Uitgave:
Samenstelling:
Vormgeving:
Website:
E-mail:

november/december 2019
Tiny van der Meer
Hans Steinfort
www.groen-natuurlijk.nl
info@groen-natuurlijk.nl

Inhoud

1. Koen-Groen

2. Edelhert

3. Herfst

4. Knutsels

5. Sinterklaas

6. De legende van sint-pannekoek

7. Uit

8. NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

 
 

   


1 Koen - Groen

De ouders van Teun hebben een huisje gehuurd in de herfstvakantie en omdat Koen en Teun onafscheidelijke vrienden zijn, mag Koen mee! Het huisje ligt vlak naast een boswachterij en een groot heideveld, dus ze hoeven zich niet te vervelen. Elke dag gaan ze op struintocht.

Ze maken een praatje met de herder van de schaapskudde en mogen een stukje met hem meelopen. Gaaf! En natuurlijk zijn er massa’s paddenstoelen! Van die mooie rooie, maar ook supergrote!! De herder wijst naar een grote groep enorme paddenstoelen: ‘Die kun je eten’, zegt hij. Het zijn grote parasolzwammen. Het lijken wel pannenkoeken!  Mmmm... Mooi hoor, maar toch liever echte pannenkoeken!

In het bos zien een gaai. Die is niet zo moeilijk te vinden. Hij krijst alles bij elkaar als Koen en Teun langs lopen. Een grote bonte specht hakt er op los, ze zien een boomklever, een bosmuisje en sporen van reeën. Dan zegt Koen: ‘Kijk nou eens Teun!’ Ze staan even stil.
Helemaal verbaasd... ze lopen een een heel vreemd bos binnen. Alle bomen zijn omgevallen en liggen kris-kras door en over elkaar heen. Alles is bedekt met een zachte dikke laag prachtig mos! Het is een beetje donker en vochtig in dat bos... een beetje mysterieus, een beetje eng... Voorzichtig schuifelen ze via een smal paadje tussen de bomen door. Geen idee wat hier is gebeurd! Er kraakt iets en er piept iets... De stoere bosvrienden worden toch een beetje bang. Opeens zien ze tussen al dat groen iets groens bewegen. Pfff... niks aan de hand, het is de boswachter. Hij vertelt wat er in dit bijzondere bos, heel lang geleden, toen Koen en Teun nog lang niet geboren waren, is gebeurd. Toen heeft een vreselijk zware storm het bos vernield. Heel veel bomen vielen om of braken af als luciferhoutjes. Al vanaf 1972 liggen ze hier en ze mogen net zo lang blijven liggen totdat ze zijn vergaan. Geweldig! ‘Kom Koen!’ zegt Teun, ‘we gaan pannenkoeken eten!’ Als Koen en Teun het ‘toverbos’ uitlopen zien ze niet eens dat ze worden nagekeken...

Terug naar boven >>

   

   


2 Edelhert

Met een beetje (veel) fantasie lijkt de boom die Koen en Teun ‘nakijkt’ wel een beetje op een edelhert.

Het echte edelhert is natuurlijk veel mooier en imposanter! Hij wordt ook wel de koning van het bos genoemd. Met zijn prachtige gewei en is dat niet zo gek. Dat gewei kan meer dan tien kilo wegen. Eerst is het bedekt met een zacht fluweelachtig vel. Dat heet de bast en is heel gevoelig. Hierdoor stroomt bloed naar het gewei en daardoor kan het groeien.

Als het gewei is volgroeid, wordt het vel afgeveegd langs bomen en takken en is het klaar en doet geen pijn meer. Aan het einde van de herfst valt het gewei van de kop van het edelhert af en groeit er weer een nieuw gewei. Alleen mannetjes krijgen een gewei.

Nog een paar weetjes over het edelhert

- Een edelhert kan zo goed ruiken dat hij, als de wind van de goede kant komt, een mens kan ruiken tot een afstand van zeker 300 meter!

- De vacht van een edelhert is roodbruin en in de winter grijsbruin. Zijn staart is kort en de spiegel (een wit behaarde plek op zijn achterwerk) is geelbruin. De oudere mannetjes hebben ook een soort kraag rond hun hals en nek.

Foto: Henk Heijligers

- Het gewicht van een edelhert heeft te maken met de grootte van het gewei en met het gebied waarin ze leven. Het gewei weegt meestal 4 tot 10 kilo.

- Edelherten in bossen zijn kleiner dan herten die op meer open terrein leven. Een gezond volwassen mannetje kan wel 200 kilo wegen.

- Een edelhert eet vooral grassen, kruiden en bladeren van loofbomen. In de winter is zijn voedsel voornamelijk dwergstruiken, jonge boompjes en grassen. In de herfst en de winter snoept hij ook van eikels en beukennootjes. Boomschors helpt bij de spijsvertering.

- Een edelhert wordt maximaal 25 jaar oud, maar meestal wordt hij niet ouder dan 15 jaar. Edelherten gaan nogal eens dood van de honger omdat ze in de winter te weinig voedsel kunnen vinden.

Terug naar boven >>
 

   


3 Herfst

Het is herfst! Dat hebben jullie natuurlijk al lang gemerkt. Niet alleen aan de regen en de wind maar ook aan de vaak prachtig gekleurde bladeren die van de bomen dwarrelen.

In Japan verzamelen mensen een grote berg gekleurde bladeren en maken daar, zomaar op straat, iets heel moois van!  Ze noemen het ochiba kunst (kunst van gevallen bladeren). Maar o wee, als er een windvlaag langkomt, dan zijn de ‘schilderijen’ weer verdwenen en zie je alleen nog een hoop bladeren op straat. Probeer ook eens zo’n mooie ‘tekening’ van bladeren te maken! Maar let dan wel even op de wind, want het zou toch zonde zijn als zo’n kunstwerk te snel zou wegwaaien!

Bron: tekst (ged.) en foto’s: paradijsvogelsmagazine.nl

En wil je snel iets leuks maken, dan kun je ook met een stok of tak een leuke tekening maken op een zandpad of in de zandbak en een paar mooie blaadjes opzoeken voor de versiering:

Terug naar boven >> 

   


4 Knutsels

Natuurlijk kun je nog veel meer doen met herfstbladeren! Heb je mooie (grote) bladeren gevonden, leg ze dan eerst een poosje in een dik boek, zodat ze niet direct omkrullen, maar even kunnen drogen, daarna kun je er heel leuke hoofdjes van maken.

Kijk maar naar dit voorbeeld rechts:

of maak eens een Vleermuis

Als je de vleermuis helemaal zwart wilt hebben, verf dan eerst het herfstblad (esdoorn) zwart. Knip uit zwart papier het hoofdje van een vleermuis. Knip uit wit papier de oogjes of gebruik wiebeloogjes en plak die op het hoofd, dat je daarna op het herfstblad plakt.
Klaar is je vleermuis.

Bron: Jeknutseleikwijt.nl

Terug naar boven >>


   

   


5 Sinterklaas

Weetjes over sinterklaas
 

Sinterklaas, de grootste kindervriend van Nederland, kruipt ieder jaar op 5 december door de schoorsteen om cadeautjes in de schoenen van brave kinderen te stoppen. Maar wie was Sinterklaas eigenlijk? Heeft hij ooit écht bestaan?

Sinterklaas is afgeleid van Sint Nicolaas, de bisschop van Myra rond het jaar 300 na Christus. De ouders van Nicolaas waren rijk en gelovig en Nicolaas bracht ‘s nachts stiekem geld bij mensen die dat hard nodig hadden. Hoewel het een legende is, is dit verhaal wel uitgemond in een groots volksfeest. Het is niet voor niets dat Sinterklaas ’s nachts cadeautjes brengt. Kinderen zetten hun schoen al sinds de 15e eeuw en zingen liedjes in de hoop dat er de volgende dag iets lekkers of leuks in zit. In Nederland werden er in 1427 al schoentjes gezet op 5 december in de Sint-Nicolaaskerk in Utrecht. De opbrengst was bestemd voor de arme kinderen.

Het Sinterklaasfeest van nu ziet er heel anders uit dan bijvoorbeeld 300 jaar geleden.
In 1850 schreef onderwijzer Jan Schenkman een leesboekje ‘Sint Nicolaas en zijn knecht’.

Daarin schreef hij over de intocht van Sinterklaas, de stoomboot en een knecht voor Sinterklaas. Sinds 1895 heet de knecht van de Sint, Zwarte Piet.

Sinds begin jaren 1990 heeft het paard (een witte schimmel) van de Sint een eigen naam: Amerigo. Het paard is vernoemd naar Amerigo Vespucci, een Florentijnse ontdekkingsreiziger.

Pas sinds de Tweede Wereldoorlog wordt in Nederland pakjesavond gevierd. In België is het gebruikelijk om op de ochtend van 6 december cadeautjes te openen. Kinderen zetten in België op 5 december hun schoentje en zingen wat liedjes, de ochtend daarna zijn er cadeautjes gebracht.


Terug naar boven >>

   

   


6 De legende van sint-pannekoek

Een heel ander verhaal over een ‘sint’ is de legende van sint-pannekoek

Sint Pannekoek is een van oorsprong Rotterdamse traditie en wordt ieder jaar, door heel het land, gevierd op 29 november. Je legt een pannenkoek op je hoofd en zegt: ‘Wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!’
De traditie wordt als eerste vermeld in 1986 in de bekende strip ‘Jan, Jans en de kinderen’ (getekend door Jan Kruis).

Voor meer info: klik hier

Terug naar boven >>

   

   


7 Uit

Kabouterpad

Alle kabouters verzamelen!
Kabouters met rode puntmutsen en rode wangen rennen door het bos. Waar staat het volgende paaltje? Wat is de volgende opdracht?

Neem je (groot)ouders mee de natuur in en loop samen een kabouterpad. Een wandeling van ongeveer 1 kilometer met opdrachten voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

Meer info: klik hier


Een kijkje nemen in een echt kasteel

Slot Loevestein werd in 1361 in opdracht van ridder Dirc Loef van Horne gebouwd als woonhuis. Het begint met een simpele toren, maar groeit al snel uit tot een heus kasteel.

In 1752 werd het kasteel ingenomen en gebruikt als staatsgevangenis. De bekendste gevangene is Hugo de Groot, die Loevestein beroemd maakt door zijn spectaculaire ontsnapping in een boekenkist.

Ontdek hoe Hugo de Groot wist te ontsnappen tijdens het verhaal ‘Ontsnapt’. Hierbij mag je zelf in de boekenkist klimmen! Met jouw persoonlijke sleutel verken je zelf het kasteel. Leer meer over kruit en wapens en speel verschillende spellen.


Elisabeth Weeshuis Museum

Een bezoek aan het museum wordt extra leuk met de speciale familieroute. Samen met (groot)ouders kunnen kinderen tussen 6 en 12 jaar aan de hand van een puzzelroute spelenderwijs ontdekken hoe het leven vroeger in het weeshuis was.

Wat aten de kinderen en hoe werden ze verzorgd? Waarom staat er een spinnewiel tussen de eeuwenoude portretten en wat gebeurt er als je aan het wiel draait? Wie van de weeskinderen kreeg er een blok aan het been en waarom?
De vaste presentatie van het Elisabeth Weeshuis Museum is gemaakt voor kinderen én volwassenen. In elke ruimte is veel te doen en te beleven: Verkleed je als weeskind, zoek naar de kriebelende beestjes in bed en speel samen het Kinderrechtenspel.

Adres: Elisabeth Weeshuis Museum,
Herenstraat 29, 4101 BR Culemborg
Tel: 0345-513912
Info: klik hier

Terug naar boven >>

   

   


8 NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

Behalve voor jullie is er ook een nieuwsbrief (NatuurNetNieuws) voor grote mensen zoals bijvoorbeeld jullie ouders of oudere broers en/of zussen.

Net zoals jullie gratis abonnee zijn van NNNjunior, kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws. Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl

NatuurNetNieuws komt ook nog eens elke maand uit! Niet vergeten te vertellen hoor!

Terug naar boven >>

   

   


Einde

Nog meer leuke dingen in en over de natuur kun je lezen op www.groen-natuurlijk.nl, kijk daar dan maar op de kinderpagina.

Tot de volgende keer!

Tiny van der Meer
Hans Steinfort

Terug naar boven >>