<

   

Uitgave:
Samenstelling
Vormgeving:
Website:
E-mail:

november/december 2021
Tiny van der Meer
Hans Steinfort
www.groen-natuurlijk.nl
info@groen-natuurlijk.nl


Inhoud


1. Koen - vreemde beesten

2. Slijmerig en snel

3. Boek

4. Pissebedden

5. Oorwormhuisje

6. Lijsters- en Bessentelling

7. Tractatie

8. Uit

9. NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar










 
 
   





 

 

   


1 Koen - vreemde beesten

‘‘Koen! Kom! Hier liggen veel bladeren!". Teun rent naar een hele rij essenbomen. Na een paar stormachtige dagen hebben ze massaal hun blaadjes laten vallen en nu liggen ze overal verspreid in de straat en in de tuin. Ze rennen naar de schuur, pakken een hark en een bezem en vegen alles op een heel grote hoop. En daarna… duiken ze er middenin!

Dat is nog eens herfst! "‘Ga je mee" zegt Koen even later, "dan gaan we kijken of we nog meer afgevallen bladeren kunnen verzamelen." Dat is niet zo moeilijk want het huis van Teun staat vlak naast het bos, maar daar hebben de bomen nog niet veel zin om mee te doen aan de herfst. Dan trekt Koen opeens aan Teuns arm…"Ho! Stop! Kijk dan…! Daar zit een beest!" Een eind verderop kruipt iets laag over de grond. Het heeft veel poten en zo te zien zoekt hij iets op de grond om te eten… Voorzichtig sluipen ze dichterbij… pffff… Het is helemaal geen beest! Het is een boomwortel, maar wel een heel bijzondere. Hebben ze zich even flink laten foppen! Ze lopen weer door. Kijken om zich heen. "Nou", zegt Teun, "die herfstbladeren wordt niks, ga je mee terug?" Hij draait zich om, maar nu is hij het die stopt en Koen vastpakt bij z’n arm.

Ze staren naar iets heel engs! In het gras tegen de bosrand aan ligt een grote slang! Het moet nou toch niet gekker worden! Voorzichtig doen ze een paar stappen dichterbij en nog een paar. De slang beweegt niet, nog maar een paar… En dan valt hun mond open van verbazing. Want hun ‘slang’ is helemaal geen slang. Hij bestaat uit kunstig geverfde autobanden. Dat is knap gedaan! Nog een beetje nabibberend van de spanning lopen ze er naar toe. "Wat gaaf! Kom, we gaan het gauw thuis vertellen", zegt Teun, "‘kijken of m’n vader nog een paar oude autobanden in de schuur heeft liggen", want zo’n slang wil hij ook wel in de tuin!

Terug naar boven >>



   

   


2 Slijmerig en snel

Hebben jullie een tuin? Dat is fijn! Want in een tuin komen veel dieren voor. Geen slangen hoor! Maar piepkleine kriebelbeestjes, onder en boven de grond, zoals wormen, spinnen, pissebedden, oorwormen en duizendpoten maar ook grotere dieren zoals egels en vogels en soms ook buurpoezen die in je tuin poepen. Hmmm, dat is iets minder leuk.

Heb jij meegedaan aan de Bodemdierendagen 2021? Ik wel, ik vond het best spannend wat ik allemaal zou tegenkomen onder stenen, bladeren en in rommelhoekjes. Ik zag allerlei beestjes! Snelle, slijmerige en trage. Gauw een foto maken, want sommige dieren waren zo snel weg dat ik ze op de computer pas echt goed kon zien. Maar het waren er wel heel veel en dus scoorde ik een negen!

Denk niet dat alle bodemdieren langzame, slijmerige beestjes zijn die het liefst wachten tot hun eten voor hun neus op de grond valt. Sommige gaan keihard achter hun maaltje aan! Duizendpoten zijn echte rovers en snelle renners. Hij heeft geen duizend poten hoor, maar 15 paar lange, sterke poten, zodat hij goed kan rennen. En dat is nog best lastig met zoveel poten. De voorste poten zijn trouwens geen poten maar gifkaken om zijn prooi te overmeesteren. Brrrr…

Terug naar boven >>




 

   




3 Boek

Monica Wesseling heeft een heel boek vol geschreven over die kleine beestjes. Nieuwsgierig naar de vreemde gewoontes van nog meer bodemdieren, zoals mieren die hun stappen tellen, kevers die een muis kunnen begraven, blauwe pissebedden en jonge spinnen die zich laten meenemen door de wind?

 

 


In haar boek
‘Van hommel tot hooiwagen’ vind je 27grappige en bijzondere anekdotes.
'Van hommel tot hooiwagen’, Monica Wesseling,
ISBN 9 789 024 580 842.

Terug naar boven >>




 

   


4 Pissebedden

Ik zag tijdens mijn zoektocht naar bodemdiertjes ook heel veel pissebedden! Hieronder vertelt de pissebed iets over zichzelf!

De pissebed vertelt…
"Van nature ben ik heel verlegen en zenuwachtig maar deze kans om iets over mezelf te vertellen wil ik niet voorbij laten gaan dus hoi, hier ben ik! Ik ben maar klein hoor, nooit groter dan 2cm. Ik heb 7 paar poten en dus 14 voetjes. Gelukkig draag ik geen sokken, anders kon mijn moeder blijven breien!

Mag ik je wat over mijn moeder vertellen? Ik ben levend uit haar buik geboren. Daar zat ik veilig in mijn eigen eitje tot mijn geboorte. En zelfs daarna heeft ze me nog weken in haar buidel bij zich gedragen. Zo heb ik leren opruimen! Ik mocht de eerste weken alleen haar poep eten. Ik mocht zelfs bij haar blijven tot ik een grote pissebed was. Dat was zo fijn en ook wel bijzonder als ik om me heen kijk hoe dat bij andere gaat. Ik ben familie van de krab, de kreeft en de garnaal! Echt hoor! Ik heb zelfs kieuwen! Over heel de wereld zijn er wel 2000 soorten pissebedden maar de meeste leven in het water. Misschien had ik dat ook beter kunnen doen want op land leven met kieuwen valt niet mee! Ik ben de hele tijd bang dat ik uitdroog want binnen 2 uur ben ik dan dood. Zo snel gaat dat! Daarom leven we ’s nachts en verstop ik me overdag op een koel, vochtig en donker plekje om lekker te slapen. Ga maar eens kijken buiten. Til maar eens iets op.

Wedden dat je mij zo gevonden hebt? Niet te lang of te vaak hoor. Ik wil slapen! Ik ben echt heel belangrijk voor je tuin. Ik ben namelijk opruimer van beroep. Mijn levenswerk is dingen helpen verteren. Denk aan afgevallen blaadjes of rottend hout. Hmmmmm dat vind ik zo lekker! Ik kan wel blijven eten! En als ik er klaar mee ben dan staan de volgende klaar om het weer verder te verteren zoals bijvoorbeeld de wormen. Maar ja, er zijn er ook genoeg die mij lekker vinden, zoals muizen, spinnen, hagedissen, torren of duizendpoten. En zelfs als niemand me opeet, dan word ik nog meestal maar twee jaar oud. Zie je een felblauwe pissebed lopen? Dan heb je geen nieuw soort ontdekt maar juist een zielepiet gevonden. Die is namelijk erg ziek en zal binnenkort sterven. Met een beetje pech neemt hij zijn hele familie mee want het is nog besmettelijk ook die regenboogziekte. Als ik één wens mag doen, dan zou dat zijn voor een beetje meer rommel in je tuin.

Een bergje stenen in de hoek. Een stapeltje hout wat mag vergaan. Niet alle afgevallen blaadjes in de GFT-bak aub! Dus jij een beetje minder en ik een beetje meer opruimen. Was getekend, Je hulpje, de pissebed”.

Bron: Tuindingen / Paula Kok

Terug naar boven >>

   

   


5 Knutsel - oorwormhuisje

Een oorworm is geen worm en hij kruipt ook niet in je oor. Waarom hebben mensen hem dan zo genoemd? Een oorworm heet zo, omdat mensen heel vroeger dachten dat hij doofheid konden genezen. Oorwormen werden gedroogd en gemalen en vermengd met hazenurine (‘oorwormolie’).

Ook dachten mensen dat oorwormen graag in je oor kruipen, en zich door je trommelvlies heen aten en eitjes legden in de hersenen, maar dat is natuurlijk ook niet zo! Een oorworm is juist heel nuttig want hij eet bladluizen en aardvlooien.

Je kunt een hangend huisje maken voor de oorworm (voor in struiken of bomen), daar is hij heel blij mee!

Je hebt nodig:

  1. Een paar kleine bloempotten van aardewerk (terracotta)
  2. Voor elke pot een stevig touwtje van ± 50 cm.
  3. Hooi of stro

Neem een handje hooi (of stro) en bind hier in het midden stevig het touwtje omheen. Steek het touw door het gaatje zodat het hooi dubbelgevouwen in het potje terechtkomt. Zorg dat er aan de onderkant van het potje nog een beetje hooi uitsteekt. Hang de potjes aan bomen en struiken waar (veel) luizen in zitten. Daar houden oorwormen van. Dat is nu in de herfst misschien een beetje lastig, want die luizen houden misschien niet van kou, maar ik denk dat oorwormen toch wel graag in zo’n bloempot kruipen! Zelfs lieveheersbeestjes verblijven graag in zo’n potje. Als je het nog leuker wilt maken, dan kun je de bloempotten natuurlijk ook beschilderen met een zelfbedachte tekening of gewoon met
allerlei mooie kleuren.

Vlinder vouwen

Kijk eens wat een mooie vlinder je kunt vouwen van het herfstblad van een Ginkgo Biloba! Hoe je dat doet zie je in dit filmpje. Klik hier

Met herfstbladeren kun je ook een heel mooie uil maken! Kijk maar naar het voorbeeld:


Terug naar boven >>


   

   


6 Lijsters- en Bessentelling


Van 15 oktober tot 12 november is de Lijsters- en Bessentelling. Vogels vinden het maar wat fijn als er bomen en struiken staan in de tuin met veel bessen! Ze zijn er gek op. Ik zie vaak merels, lijsters en houtduiven die in mijn tuin graag bessen komen eten. Vaak hebben ze alles al op voordat het winter wordt. Dat is dan ook weer niet handig, maar ja, als de een ze laat hangen voor later, dan eet een ander ze wel op…

Heel bijzonder als er koperwieken en kramsvogels (ook lijsterachtigen) in je tuin komen. Dat zijn vogels die in oktober naar Nederland komen en na hun lange vlucht ook wel trek hebben in bessen! Koperwieken trekken in oktober met miljoenen over, soms in enkele dagen of zelfs in één dag. Kramsvogels zijn vooral in de winter te zien. Ze zijn dol op bessen en appels, maar ze zoeken ook voedsel op weilanden, soms samen met koperwieken.

Doe je mee?!



Kijk tot 12 november of er lijsters in je tuin komen die bessen eten. Het gaat om de volgende soorten: beflijster, merel, zanglijster, grote lijster, kramsvogel en koperwiek.
Geef (met hulp van je ouders) je waarnemingen door via het evenement Lijsters- en Bessentelling op.
Klik hier

Meer info: klik hier

Terug naar boven >>

   

   


7 Tractatie

Dat het verhaal van Teun en Koen de moeder van Teun op een ideetje heeft gebracht merken de jongens als ze na het buitenspelen wel trek hebben in iets lekkers. "Kijk maar in de keuken jongens", zegt Teuns moeder.

Op de keukentafel staat een schaal met een prachtige slang!
Eentje die niet kan bijten en niet kan sissen, maar die ze
stukje voor stukje op mogen eten. Jammie!

Terug naar boven >>



   

   


8 Uit

Expositie Rien Poortvliet

In en rond Kasteel Groeneveld duiken de tekeningen en illustraties van Rien Poortvliet overal op. Maar ook uniek houtsnijwerk en bronzen beelden. Zijn voorliefde voor de natuur, jacht en kabouters zijn in een unieke samenstelling aan originele werken te zien.

Kabouteravonturen op zolder voor kinderen vanaf 4 jaar. Met de krimpgroeier ga je op zolder op pad en verzamel je ingrediënten voor een geheim drankje. Alleen voor kinderen vanaf 4 jaar onder begeleiding. Voor de tablet met krimpgroeier geldt een toeslag van € 2,50 per stuk. In de tuin wemelt het van de kabouters. Ze zitten overal verstopt. Vind jij ze allemaal? Zoek ze en... Bingo! Voor kinderen vanaf 2 jaar en iedereen die gek is op kabouters.

Landgoedwandeling:
Volg de gele paaltjes op het landgoed. Een mooie wandeling, waarin de keuzes voor het beheer van het monumentale landgoed worden toegelicht op de borden met illustraties van Rien Poortvliet, voor kinderen verpakt in een rebus (vanaf 8 jaar).

Kasteel Groeneveld

Adres: Groeneveld 2, 3744 MLBaarn, Nederland
Meer info: klik hier


Alpacaboerderij Alpaca Zeeland

De boerderij is de ideale plek voor een onvergetelijke kennismaking met deze wollige vrienden. Alpacas zien er namelijk niet alleen super cool uit, het zijn enorm zachtaardige en intelligente dieren! Ze zijn erg nieuwsgierig en zeer geïnteresseerd in mensen.

Grote kans dus dat onze alpacas je binnen een mum van tijd opzoeken om kennis te maken! De dieren zijn absoluut niet gevaarlijk. Ze bijten niet en kunnen gemakkelijk door kinderen benaderd worden. Ook spugen ze niet. Naar mensen in elk geval niet, onderling kunnen alpaca s die een beetje ruzie hebben met elkaar nog wel eens naar elkaar spugen.
Wist je trouwens dat alpacas hummen ? Ze maken een zacht, hummend geluid wanneer ze zich op hun gemak voelen of onrustig zijn. Ze zijn dus letterlijk inof uit hun hum!

Alpacas zijn zachtaardige, intelligente en nieuwsgierige gezelschapsdieren. En létterlijk zacht. Ze worden namelijk gefokt voor hun wol. De vrolijke goedzakken zijn dus heerlijk knuffelmateriaal!

Alpaca wandeling
Wandelen met een alpaca? Bij Alpaca Zeeland loop jij, onder begeleiding, een wandeling over het prachtige landgoed langs akkers en bos, met één van onze alpacas! Je mag alles vragen wat je over ze wilt weten en er is natuurlijk genoeg tijd voor een Meet & Greet en een heleboel Alpaca Selfies met jouw favorieten!

ALPACA Zeeland

Adres: Landlustweg 1, 4455 TK Nieuwdorp
Meer info: klik hier

Terug naar boven >>

   

   


9 NatuurNetNieuws vanaf 12 jaar

Behalve voor jullie is er ook een nieuwsbrief (NatuurNetNieuws) voor oudere broers en/of zussen en grote mensen zoals bijvoorbeeld jullie ouders, grootouders.

Net zoals jullie gratis abonnee zijn van NNN junior, kunnen zij zich ook gratis abonneren op NatuurNetNieuws. Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar: info@groen-natuurlijk.nl
Of via de website het formulier invullen. Klik daarvoor hier

NatuurNetNieuws komt ook nog eens elke maand uit!
Niet vergeten te vertellen hoor!


Terug naar boven >>

   

  


10 Einde

Nog meer leuke uittips in en over de natuur kun je lezen op onze website: www.groen-natuurlijk.nl, kijk maar op de kinderpagina.

Tot de volgende keer!

Tiny van der Meer
Hans Steinfort

Terug naar boven >>