<

   

Uitgave:
Samenstelling
Vormgeving:
Website:
E-mail:

september/oktober 2022
Tiny van der Meer
Hans Steinfort
www.groen-natuurlijk.nl
info@groen-natuurlijk.nl

Inhoud

1. Koen - warm

2. Koe in de sloot

3. Hazenpootje - 1

4. Hazenpootje - 2

5. Hazenpootje - 3

6. Kruisspinnen

7. Knutselen: spinnen, walnoot

8. Uit

9. NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar


 
 

   


1 Koen - warm

‘He Teun, niet zo snel lopen!’ roept Koen. Hij heeft het warm en dat is niet zo gek. Buiten schijnt elke dag de zon, het is vaak 30 graden en het regent al maanden niet. Pffff… wel heel lekker vakantieweer natuurlijk! Ze hebben wat lekkers en drinken bij zich en zijn op weg naar het maisdoolhof. De boer in de buurt heeft weer een hele mooie gemaakt en je mag er gratis in!

Best een pittig parcours, maar overal zijn leuke vragen over dieren verstopt die ze moeten beantwoorden en als die (bijna allemaal) goed zijn krijgen ze als beloning een echt boerenijsje! Terug lopen ze door het weiland. Koen wijst: ‘kijk Teun!’ Nou ja…! Het moet nou toch niet gekker worden!

Zagen ze vorige keer een paard met twee hoofden, nu weer een koe met twee koppen. Het lijkt wel een voor-de-gek-houd- spelletje van die dieren. Maar ze laten zich niet voor de tweede keer foppen. 'Boeoe…’ roept Teun. Een van de koeien doet een stap opzij, haha… weg dubbele koe!

Ze hebben het wel heel erg warm gekregen van dat gesjouw door het maisdoolhof en het weiland. Dan zien ze een sloot, een heel brede sloot. ’Zullen we…!?’ zegt Koen.. Teun knikt. Ze nemen een aanloop en springen er middenin! Een haas die lekker in zn leger lag te dutten, schrikt zo dat hij er als een raket vandoor gaat. Het enige dat de jongens nog van hem zien zijn z’n lange achterpoten!


Ze klimmen weer op de kant, nemen een nieuwe aanloop en springen weer en nog eens! Twee koeien kijken verbaasd naar al dat gespetter. Er is voor hen geen boom in de buurt om onder te schuilen voor de zon, warm hoor! Wie weet hebben de jongens ze wel op een idee gebracht…!

Terug naar boven >>


   

   


2 Koe in de sloot

Soms zit er echt een koe in de sloot, niet omdat zij zin heeft in pootje baden, maar meestal omdat ze tijdens het drinken is weggezakt in de modder vlak langs de rand.Als ik een koe in de sloot zie zitten of liggen, weet ik vaak wel van welke boer de koe is en waarschuw ik hem, zodat hij haar er weer uit kan halen. Als het warm is buiten kan een koe wel even in het water blijven, maar anders moet ze er wel snel worden uitgetrokken.
Dat valt niet mee met zo’n zwaar beest, dus vaak gebruikt de boer een tractor met een speciale band om haar er uit te helpen. Er zijn wel koeien die in het water gaan staan om af te koelen, maar dat doen ze dan wel bij een oever waar ze er gemakkelijk zelf in en uit kunnen lopen, zoals in de Geul in Limburg.


Maar ook Schotse Hooglanders staan graag in het water als het warm is! Eigenlijk horen die te grazen, maar die denken ook bij zichzelf ‘pfff…, nu even niet’ en zoeken lekker verkoeling in een vennetje of in ondiep water.


Terug naar boven >>
 

   3 Hazenpootje - 1

Wel eens goed gekeken naar de achterpoten van een haas!? Die zijn heel sterk en lang (wel 15 cm) en ze kunnen er ontzettend hard mee rennen.

Als de haas een vijand ontdekt drukt hij zich plat tegen de grond, vertrouwend op zijn schutkleur. Pas als de vijand te dichtbij komt, zal hij plotseling hard wegrennen. Dat doet hij zigzaggend, met 'slagen' of 'haken', hoeken van 90°. Zijn staart houdt hij hierbij omlaag, waardoor zijn achtervolgers de witte onderkant niet zien. Hij kan tijdens de vlucht sprongen maken van bijna 4 meter lang of 1,5 meter hoog en snelheden tot 75 kilometer per uur halen.

De haas is een van de snelste kleinere zoogdieren. Om achtervolgers te misleiden zal hij regelmatig na een slag over zijn eigen sporen terugrennen of in het water springen om zijn sporen uit te wissen. Het is een goede zwemmer en hij deinst er niet voor terug een rivier over te steken. Maar in het water springen om af te koelen net zoals Koen en Teun, dat gaat een haas echt niet doen!

Terug naar boven >>
 

   


4 Hazenpootje - 2

Hèè… denk je misschien: ’Nog een keer hazenpootjes’!? Ja… nog een keer, want niet alleen een haas heeft hazenpoten of hazenpootjes, er zijn ook plantjes die zo heten.              

Ze groeien op zonnige, open plekken, het liefst op zandgrond, bijvoorbeeld in duinen of in heidegebieden. Maar ze staat vooral graag op plekken waar gerommeld wordt, zoals op akkers en in wegbermen. De bloemen van hazenpootje zijn zachte, grijze bolletjes. Daarin zitten kleine vlinderbloemen. Maar die bloempjes worden omgeven door grijze haren. Als je goed kijkt, zie je dat hazenpootjes witachtige, later roodachtige bloemen hebben. Ze bloeien van juli tot in de herfst. Ze zijn echt om te aaien. Zouden de voeten van hazen ook zo zacht zijn? Foto rechts ©Lidy Poot

Terug naar boven >>

   

   


5 Hazenpootje - 3

Het houdt niet op hè…! Maar er is ook een paddenstoeltje dat hazenpootje heet. En die zijn ook zo mooi! Ik las ergens dat hazenpootje lijken op een balletdanseresje. Ze is een beetje doorschijnend en er lopen allemaal dunne zwarte lijntjes over haar ‘rokje’.

Waarom heet dit paddenstoeltje dan een hazenpootje? Omdat het jonge zwammetje er uitziet als een harig pootje dat omhoog steekt uit de grond. Dat duurt maar heel even. Al heel snel verschijnt er een lange steel met bovenaan het hoedje met de dunne lijntjes.

In het begin is het hoedje nog klokvormig, maar al snel krullen de randen omhoog en wordt het hoedje doorschijnend. Hazenpootjes zijn er opeens! Ze groeien op houtsnippers, vaak in kleine groepjes. Ga in de herfst maar eens op zoek naar dit prachtige hazenpootje. De meeste kans heb je op plaatsen waar ooit houtsnippers zijn gestrooid, in parken, plantsoenen of bosranden. Het leven van het hazenpootje is maar kort. Vaak is hij binnen een dag verschenen en verdwenen.

Terug naar boven >>


   

   


6 Kruisspinnen

Ben je ook al een paar keer met je hoofd in een spinnenweb gelopen? Brrr… Wat hangen ze overal vroeg dit jaar hè! Zo’n wielweb is wel heel kunstig gemaakt, maar niet om op jouw gezicht te laten plakken, want dan moet de spin weer een heel nieuwe web weven.

Een meneer die spinnenexpert is vertelde dat er nu al heel veel volwassen kruisspinnen zijn. Dat is heel vroeg want het is eigenlijk een herfstbeest. Door de warme droge zomer zijn er meer vliegen en insecten, allemaal voedsel voor de kruisspin. En hoe meer hij eet, hoe sneller hij groot is. In het voorjaar komen de spinneneitjes uit. Misschien heb je ze wel eens gezien in het voorjaar, die kluwen met heel kleine gele spinnetjes.


Die groeien in de zomer en in de tweede helft van september zijn ze volwassen. Nu, met de hoge temperaturen kunnen de eitjes eerder zijn uitgekomen en zijn de spinnen dus eerder groot en trakteren ze jou op een spinnenweb in je gezicht.

Terug naar boven >>

   

   


7 Knutselen, spinnenweb en walnoten

Maak zelf eens een spinnenweb


Walnoten
Jullie weten vast wel wat walnoten zijn. Ze zijn niet alleen heel gezond, maar als je ze voorzichtig openmaakt, zodat de twee helften (doppen) heel blijven, kun je daar leuke dingen van maken, zoals een mooie krans, leuke muizen, konijntjes, spinnen en ik zag zelfs walnootvarkentjes! Hier zie je een paar voorbeelden. Wel een gepriegel, maar dat kunnen jullie vast wel!

Terug naar boven >>


   

   


8 Uit

Wil je varkens in het echt zien? Dat kan tijdens het:
Weekend van het varken - 10 en 11 september 2022

Ieder jaar in het tweede weekend van september op zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 16.00 of 18.00 uur met allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf.

De twee meest recente deelnemende varkensbedrijven aan het 'Weekend van het Varken' wonen in Putten (Gld) en Heeten (Ov.). Dit zijn allebei bedrijven met wroetvarkens en ze zijn om de beurt open: eentje op zaterdag en de andere op zondag.


De deelnemers aan het 'Weekend van het Varken' zijn te vinden op de website van The Pig Story. Ook voor de tijdstippen dat bezoekers er terecht kunnen, is er informatie te vinden. Klik hier.


De Biberbunker

In de duinen van Oostvoorne bevindt zich in de omgeving van het Agathahuis een bijzondere bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Het is de in de volksmond als zodanig bekende Biberbunker, opgebouwd uit 3 meter dikke muren en een 2 meter dik dak.De bunker en stelling, waarin deze bunker zich bevindt, vertellen een stukje unieke historie over de (lucht)oorlogsvoering van de Duitsers in West Nederland.
In Nederland waren er 3 van deze stellingen, waarvan de Biber als enige volledig in gebruik is gebleven sinds 1945. Inmiddels is ook de Tiger op Terschelling voor het publiek weer geopend, samen met de Biber en de Zander (Zandvoort) waren zij verantwoordelijk voor de kustafscherming van geallieerde luchtaanvallen.
De stichting Biberbunker houdt diverse rondleidingen. Voor de rondleiding in de Biberbunker moet je wel vooraf reserveren.

Biberbunker

Adres: Zandweg 83, 3233 ES Oostvoorne, Zuid-Holland
Meer informatie en aanmelden: klik hier


Discovery Museum

Discovery Museum is een interactief doe- en ontdekmuseum waar je handen en ogen tekort komt en je zelf uitvindt hoe de wereld werkt. Het is het grootste museum voor wetenschap en technologie in Zuid-Nederland. In de Schatkamer van het museum vind je Limburgs eigen industriële erfgoed.

Naast interactieve wetenschapsexposities, adembenemende en unieke films (bijvoorbeeld over de toekomst van de aarde), tentoonstellingen over innovatieve producten en design en educatieve workshops (zoals programmeren) biedt het museum ook creatieve labruimtes waar je zelf - of met begeleiding - aan de slag kunt gaan.
In de Expeditie vind je 6 themagebieden. Over voeding, gezondheid, wonen, werk en vrije tijd, leven, materialen, energie & IT. In de Schatkamer van Discovery Museum vertellen de topstukken uit de collectie hun verhaal: stoommachines en motoren, het gereedschap van de mijnwerker en Maastrichts aardewerk, porselein, glas en kristal.

Discovery Museum

Adres: Museumplein 2, 6461 MA Kerkrade
Meer info: klik hier en/of hier

Terug naar boven >>

   

   


9 NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

Behalve voor jullie is er ook een natuurnieuwsbrief (NatuurNetNieuws) voor oudere broers en/of zussen en grote mensen zoals bijvoorbeeld jullie ouders, grootouders.

Net zoals jullie gratis abonnee zijn van NNN junior, kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws. Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl
Of via de website het formulier invullen. Klik daarvoor hier.

NatuurNetNieuws komt ook nog eens elke maand uit!
Niet vergeten te vertellen hoor!


Terug naar boven >>

   

  


10 Einde

Nog meer leuke uittips in en over de natuur kun je lezen op onze website: www.groen-natuurlijk.nl, kijk maar op de kinderpagina.

Tot de volgende keer!

Tiny van der Meer
Hans Steinfort

Terug naar boven >>