:

september 2020
Tiny van der Meer
Hans Steinfort
www.groen-natuurlijk.nl
info@groen-natuurlijk.nl

Inhoud


1. Koen-Duivendouche
2. Krekelmuziek
3. Knutsels

herfstmaskers
spinnenwebschilderijtje
4. Fruit voor vlinders
5. Leuke dierenweetjes
6. Bodemdierendagen
7. Uit
8. NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar


 
 

   


1 Koen - Duivendouche

Koen en Teun, de twee onafscheidelijke vrienden logeren weer bij elkaar en genieten volop van de vakantie! Maar wat is het warm! Regelmatig stijgt de temperatuur naar wel 33 graden! Ze lopen elke dag in hun zwembroekje. Lekker makkelijk. Ze hebben slootje gesprongen, gezwommen in de vliet en ze mochten zich een keer lekker voort laten trekken door een boot!

Ze zijn net even in huis als er op weer zo’n heel warme dag opeens een pittige regenbui valt! Ze kijken uit het raam en zien twee tortelduiven op de tuinboog zitten. De regen deert hen niet. Ze vinden het zo ze zien juist heerlijk en nemen een uitgebreide douche. Terwijl de een zich lekker nat laat regenen, maakt de ander er helemaal een feestje van! Eerst gaat zijn rechtervleugel een aantal keer omhoog, daarna de linker.

De jongens kijken naar buiten en dan elkaar aan. ‘Kom!’ zegt Koen tegen Teun. Dat hoeft hij geen twee keer te zeggen. Ze rennen de tuin in, springen rond in de regen en doen de tortelduiven na. Eerst één arm omhoog, dan de andere... Ze hebben de grootste lol, maar wat is regenwater koud! De tortels zoeken bij het zien en horen van die vreemde capriolen en woeste kreten van de jongens snel hun toevlucht in een van de bomen in de tuin. Als het na een kwartiertje stopt met regenen, rennen Koen en Teun gauw naar huis, waar Koens moeder al lachtend klaar staat in de deuropening met twee grote handdoeken die ze bibberend om zich heen slaan. Brrrrrr.... ze hadden niet gedacht dat regenwater zó koud kon zijn! Maar als duifjes er tegen kunnen, dan laten zij zich toch ook niet kennen!!

Terug naar boven >>

   

   


2 Krekelmuziek

Ook krekels houden van warmte! Hoe warmer hoe liever. Ze maken dan de hele dag muziek! Het geluid wordt vaak tjirpen genoemd, maar het heet met een moeilijk woord stridulatie. Dit geluid maken ze door hun vleugels razendsnel over elkaar te wrijven.

De vleugels van een krekel zijn verschillend. Op één van de vleugel zitten een soort ‘tandjes’. Als ze die over een dikke ader van de andere vleugel bewegen, ontstaan het tjirpgeluid. Ze maken dit geluid om andere krekels iets te vertellen. Nou, ik heb ze ook volop gehoord toen ik in de tuin van mijn vakantiehuis in het bos was. Blijkbaar hadden ze elkaar wel héél veel te vertellen, want ze bleven maar ‘kletsen’. En dan te bedenken dat het oor van een krekel op zijn poot zit! Blij dat dat bij ons niet zo is, lijkt me heel lastig, vooral als je een lange broek aan hebt :-).

Een leuk digitaal prentenboek over de krekel: klik hier

Terug naar boven >>
 

   


3 Knutsels - herfstmaskers

Het wordt weer herfst. Ook al merk je het nu nog niet zo, de heide bloeit al weer volop en over een maand beginnen de eerste blaadjes toch echt te vallen. Tijd om weer mooie grote bladeren te zoeken, want je kunt er prachtige maskers van maken!

Het enige wat je nodig hebt:

- grote herfstbladeren in verschillende kleuren
- goede viltstiften met scherpe, fijne punten (kun je goed mee tekenen op herfstbladeren)
- schaar
- een fijne verfpen voor het wit (te koop in een hobbywinkel)

Leg je gevonden bladeren tussen de pagina's van een groot, zwaar boek. Doe ze tussen twee vellen papier om het boek te beschermen tegen het vocht in de bladeren. Leg er nog wat zware boeken bovenop en laat ze minstens een week maar liever nog langer liggen zodat ze goed droog zijn. Het drogen van de bladeren kost dus wel even tijd maar daarna heb je heel gemakkelijk en snel heel leuke resultaten!

Als de bladeren droog en plat zijn, knip je een aantal verschillend gevormde ooggaten uit en teken je de kenmerken van bosdieren zoals vossen, uilen en konijnen. Die passen prima bij de vorm van deze bladeren.

Bron: elkeblogt.net


Spinnenweb-schilderijtje

Ja hoor, ze zijn er weer, spinnenwebben. Spinnen weven hun web altijd op plekken waar jij net langs moet. Brrrr... zitten er weer van die draden in je gezicht en in je haar. Als er veel spinnenwebben zijn, dan kun je weer een mooi schilderijtje maken!

Zoek een buigzame tak, maak daar een ovaal ‘schilderijtje’ van en bindt de twee uiteinden, die je een stukje over elkaar heen laat steken op de kruising vast met een stevig stukje touw. Daarna kan het verzamelen beginnen. Als je genoeg spinnenwebben hebt ‘geschept’ in je schilderijtje, zodat het een stevig onderlaagje is, kun je op zoek gaan naar mooie blaadjes of kleine bloempjes. Die kleef je op het spinnenweb.
Ze mogen niet te zwaar zijn, anders vallen ze er uit. Als je klaar bent schep je nog een paar webben, om je mooie kunstwerkje af te dekken, zodat de bloemen en blaadjes er niet af kunnen vallen. Klaar!

Terug naar boven >> 

   


4 Fruit voor vlinders

Ligt er bij jullie thuis ook wel eens een rotte appel of peer of een overrijpe banaan op de fruitschaal? Niet weggooien hoor! Als ik een peer of een appel eet, schil ik die meestal.
De schillen zijn voor de merels (en wie weet ook voor de egel). Ik snijd ze in heel kleine stukjes en gooi ze tussen de struiken. En de merel weet ze wel te vinden!

Maar vlinders zijn ook gek op (overrijp) fruit! Als je dat op een schaal of plank neerlegt in de tuin dan komen er nachtvlinders en dagvlinders van snoepen. Vlinders leven in de zomer van nectar, maar als veel planten zijn uitgebloeid, zijn ze ook heel blij met fruit. Ze gebruiken hun roltong om te eten dus vinden ze het fijn als er zacht fruit op de voederplank ligt zoals appels, peren, pruimen en druiven. Maar ook bananen, meloenen of vijgen zijn prima.  Als het maar zacht is! Zet de schaal maar lekker in de zon, want daar houden vlinders van. 

Let maar eens op welke vlinders jouw fruit komen eten. Er zijn vast atalanta’s bij. Die worden ook wel admiraal, nummervlinder of schoenlapper genoemd. Die laatste naam heeft te maken met de onderkant van de vleugels. Die hebben verschillende bruine stukjes. Vroeger repareerden schoenmakers de gaten in schoenen met kleine lapjes leer. De onderkant van de vleugels van de atalanta lijken hier op, vandaar de naam.  

Atalanta’s zijn trekvlinders. In de herfst vliegen ze vanuit Scandinavië via Nederland door naar het zuiden en zijn dan blij met extra eten.

Maar ook het vrouwtje van het bont zandoogje lust wel een fruithapje. En heb je de gehakkelde aurelia wel eens gezien? Mooie naam he! Maar het is ook een heel bijzonder vlinder. Als je hem ziet, snap je vast wel waarom hij zo heet. Ook die is gek op het fruit van jouw fruitschaal, vooral als er overrijpe bramen op liggen. Vlak voordat die in winterslaap gaan, lusten ze wel een extra wintervoorraad.     

Nachtvlinders vinden fruit ook heerlijk.
Nog meer snoepers komen op al die lekkernijen af, zoals wespen. Handig, want als ze op het fruit zitten komen ze in elk geval niet in de buurt van de tuintafel met jouw limonade.

Behalve rottend fruit kan je nog veel meer doen om het vlinders in je tuin naar de zin te maken. Het maakt niet uit of je tuin groot of klein is. Kijk maar eens op deze link van de vlinderstichting: klik hier

Terug naar boven >>


   

   


5 Leuke dierenweetjes

(best handig als mensen dat ook zouden hebben of kunnen...)

Kaapse grondeekhoorns gebruiken hun staart als parasol.
Een beer kan zijn plas zes maanden ophouden.
Een giraf slaapt maar 10 tot 120 minuten per dag.
Een pinguïn kan bijna twee meter uit het water omhoog. springen.
Een uil kan zijn nek 270 graden draaien. Dat is driekwart rond!

Een jonge orang-oetan leert zo’n 50.000 planten, bomen  en struiken uit zijn hoofd.
Giraffen kunnen met hun tong hun oor leeglikken.
(maar of wij dat nou echt zouden willen!? Brrr... lijkt met niet echt smakelijk!)

Deze weetjes staan in : klik hier
daar vind je er nog veeeeeel meer!

Terug naar boven >>

   

   


6 Bodemdierendagen
25 september - 7 oktober

Ieder jaar kun je rond Dierendag op safari in je eigen tuin, op zoek naar die belangrijke maar vaak vergeten bodemdieren... Doe jij in 2020 ook (weer) mee?!

De Bodemdierendagen zijn eigenlijk best bijzonder. Bij een vogeltelling tel je vogels en bij een vlindertelling alleen vlinders. Maar nu tel je een heleboel verschillende dieren die samen in en op de bodem leven! Tussen 25 september en 7 oktober kun je dus zoeken naar miljoenpoten, kevers en pissebedden. En al dat andere leven op en in de bodem.

Hoe zoek je bodemdieren?
Tip 1: Ga naar buiten en kijk van dichtbij goed naar de grond, op je knieën bijvoorbeeld.
Tip 2: Kijk onder stenen, bloempotten, tussen planten of afgevallen bladeren en takken.
Tip 3: Steek een schep in de (gras)bodem en laat deze regelmatig trillen of spit een beetje grond om.
Tip 4: Graaf een lege jampot of (yoghurt)beker tot vlak onder de rand in de grond, en kijk na minstens 1 nacht of er bodemdieren in zitten. (Haal daarna de pot weg).
Tip 5: Doe de keukenpapierproef en kijk na twee dagen - of nog wat langer! - of je 'beet' hebt.

En... natuurlijk kun je op ander momenten van het jaar ook bodemdieren zoeken.
Het waarnemingenformulier blijft voorlopig open staan.

Meer info: klik hier

Terug naar boven >>


   
 
   


7 Uit

Wunderkammer

In De Museumfabriek is een groot deel van het museum omgetoverd tot Wunderkammer. De Wunderkammer is een echte familietentoonstelling: interessant voor volwassenen en superspannend en leerzaam voor kinderen!

De Wunderkammer wordt in drie fasen gerealiseerd, maar is vanaf het eerste begin ontzettend de moeite waard om te bezoeken. Nu al zijn de eerste 7 tentoonstellingen te bewonderen: Magisch Wit, Sagen & Legenden, Kevers, Wereldreizigers, De Nacht, Onderhuids en Draad.

Binnenkort komen daar nog 6 tentoonstellingen bij en uiteindelijk zijn er 25 presentaties.
In de Wunderkammer verwonder je je over wat de wereld te bieden heeft. Je ontdekt dat jouw botten verdacht veel op die van een mammoet lijken. Je tuurt door sterrenkijkers, recht de nacht in. Je stapt in een magisch witte wereld. Je bekijkt de misschien wel oudste puzzel van Europa, ontdekt hoe bijzonder de kever is en luistert (of huivert) naar Twentse sagen en legenden.

Adres: De Museumfabriek, Het Rozendaal 11, 7523 XG Enschede
Meer info: klik hier


Verwonderland en OnderWaterSafari

In Verwonderland nemen we je mee door de bijzondere wereld van de natuur. Kom je verbazen over de opmerkelijke kanten van alles wat leeft, groeit en bloeit.
Verwonderland bestaat uit drie zalen. Onderwerpen die hier aan de orde komen zijn onder andere ganzen in Fryslân, hofmakerij in de dierenwereld en records: welk dier kan het hardst rennen, is het sterkst of krijgt de meeste nakomelingen?

Maar er is ook een vies onderwerp in Verwonderland: Drukken & Drollen, een onthullende kijk op het toiletgebeuren bij mens en dier.
Meer info: klik hier

De OnderWaterSafari is de geheel nieuwe versie van Friesland onder Water, al jaren de meest populaire presentatie van Natuurmuseum Fryslân (toegankelijk voor bezoekers vanaf 4 jaar). De OnderWatersafari is een echte interactieve ride. Bezoekers stappen in een voertuig waarmee ze een reis maken door de onderwaterwereld van Nederland. Van het zoete water van sloot en plas naar het zoute water van de Waddenzee.

Onderweg zien ze wat er allemaal onder de waterspiegel leeft en gaan ze op zoek naar de Big Five van de onderwaterwereld van Nederland: de bever, otter, meerval, zeehond en bruinvis!

Filmpje: klik hier

Adres: Natuurmuseum Fryslân, Schoenmakersperk 2, 8911 EM Leeuwarden
Meer info: klik hier


Draken, spinnen en andere monsters - t/m 18 oktober 2020

Draken met scherpe klauwen en tanden, harige spinnen en monsters met stekels, scharen en grote ogen. Wie was er als kind niet een beetje bang voor? En misschien ook daarna nog wel. In het Purmerends Museum komen al deze enge dieren samen, veilig als afbeeldingen op keramiek uit de collectie. Tenzij er eentje ontsnapt natuurlijk.   

Met de tentoonstelling Draken, spinnen en andere monsters zet het Purmerends Museum de eigen collectie jugendstil aardewerk op een bijzondere manier in de schijnwerpers. We gingen op zoek naar enge, vreemde en gevaarlijke dieren, en vonden draken, slangen, zeemonsters en nog veel meer. Een selectie van deze wezens is tijdelijk bij elkaar gebracht in het kunstkabinet.

Tijdens de duur van de tentoonstelling en tijdens de Kinderboekenweek (30 september-11 oktober) gaan we regelmatig voorlezen uit (kinder)boeken over monsters en enge beesten, zoals verhalen over draken en zeemonsters, maar ook over de bekende spin Anansi. Ook is er een speurtocht voor kinderen door de tentoonstelling.

PURMERENDS MUSEUM
Adres: Kaasmarkt 20, 1441 BG Purmerend https://www.purmerendsmuseum.nl
Meer info: klik hier

Terug naar boven >>

   

   


8 NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

Behalve voor jullie is er ook een nieuwsbrief (NatuurNetNieuws) voor grote mensen zoals bijvoorbeeld jullie ouders of oudere broers en/of zussen.

Net zoals jullie gratis abonnee zijn van NNNjunior, kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws. Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl


NatuurNetNieuws komt ook nog eens elke maand uit! Niet vergeten te vertellen hoor!

Terug naar boven >>

   

   


Einde

Nog meer leuke uittips in en over de natuur kun je lezen op www.groen-natuurlijk.nl, kijk maar op de kinderpagina.

Tot de volgende keer!

Tiny van der Meer
Hans Steinfort

Terug naar boven >>